Το Dark Forces Remastered είναι το κλασικό Star Wars shooter που αγαπήθηκε απο τους φανς όμως τώρα αισθάνεται γρήγορο και ρευστό. Μία πιστή αλλά γενναιόδωρη ανακατασκευή του παλιού παιχνιδιού της LucasArts.

Δείτε επίσης: Το Meta Quest+ παρουσιάζει νέο κατάλογο παιχνιδιών

Το Dark Forces, ή αλλιώς (θα μπορούσε να λεγόταν λόγω του playstyle του) Star Wars: Doom, είχε χαρακτηριστεί από τους παίκτες ως ένα βαρετό παιχνίδι. Στην εποχή του 1995 σε ένα σύστημα Gateway με έναν επεξεργαστή Intel 486DX στα 33 MHz μπορούσε να «τρέξει» αυτό το παιχνίδι και να σας ξεναγήσει μέσα από ατέλειωτους γκρι διαδρόμους. Σκοτώνοντας με σταθερή ροή Stormtroopers με ένα από τα δικά τους (εσκεμμένα) semi-auto blaster rifles ήταν και αυτή μια από τις εμπειρίες του παιχνιδιού. Όμως μετά από ένα διάστημα, ο παίκτης θα αναρωτιόταν, ένα σχετικό εποχικό ερώτημα: «Γιατί έπαιζα αυτό το χαμηλής ενέργειας ταξίδι νοσταλγίας αντί για το πραγματικό Doom;»

Παρακολουθήστε το trailer κυκλοφορίας του παιχνιδιού:

Το Dark Forces προώθησε τα παιχνίδια πρώτου προσώπου (first person) με αρκετούς τρόπους. Μπορούσε να βασίζεται στο Star Wars, με τους γνωστούς ήχους, εχθρούς και τεχνολογία, και μια ιστορία το κάτι τις περισσότερο πολύπλοκη από το «Είναι δαίμονες, πρέπει να εξολοθρευτούν.» (νοοτροπία του παιχνιδιού Doom). Επέτρεπε στον παίκτη να κοιτάξει πάνω και κάτω, να πηδήξει και να κρυφτεί, που ήταν μεγάλα βήματα για την εποχή. Και η σχεδίαση των επιπέδων (Level) του ξεπέρασε το «βρες το μπλε κλειδί για τη μπλε πόρτα», με μερικά έξυπνα περιβαλλοντικά παζλ και προκλήσεις.

Δεν είναι ότι τα κλειδιά δεν εμφανίζονται. Αυτό το παιχνίδι είναι από το 1995, οπότε υπάρχουν κλειδιά, υπάρχουν κρυμμένοι/ες τοίχοι/πόρτες και υπάρχουν επανεμφανιζόμενοι εχθροί. Δεν ήταν σαν να μπορούσαν οι σχεδιαστές του Dark Forces να αγνοήσουν εντελώς το Doom. Κανείς δεν μπορούσε.

Δείτε ακόμα: Η Nintendo κάνει αγωγή κατά του Switch emulator Yuzu

«Έχοντας παίξει μερικές ευχάριστες ώρες του Dark Forces Remastered, άλλαξα αρκετά τη γνώμη μου για την αξία αυτού του παιχνιδιού της εποχής του Doom. Το 2024, μπορώ να περπατήσω τα χαράματα μέσα από ερευνητικά κέντρα, χυτήρια, αγωγούς και διαστημικούς σταθμούς σε αστραπιαίο ρυθμό, εξοντώνοντας τους κακούς από κάθε γωνία και απόσταση με πυροβολισμούς λέιζερ. Οι χειροβομβίδες (εμ, θερμικοί πυροκροτητές) αισθάνονται πραγματικά εφικτοί και διασκεδαστικοί στη χρήση. Τα επίπεδα, και το παιχνίδι συνολικά, έχουν υψηλότερη ανάλυση και είναι πιο εύκολα να εκτιμηθούν σε αυτόν τον πιο γρήγορο, πιο έντονο ρυθμό.» αναφέρει ο Kevin Purdy του ArsTechnica.

Η Nightdive Studios συνεχίζει το σερί της παροχής ανανεωμένων αλλά εξαιρετικά πιστών επανεκδόσεων κλασικών τίτλων με το Dark Forces Remastered. Οι παραγωγοί του στούντιο είπαν πέρυσι ότι ο στόχος τους ήταν παιχνίδια που «παίζουν όπως τα θυμάστε να παίζουν. Όχι όπως πραγματικά έπαιζαν στον 486 (υπολογιστής του 1995) σας, αλλά με έναν ενδιαφέρον τρόπο.»

