Υπάρχουν πολλές ψευδείς ειδήσεις στον χώρο της τεχνολογίας. Κάθε νέα γενιά υπηρεσιών και προϊόντων τεχνολογίας δημιουργεί ακόμη περισσότερες ψευδείς πεποιθήσεις.

Πολλές από αυτές είναι εύκολο να παραπλανήσουν, έχουμε όμως εντοπίσει μερικές. Ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα και μετά μοιραστείτε τη με όσους επιθυμείτε, ώστε να αποφύγετε την τεχνολογική παραπληροφόρηση.

1. Η λειτουργία απορρήτου/Incognito είναι εντελώς ιδιωτική

Αισθάνεστε λίγο πιο προστατευμένοι από την παρακολούθηση όταν χρησιμοποιείτε το αγαπημένο σας πρόγραμμα περιήγησης σε λειτουργία ανώνυμης περιήγησης; Αυτό βοηθά, αλλά παραμείνετε μακριά από το 100% απόρρητο και την πλήρη ανωνυμία.

Δείτε επίσης: Τεχνικές για να αντιμετωπίσετε παραβιάσεις Ασφαλείας

2. Είστε ασήμαντες παρουσίες και δεν είστε στόχος από χάκερς

Γιατί κάποιος να προσπαθήσει να σε χακάρει εφόσον δεν έχεις τίποτα να κρύψεις; Όλοι κουβαλάμε κάτι στο βάθος που προτιμούμε να κρατάμε κρυφό. Ουσιαστικά, μιλάμε για ιδιωτικές προσωπικές πληροφορίες (PPI) – το είδος δεδομένων που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κλοπής ταυτότητας. Η κλοπή μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη ζωή σας.

3. Τα Mac και τα iPhone της Apple δεν μπορούν να λάβουν κακόβουλο λογισμικό

Ένα κακόβουλο λογισμικό επιδιώκει να μολύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Αυτή είναι μια από τις αιτίες που τα Windows και οι συσκευές Android είναι οι πιο συχνοί στόχοι – το γεγονός ωστόσο, ότι δεν ακούμε πολλά για επιθέσεις σε macOS και iOS δε σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν.

4. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι αθώα

Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο, παρά τις προκαταλήψεις που είναι εντελώς ανήθικες και νομικά επίκαιρες. Παρ’ όλα αυτά, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει φθάσει την ανθρώπινη νοημοσύνη. Δεν διαθέτει αυτοσυνείδηση. Δεν γνωρίζει συναισθήματα.

5. Η Alexa καταγράφει τα πάντα

Το Amazon Echo και παρόμοιες συσκευές όπως το Google Home και το Apple HomePod βρίσκονται πάντα σε λειτουργία αναμονής – αλλιώς δεν θα αντιδρούσαν στη λέξη “αφύπνιση”, η οποία συνήθως είναι “Alexa” σε μια συσκευή Echo. Το wake word ενεργοποιεί τη συσκευή για να σας διευκολύνει με οποιαδήποτε ερώτηση.

Αν η συνεχής ακρόαση σας φαίνεται υπερβολική, μπορείτε να μεταβείτε στην εφαρμογή Alexa στο κινητό σας. Μεταβείτε Περισσότερα > Ρυθμίσεις > Απόρρητο Alexa για να διαγράψετε ένα ή όλα τα ερωτήματα, ακόμη και αυτά που αναφέρονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Μπορείτε επίσης να το κάνετε από τον ιστότοπο Amazon.com. Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι μπορείτε να ζητήσετε στην Alexa να διαγράψει όλα τα ερωτήματα που κάνατε σήμερα, αφού ενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία στην εφαρμογή. Και το καλύτερο απ’ όλα, μπορείτε να ρυθμίσετε την Alexa έτσι ώστε να μην αποθηκεύει ποτέ τη φωνή σας. Μπορείτε ακόμα να της ζητήσετε να μην στέλνει δεδομένα βελτίωσης στο Amazon.

