Οι επιστήμονες έχουν περιορίσει το εύρος της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται η πιθανή κρυψώνα του “Πλανήτη Εννέα” ή Planet X, αφού απέκλεισαν περισσότερα από τα τρία τέταρτα της πιθανής τροχιακής οδού του υποθετικού αυτού κόσμου. Ερευνητές που αναζητούν τον πλανήτη για σχεδόν μια δεκαετία είπαν τώρα ότι θα μπορούσαν ίσως να βρουν τον Planet Nine τα επόμενα χρόνια.

Ο Πλανήτης Εννέα φημολογείται ότι υπάρχει στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Η ιδέα αυτή  προτάθηκε για πρώτη φορά το 2016 από τους αστρονόμους Michael Brown και Konstantin Batygin. Οι δύο επιστήμονες ανακοίνωσαν την υπόθεσή τους αφού και άλλοι αστρονόμοι είχαν εντοπίσει μια σειρά αντικειμένων στο Kuiper Belt – έναν μεγάλο δίσκο αστεροειδών και κομητών πέρα ​​από την τροχιά του Ποσειδώνα – που είχαν ασυνήθιστα στρεβλωμένες τροχιές γύρω από τον Ήλιο. Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, οι δύο αστρονόμοι υπέθεσαν ότι μόνο η βαρυτική έλξη ενός τεράστιου πλανήτη θα μπορούσε να εξηγήσει τις τροχιακές διαταραχές.

Δείτε επίσης: Proxima Centauri: Τι υπάρχει στον πλησιέστερο εξωπλανήτη στη Γη

Από τότε, οι αστρονόμοι και άλλοι συνεργάτες τους έχουν κάνει περισσότερες έρευνες για τον υποτιθέμενο Πλανήτη Εννέα. Πιστεύεται ότι μπορεί να είναι περίπου επτά φορές πιο μεγάλος από τη Γη, κάτι που θα τον καθιστούσε τον πέμπτο μεγαλύτερο πλανήτη στο ηλιακό σύστημα. Επίσης, εκτιμάται ότι βρίσκεται κάπου μεταξύ 500 και 600 αστρονομικών μονάδων από τον ήλιο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κενά σχετικά με την ελλειπτική τροχιά του Πλανήτη Εννέα, η οποία θα μπορούσε να διαρκεί μεταξύ 5.000 και 10.000 ετών για να ολοκληρωθεί. Ίσως είναι και ελαφρώς κεκλιμένη σε σύγκριση με τις τροχιές των γνωστών πλανητών. Ως αποτέλεσμα, όλες οι προσπάθειες εύρεσης του πλανήτη είναι δύσκολες.

Στη νέα μελέτη, όμως, οι Brown, Batygin και ο αστροφυσικός Matthew Holman χρησιμοποίησαν δεδομένα από το παρατηρητήριο Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) για την αναζήτηση του Πλανήτη Εννέα κατά μήκος και γύρω από το πιθανό τροχιακό μονοπάτι του.

Δείτε επίσης: Η SpaceX παρουσιάζει την κάψουλα για την αποστολή του Crew-8

Ανέλυσαν το 78% της περιοχής όπου είναι πιθανό να βρίσκεται ο Πλανήτης Εννέα, αφού το υπόλοιπο βρίσκεται πολύ μακριά για να παρατηρηθεί μέσω του τηλεσκοπίου. Ωστόσο, ο Πλανήτης δεν βρέθηκε σε αυτό το σημείο.

Έτσι οι επιστήμονες απέκλεισαν ένα μεγάλο μέρος και πιστεύουν ότι ο Πλανήτης Εννέα βρίσκεται σε κάποιο σημείο στην περιοχή που δεν μπορούσε να εξεταστεί. “Τώρα πρέπει να κάνουμε την πολύ πιο δύσκολη δουλειά να ψάξουμε την περιοχή που είναι πιο μακριά

“.

 Η ομάδα ερεύνησε την τροχιακή οδό του Πλανήτη Εννέα σε μηνιαία διαστήματα. Ο στόχος ήταν να ανιχνεύονται φωτεινά αντικείμενα που μετακινούνταν σε θέσεις κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πολλά πράγματα στον ουρανό που αλλάζουν μήνα με τον μήνα, όπως οι αστεροειδείς και οι κομήτες. Επομένως, οι αστρονόμοι κάνουν συνεχείς παρατηρήσεις για να παρατηρήσουν τις αλλαγές και να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ.

Για να διασφαλίσουν ότι δεν θα τους ξέφευγε ο Πλανήτης Εννέα, η ομάδα πρόσθεσε περισσότερους από 50.000 ψεύτικους Planets Nine στα δεδομένα. “Εντόπισαν” το 99,9% αυτών των ψεύτικων πλανητών, που σημαίνει ότι οι έρευνές τους ήταν πολύ αποτελεσματικές. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα πιστεύει ότι ο Πλανήτης βρίσκεται κάπου στο πιο απομακρυσμένο 22% του προτεινόμενου τροχιακού μονοπατιού του.

Δείτε επίσης: Το DART probe της NASA άλλαξε το σχήμα του αστεροειδούς Dimorphos

Τώρα, οι ερευνητές θέλουν να συνεχίζουν την αναζήτηση, εξετάζοντας νέα δεδομένα από το τηλεσκόπιο Subaru. Θα ελέγξουν ξανά τον χώρο που ερευνήθηκε ήδη και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να κοιτάξουν και πιο μακριά, στο σημείο που δεν είχαν πρόσβαση τώρα. Εάν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, το επερχόμενο Vera C. Rubin Observatory, το οποίο πρόκειται να ενεργοποιηθεί το 2025, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εύρεση του πλανήτη.

Η ανακάλυψη του Πλανήτη Εννέα θα μπορούσε να ανατρέψει την κατανόηση μας για το σύμπαν, καθώς θα προσφέρει νέες πληροφορίες για τη δομή και τη δυναμική του ηλιακού μας συστήματος.

Επιπλέον, θα μπορούσε να αποκαλύψει νέες πληροφορίες για την προέλευση και την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος. Μπορεί να προσφέρει επίσης ενδείξεις για την ύπαρξη άλλων, κρυμμένων ακόμα πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα.

Τέλος, η ανακάλυψη του Πλανήτη Εννέα θα μπορούσε να επηρεάσει τις θεωρίες μας για τη δημιουργία και την εξέλιξη των πλανητικών συστημάτων. Η ύπαρξη ενός τέτοιου πλανήτη θα μπορούσε να αποδείξει ότι οι πλανήτες μπορεί να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις από τον ήλιο τους, αλλάζοντας τις τροχιές τους κατά τη διάρκεια της εξέλιξής τους.

Πηγή: www.livescience.com