Η Imec παρουσίασε έναν καινοτόμο τρόπο παραγωγής chip, τη λιθογραφία, έναν τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Η εταιρεία Imec, με έδρα στο Leuven του Βελγίου, αναφέρθηκε στη δυνατότητα της τεχνολογίας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία λιθογραφίας και να αναπτύξει προηγμένους τεχνολογικά κόμβους για τα εργοστάσια κατασκευής chip.

Δείτε ακόμη: Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο AI Nvidia chip H100!

Η φωτολιθογραφία αποτελεί κρίσιμο στάδιο στη διαδικασία κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων ή chip ημιαγωγών. Αξιοποιεί το φως για τη μεταφορά ενός μοτίβου σε ένα υπόστρωμα, συνήθως ένα κομμάτι πυριτίου, παρόμοια με τον τρόπο που εκτυπώνεται ένας σχεδιασμός πάνω σε μια επιφάνεια chip.

Η εταιρεία Imec ανακοίνωσε ότι μπορεί σημαντικά να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα που συνδέεται με τις διαδικασίες λιθογραφίας και χαρακτικής στην κατασκευή ημιαγωγών. Αυτή η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Advanced Lithography + Patterning 2024, όπου η Imec παρουσίασε βιώσιμες εναλλακτικές και πρακτικές για τον περιορισμό των άμεσων εκπομπών CO2 σε αυτές τις κρίσιμες διαδικασίες.

Σύμφωνα με την έρευνα της Imec, οι διαδικασίες λιθογραφίας και χαρακτικής συμβάλλουν σε άνω του 40% των άμεσων εκπομπών στις κατηγορίες προηγμένων λογικών κόμβων Scope 1 και Scope 2. Το 2021, οι συσκευές ημιαγωγών που παρήχθησαν είχαν αποτύπωμα CO2 περίπου 175 μεγατόνων, ισοδύναμο με τις ετήσιες εκπομπές που σχετίζονται με περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι εναλλακτικές λύσεις της Imec περιλαμβάνουν μεθόδους απλοποίησης των διαδικασιών ξηρής χάραξης που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή chip. Στόχος είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου αυτών των διεργασιών, διατηρώντας παράλληλα υψηλή ποιότητα στην παραγωγή ημιαγωγών.

Το Imec.netzero, ένα εικονικό μοντέλο fab που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Sustainable Semiconductor Technologies and Systems (SSTS) της Imec, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίδειξη του αντίκτυπου των εκπομπών. Η Imec παρουσίασε τη συμβολή των διεργασιών λιθογραφίας και χαρακτικής στις εκπομπές Scope 1 και Scope 2, τονίζοντας την ανάγκη για καινοτόμες λύσεις.

Το Imec παρουσιάζει κατευθυντήριες οδηγίες για μελλοντικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένων υψηλής λεπτομέρειας αντιστάσεων και υποστρωμάτων, ελάχιστης παθητικοποίησης και διεργασίας σε χαμηλές θερμοκρασίες για χάραξη. Αναπτύχθηκε μια διαδικασία χάραξης μεταλλικής γραμμής συμβατή με υψηλή ΝΑ, που επιδεικνύει σημαντική μείωση περίπου 94% στις εκπομπές αερίων κατά τη διεργασία.

Οι προκλήσεις στη λιθογραφία περιλαμβάνουν εκπομπές που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μηχανικοί προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν πράσινη ενέργεια, μειώνοντας τα βήματα πολλαπλών μοτίβων, ελαχιστοποιώντας τη δόση φωτοαντίστασης και βελτιώνοντας την απόδοση του σαρωτή για ενεργειακή απόδοση.

Διαβάστε επίσης: Το AI chip της Nvidia θα διατεθεί σε παρόμοια τιμή με αυτό της Huawei

«Η βιωσιμότητα είναι κρίσιμη για την Imec και χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα στο συνέδριο SPIE Advanced Lithography and Patterning», εξήγησε η Emily Gallagher, κύριο μέλος του τεχνικού προσωπικού της Imec, σε μια δήλωσή της. «Μια προσεκτική έρευνα δείχνει μια ελπιδοφόρα τάση: το 2018 υπήρχε μόνο μία εργασία που αναφερόταν στη βιωσιμότητα και τώρα, μόλις έξι χρόνια μετά, το συνέδριο περιλαμβάνει 45 εργασίες για τη βιωσιμότητα, με τέσσερις εξ αυτών να προέρχονται από την Imec. Πέρυσι κατέστρεψε τα παγκόσμια ρεκόρ για το κλίμα, επομένως είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση όλοι ως οργανισμοί και ως άτομα. Η Imec έχει αγκαλιάσει αυτή τη δράση σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνάς μας».

Οι πρωτοβουλίες της Imec για την καινοτομία, όπως η μείωση του CO2 και τη βιωσιμότητα, αντανακλούν μια ευρύτερη αλλαγή της βιομηχανίας προς μια πιο περιβαλλοντικά φιλική κατεύθυνση στην κατασκευή ημιαγωγών.

Πηγή: venturebeat.com