6. Τα smartphones τραβούν φωτογραφίες, όπως και οι Full-Frame κάμερες

Η καλύτερη φωτογραφική μηχανή είναι αυτή που έχετε πάντα μαζί σας, και φυσικά η φωτογραφική μηχανή που έχουμε πάντα στη διάθεσή σας είναι το τηλέφωνό μας. Μπορείτε να εξερευνήσετε τις εντυπωσιακές προδιαγραφές μιας σύγχρονης κάμερας τηλεφώνου — το Samsung Galaxy S23 Ultra διαθέτει αισθητήρα 200 megapixel! — και να απολαύσετε τις φωτογραφίες που τραβάτε. Απλά μην αμφισβητείτε τη δυνατότητά σας να βελτιώσετε τις λήψεις σας με μια αποκλειστική φωτογραφική μηχανή με αλλαζόμενο φακό.

7. Οι μπαταρίες αναπτύσσουν «μνήμη»

Στο παρελθόν, όταν οι συσκευές χρησιμοποιούσαν μπαταρίες νικελίου-καδμίου (NiCad), υπήρχε η πιθανότητα να αναπτύξουν μια μνήμη που δεν τους επέτρεπε να φορτίζουν πέρα από ένα συγκεκριμένο όριο. Αυτό οδήγησε στη διαδεδομένη πεποίθηση «Πρέπει να αποφορτίσω την μπαταρία μου μέχρι το μηδέν»

Η σύγχρονη μπαταρία ιόντων λιθίου δεν αντιμετωπίζει αυτό το θέμα. Ένα πρόβλημα με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι η χωρητικότητα και η υποβάθμιση. Κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου φόρτισης, ένα νέο τηλέφωνο μπορεί να φτάσει στο 100%, ενώ ένα παλαιότερο μπορεί να φτάσει μόνο στο 80%. Οι νεότερες μπαταρίες απαιτούν περισσότερο ρεύμα.

Όσο αυξάνετε τον αριθμό των κύκλων φόρτισης μιας μπαταρίας, τόσο μειώνετε τη μακροπρόθεσμη χωρητικότητά της. Η “γρήγορη φόρτιση” στα τηλέφωνα μπορεί να επιταχύνει την υποβάθμισή τους, αλλά αυτό μπορεί να είναι και μύθος, καθώς τα σύγχρονα τηλέφωνα διαθέτουν έξυπνα συστήματα φόρτισης. Επιλέγοντας αργή φόρτιση, είτε μέσω καλωδίου είτε ασύρματα, διατηρείτε την επίπεδη απόδοση της μπαταρίας.

8. Πρέπει να φορτίζετε το τηλέφωνο όταν βρίσκεται στο 0%

Όχι: Η συνεχής λειτουργία μιας σύγχρονης μπαταρίας ιόντων λιθίου έως και 0% είναι επιβλαβής. Τα φθείρει πιο γρήγορα.

Διαβάστε ακόμη: Proto Hologram: Ανακαλύπτοντας την επαναστατική τεχνολογία

Μην αφήνετε ποτέ την μπαταρία να πέσει κάτω από το 20%, στη συνέχεια φορτίστε την μέχρι περίπου το 80%. Διατηρώντας τη συνεχώς μεταξύ 30-80% είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της.

9. Η φόρτιση τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της νύχτας υπερφορτώνει τη μπαταρία

Το smartphone σας διαθέτει έξυπνη προστασία, καθώς όταν η μπαταρία ιόντων λιθίου φορτίζει έως το 100%, σταματά αυτόματα τη φόρτιση. Αυτό εξασφαλίζει ότι δεν θα υπερφορτωθεί ποτέ. Οι αναφορές σε τηλέφωνα που πήραν φωτιά οφείλονται σε ελαττωματικές μπαταρίες.