Dark Forces Remastered: Ένα κομψό παιχνίδι shooter γεμάτο με ατόφια blasters

Ένας γρήγορος πρόλογος στο Dark Forces: Ο παίκτης παίρνει τον ρόλο του μισθοφόρος Kyle Katarn, που εργάζεται για την Rebellion γύρω από την εποχή του Επεισοδίου IV (το πρώτο με το Death Star), βοηθώντας τους rebels να ερευνήσουν και να σταματήσουν την ανάπτυξη των Dark Troopers. Οι Dark Troopers (ουσιαστικά Stormtroopers) με μεγάλα pauldrons στους ώμους και τη δυνατότητα να αποκρούουν τα πυρά του blaster. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα είδη όπλων που βρίσκετε, συμπεριλαμβανομένων των blasters, land mines και rocket launchers. Όμως δεν θα γίνεται Jedi, διότι αυτό συμβαίνει στο επόμενο παιχνίδι.

Δείτε επίσης: Η Sony Ακυρώνει το Παιχνίδι Twisted Metal

Είτε λόγω θεματικών ή λόγω τεχνικών περιορισμών της εποχής, τυπικά ο παίκτης δεν έρχεται αντιμέτωπος με μεγάλα κύματα εχθρών. Σκοπός είναι να περάσετε από διαδρόμους κρατώντας προσεκτικά τις γωνίες σας, πυροβολώντας λίγους ανά φορά.

«Εκτός αν είσαι εγώ, η γενικότερα κάποιος που απελευθερώνεται παίζοντας στα 4K ανάλυσης με 120Hz (καρέ το δευτερόλεπτο) και, μερικές φορές, με cheat codes, καταστρέφοντας ανελέητα τύπους που δεν έλαβαν το μήνυμα για την άφιξή μου.» αναφέρει με σαρκασμό ο Kevin Purdy.

Τα μικρά φωνητικά στιγμιότυπα – «Σταμάτα!» «Δεν είστε εξουσιοδοτημένος!» είναι καλοδουλεμένα και απολαυστικά, αν και συχνά θα διακόπτονται από τη γρήγορη εξόντωση του ομιλητή τους.

Τα πρώτα επίπεδα, ίσως φανούν εύκολα στον παίκτης και ίσως νοιώσει «λες και η Rebellion θα μπορούσε να καταστρέψει πέντε Death Stars σε μόλις δύο ταινίες.» Αλλά το Dark Forces γίνεται πιο δύσκολο με τα επίπεδα. Οι στόχοι γίνονται πιο περίπλοκοι και ίσως αναρωτηθείτε «Τι έκανε αυτή η αντιστροφή του διακόπτη;» Κάποιες από τις συσκευές με μπαταρίες, όπως τα γυαλιά με τις υπέρυθρες και οι μάσκες αερίου, είναι σχεδόν άχρηστες από ένα σημείο και μετά, και τα μεγάλα επίπεδα με τα επαναλαμβανόμενα τοιχώματα μπορεί να σας κουράσουν. Μπορείτε λοιπόν να συνειδητοποιήσετε πόσο δύσκολο θα ήταν αυτό σε ένα πολύ χαμηλότερο ρυθμό καρέ, σε μια τρομακτικά μικρότερη ανάλυση και με την ταχύτητα του παίκτη – και χωρίς τόση εύκολη πρόσβαση σε online οδηγούς, φυσικά.

Δείτε ακόμα: Το νέο Pokémon Legends ανακοινώθηκε για το 2025

Υπάρχουν νέα εφέ φωτισμού, πολύ καλύτερα μενού και επιλογές, υποστήριξη για χειριστήρια (συμπεριλαμβανομένης και της δόνησης), και απαλότερα και πιο λεία cutscenes, εκτός από το παιχνίδι που τώρα γέρνει λίγο περισσότερο προς τους Motörhead από τους Rush σε ταχύτητα και αίσθηση. Αλλά, πραγματικά, αυτό που πουλάει το Dark Forces Remastered είναι το παιχνίδι κάτω από τις αναβαθμίσεις. Αν έχετε το παραμικρό ενδιαφέρον να το βιώσετε ξανά αυτή την, αυτός είναι ο τρόπος να το κάνετε.

Πηγή: arstechnica