Ο γερουσιαστής Ron Wyden (D-Ore.) έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Biden και το υπουργικό συμβούλιο, ζητώντας τη ρύθμιση των προτύπων κυβερνοασφάλειας σε τηλεπικοινωνιακούς φορείς.

Σκοπός είναι να αποτραπεί η περαιτέρω εκμετάλλευση της “χαλαρής ασφάλειας” στα τηλεφωνικά δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην επιστολή του Wyden αναφέρεται ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές απειλές που προκαλούνται από τη χαλαρή πρακτική κυβερνοασφάλειας στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Αυτές οι εταιρείες, παρά την έλλειψη της ρύθμισης αυτής, θα έπρεπε να τηρούν κανόνες. Για περισσότερο από δέκα χρόνια, εταιρείες παρακολούθησης και αυταρχικοί ξένοι κυβερνητικοί φορείς έχουν εκμεταλλευτεί τη χαλαρή ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ξένα τηλεφωνικά δίκτυα για να παρακολουθούν τηλέφωνα παντού στον κόσμο.

Διαβάστε σχετικά: Cencora: Κυβερνοεπίθεση οδήγησε σε παραβίαση δεδομένων

Ο Wyden υποστηρίζει ότι αυταρχικές κυβερνήσεις έχουν καταχραστεί εργαλεία για την κατασκοπεία Αμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και δημοσιογράφους και αντιφρονούντες στο εξωτερικό. Αυτό αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, την ελευθερία του Τύπου και τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον Γερουσιαστή, οι εταιρείες τεχνολογίας παρακολουθούν και παρέχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες χάκερ τηλεφώνων και οι ξένοι κυβερνητικοί πελάτες μπορούν να παρακολουθούν οποιονδήποτε αριθμό τηλεφώνου, ανεξάρτητα από την τοποθεσία του.

«Σε αντίθεση με την χρήση λογισμικού κατασκοπείας για παρακολούθηση, αυτές οι υπηρεσίες δεν αλληλεπιδρούν με το τηλέφωνο του στόχου. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται αδυναμίες στους διακομιστές των ασύρματων εταιρειών για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες», έγραψε.

Η Google και η Apple, ως τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις υπηρεσίες. Η παρακολούθηση εξαρτάται αποκλειστικά από την ασφάλεια κάποιου τηλεπικοινωνιακού παρόχου, δήλωσε.

Οι εταιρείες εκμεταλλεύονται ευπάθειες σε δύο σκοτεινές τεχνολογίες, γνωστές ως Diameter και Signaling System 7 (SS7). Αυτές οι τεχνολογίες χρησιμοποιούνται από παγκόσμιους τηλεπικοινωνιακούς φορείς για τη μεταφορά μηνυμάτων κειμένου.

Ο Ron Wyden επεσήμανε ότι πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει τον σοβαρό κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η κατασκοπεία μέσω SS7 και την “σημασία της ασφάλειας των δικτύων επικοινωνιών της Αμερικής”. Κανένας αξιωματούχος ή υπηρεσία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το πρόβλημα, ενώ λίγες ενέργειες έχουν γίνει για την αντιμετώπισή του, όπως υποστήριξε.

Κατηγόρησε επίσης την Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών για το γεγονός ότι «απέκρυψε ενεργά πληροφορίες από τον αμερικανικό λαό» σχετικά με την απειλή.

Δείτε περισσότερα: Ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας με τη στρατηγική άμυνα σε βάθος

Ο γερουσιαστής αναφέρθηκε ότι επέτρεψε στο προσωπικό του να διαβάσει μια ανεξάρτητη έκθεση σχετικά με την υπηρεσία το προηγούμενο φθινόπωρο. Ωστόσο, η υπηρεσία αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις μη διαβαθμισμένες πληροφορίες που περιείχαν λεπτομέρειες σχετικές με τους υπεύθυνους της πολιτικής και τους Αμερικανούς που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των τηλεφώνων τους.

Ο Ron Wyden έκανε έκκληση στην κυβέρνηση Biden να προβεί σε ενέργειες για την απειλή και να παρέχει ενημερώσεις στο Κογκρέσο δύο φορές το χρόνο, μέχρι να αντιμετωπιστεί ενεργά το ζήτημα. Μεταξύ άλλων αιτημάτων που απηύθυνε στην κυβέρνηση, περιλάμβανε την ασφάλειας των αμερικανικών τηλεπικοινωνιακών φορέων.

Πηγή: thehill.com