10. Δεν μπορείτε να ανακυκλώσετε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων

Τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) αποτελούν μόλις το 5% του συνόλου των οχημάτων στους δρόμους, ωστόσο οι πωλήσεις τους αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά καθώς οι κυβερνήσεις πιέζουν τους πολίτες να προβούν στην αγορά τους. Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, έχει δοθεί εντολή “μέχρι το 2035, όλα τα νέα αυτοκίνητα και επιβατικά φορτηγά που πωλούνται στην Καλιφόρνια να είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών”. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις βοηθούν τους πολίτες να προσεγγίσουν αυτή την τεχνολογία σε εθνικό επίπεδο. Τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν το μέλλον.

Πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατή η ανακύκλωση των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα. Αυτή η άποψη είναι εσφαλμένη. Οι μπαταρίες μπορούν να ανακυκλωθούν και να ανακτηθούν πολλές φορές χωρίς απώλεια απόδοσης. Επιπλέον, τα ορυκτά που περιέχουν είναι τόσο ακριβή και σημαντικά που δεν πρέπει να πετιούνται σε χωματερές.

11. Το δίκτυο 5G μπορεί να σας αρρωστήσει

Κάποιοι ανησυχούν εδώ και καιρό ότι οι τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας, το Wi-Fi και ακόμα και το ραδιόφωνο μπορεί να τους επηρεάζουν αρνητικά. Το 5G έχει γίνει ο νέος παράγοντας ανησυχίας. Σε μια εποχή γεμάτη συνωμοσίες, όπου οι αλήθειες μπορούν να μεταμορφωθούν σε ψέματα, ακόμα και όταν οι πραγματικότητες αποκαλύπτουν τους ψεύτες, το 5G κεντρίζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλού επιπέδου από δίκτυα, αποτελούν μικρή απειλή σε σχέση με τους καθημερινούς ενδεχόμενους κινδύνους που βρισκόμαστε καθημερινά, όπως η οδήγηση ή η μη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας αναπνευστικών ασθενειών.

12. Η ακτινοβολία που εκπέμπει το προϊόν σας, σας καθιστά ραδιενεργούς

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF) υπάρχουν παντού, καθώς σχεδόν κάθε πηγή ενέργειας εκπέμπει ένα τέτοιο πεδίο, από τον ήλιο και τις αστραπές έως τα AirPods. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Ο καθένας εκτίθεται σε ένα πολύπλοκο μείγμα αδύναμων ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων, τόσο στο σπίτι όσο και στον εργασιακό χώρο».

13. Τα ακριβά καλώδια HDMI παρέχουν καλύτερη εικόνα

Υπάρχει κάτι σημαντικό σχετικά με την ομορφιά και την αντοχή ενός καλωδίου. Καμιά φορά, αυτό επιτυγχάνεται με ένα ακριβό καλώδιο HDMI. Πόσο όμως ακριβό; Ανακαλύψαμε ένα καλώδιο 20 μέτρων με τιμή 10.500 δολάρια (~9.673€)! Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένα καλώδιο που κοστίζει όσο ένα αυτοκίνητο θα δικαιολογούσε την τιμή του.

Για να διατηρήσετε τη βελτιωμένη ταχύτητα και απόδοση με τον χρόνο, θα πρέπει να γνωρίζετε τα διαφορετικά πρότυπα HDMI. Η προδιαγραφή 1.4, που χρονολογείται πριν από μια δεκαετία, μπορεί να χειριστεί έως και βίντεο 4Κ και κάθε καλώδιο HDMI την υποστηρίζει. Εάν ανήκετε στους λίγους που έχουν ρύθμιση 8Κ, τότε απαιτείται καλώδιο που υποστηρίζει HDMI 2.1. Αυτό είναι συμβατό με τη συντριπτική πλειοψηφία των πιο πρόσφατων μοντέλων τηλεοράσεων, είτε είναι 8Κ είτε όχι. Επιπλέον, σημαντική είναι η κατάταξη της ταχύτητας (Standard, High Speed, Premium High Speed ​​και Ultra High Speed). Τα τρία τελευταία μπορούν να υποστηρίξουν 4Κ στα 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο, αλλά για τη μέγιστη απόδοση στα παιχνίδια, απαιτείται Premium ή Ultra.

Το μήκος του καλωδίου μπορεί να είναι ένας παράγοντας όταν τα εξαρτήματά σας απέχουν πολύ μεταξύ τους. Για να αποφευχθούν παρεμβολές, τα καλώδια πρέπει να έχουν καλύτερη θωράκιση σε μεγάλη απόσταση. Αν και μπορεί να είναι ακριβότερο, η χρήση Ethernet θα είναι προτιμότερη σε κάποιες περιπτώσεις.

Δείτε ακόμα: Κλιματική Κρίση: Τι κάνει η τεχνολογία για να βοηθήσει;

14. Το Starlink θα αντικαταστήσει τους παροχείς υπηρεσιών Internet (ISP)

Πολλοί άνθρωποι έχουν ελπίδες για το Starlink, τη δορυφορική διαδικτυακή υπηρεσία της SpaceX που ανήκει στον Elon Musk. Ιδιαίτερα για τους κατοίκους περιοχών που αδυνατούν να έχουν το δικαίωμα ψήφου, όπως οι κάτοικοι της υπαίθρου που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πρόσβαση σε ευρυζωνική σύνδεση, το Starlink αναδεικνύεται ως επαναστατική λύση. Οι χρήστες του Starlink επιβραβεύουν την υπηρεσία με υψηλές βαθμολογίες.

15. Το Airport Rays X διαγράφει τη μνήμη φορητού υπολογιστή και smartphone

Η ασφάλεια στο αεροδρόμιο εκτελεί πολλές λειτουργίες, όπως τον έλεγχο των υγρών που έχετε μαζί σας (π.χ νερό), την αφαίρεση των παπουτσιών σας, καθώς και τον έλεγχο για επικίνδυνες συσκευές. Ωστόσο, οι σαρωτές μεταφορικής ταινίας που χρησιμοποιεί η TSA για τον έλεγχο των προσωπικών αντικειμένων δεν διαγράφουν τα δεδομένα σας. Ένας μύθος που έχει επιζήσει από την εποχή των φιλμ είναι ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των ακτίνων Χ μπορεί να προκαλέσει ζημιά ειδικά σε φιλμ υψηλής ταχύτητας που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο φως. Ωστόσο, οι σαρωτές φωτονίων που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν επηρεάζουν τον σκληρό δίσκο (παρόλο που μεγάλος μαγνήτης θα μπορούσε, γι’ αυτό αποφύγετε να μεταφέρετε τον φορητό υπολογιστή σας σε μια μονάδα μαγνητικής τομογραφίας).

16. Οι υπολογιστές πρέπει να κλείνουν κάθε βράδυ

Η συζήτηση για το εάν πρέπει να κλείνουμε τους υπολογιστές τη νύχτα έχει διαρκέσει χρόνια. Υπάρχουν πλευρές που υποστηρίζουν το κλείσιμο τους για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, αποφυγής θορύβου, αποφυγής ενοχλητικών ειδοποιήσεων τη νύχτα, και βελτίωσης της απόδοσης του λειτουργικού συστήματος. Από την άλλη, υπάρχουν και επιχειρήματα υπέρ του να τους αφήνουμε ανοιχτούς όλο το 24ωρο, όπως στην απομακρυσμένη πρόσβαση, οι αυτόματες ενημερώσεις, η άμεση χρήση χωρίς αναμονή, και η αποφυγή της επιβαρυντικής ραγδαίας εκκίνησης. Και οι δύο πλευρές υπογραμμίζουν ότι η προσέγγισή τους συμβάλλει στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ενός υπολογιστή.

Σύμφωνα με την εταιρεία Panda, θα πρέπει να απενεργοποιείτε τη νύχτα, μόνο εάν ο υπολογιστής σας έχει ευαίσθητες πληροφορίες και το δίκτυο δεν είναι ασφαλές ή όταν δεν χρειάζεται να εκτελέσετε αντίγραφα ασφαλείας ή να αποκτήσετε απομακρυσμένη πρόσβαση στη μονάδα δίσκου. Διαφορετικά, αφήστε το ενεργοποιημένο και επανεκκινήστε το περιστασιακά για να καθαρίσετε τη μνήμη RAM και να εκτελέσετε ενημερώσεις εγκατάστασης λειτουργικού συστήματος.

17. Η Apple επιβραδύνει τις παλιές συσκευές για να σας ωθήσει να αγοράσετε νέες

Όταν κυκλοφορεί νέο iPhone, το κινητό που χρησιμοποιείται ήδη σας φαίνεται κάπως σαν να μην ανταποκρίνεται. Αισθάνεστε σαν να έχει συμβεί κάτι που μπορεί να σας καθοδηγήσει προς μια νέα αγορά.

18. Το κόψιμο του καλωδίου θα σας εξοικονομήσει χρήματα

Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμα, εάν είστε πρόθυμοι να χρησιμοποιήσετε μόνο δύο υπηρεσίες streaming και ίσως μια HD κεραία για να μεταδώσετε βασικά δίκτυα ασύρματα. Ωστόσο, όλες οι εταιρείες πολυμέσων έχουν δημιουργήσει περιφραγμένα περιεχόμενα και έχουν καταστήσει πολλά από αυτά αποκλειστικά, ειδικά όταν είναι νέα.

19. Το cloud βρίσκεται στον ουρανό

Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο κυριολεκτικός μπορεί να είναι ο όρος “cloud” στην τεχνολογία, αλλά ο μύθος αυτός επιμένει και εμφανίζεται περιστασιακά. Υπάρχουν άνθρωποι που παρασύρονται στην παρανόηση ότι όταν μιλάμε για “cloud” ή “cloud computing” εννοούμε ότι τα δεδομένα αποθηκεύονται στον πραγματικό ουρανό. Αυτή η παρεξήγηση αναμειγνύεται με την αναταραχή του καιρού, αλλά πραγματικά το “cloud” στην τεχνολογία απλά αποτελεί μια εικονική αναπαράσταση του διαδικτύου, που ξεκίνησε από τη λέξη “cloud” που χρησιμοποιούνταν σε streaming διαγράμματα για να δείξουν την αόριστη φύση του ίντερνετ. Το cloud computing, πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται σε μεγάλες πλατφόρμες δεδομένων που λειτουργούν από εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft και η Google, προσφέροντας όχι μόνο online αποθήκευση και κοινή χρήση αρχείων, αλλά και πρόσβαση και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

20. Το ρύζι σώζει βρεγμένα τηλέφωνα

Τα τηλέφωνα βρέχονται. Συμβαίνει. Τα περισσότερα σήμερα αξιολογούνται ως ανθεκτικά στο νερό, αλλά τα υγρά και τα ηλεκτρονικά είδη σπάνια έχονται σε επαφή.

Διαβάστε σχετικά: Η τεχνολογία AI δεν μπορεί να ελεγχθεί με ασφάλεια προειδοποιεί ειδικός

Μπορεί το ρύζι να απορροφήσει υγρασία από ένα βρεγμένο τηλέφωνο και να σωθεί η κατάσταση; Έχει συμβεί, αν και ως ανέκδοτο. Ωστόσο, η Apple αναφέρει επίσημα στο έγγραφο υποστήριξης ειδοποίησης υγρών ότι δεν πρέπει να το κάνετε. “Μην τοποθετείτε το iPhone σε σακούλα με ρύζι. Αυτό ενδέχεται να επιτρέψει σε μικρά σωματίδια ρυζιού να βλάψουν τη συσκευή σας.” Τα σωματίδια στη θύρα φόρτισης Lightning ή USB-C είναι πολύ μεγαλύτερα από το νερό και μπορεί να προκαλέσουν επίσης γρατζουνιές στην οθόνη.

Πηγή: pcmag.com