Hackers που σχετίζονται με το Main Intelligence Directorate της Ουκρανίας (GUR) ισχυρίζονται ότι βρίσκονται πίσω από μια κυβερνοεπίθεση στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD).

Το GUR, μέρος του Υπουργείου Άμυνας του Κιέβου, είπε ότι μέσω μιας “ειδικής επιχείρησης”, παραβιάστηκαν οι διακομιστές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας (Minoborony) με σκοπό την κλοπή ευαίσθητων εγγράφων.

Οι πληροφορίες που ελήφθησαν μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε την πλήρη δομή του συστήματος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και των μονάδων του“, ισχυρίστηκε το Ουκρανικό GUR.

Δείτε επίσης: Οι hackers NoName057 στοχεύουν ευρωπαϊκές οντότητες

Η ανάλυση των ληφθέντων δεδομένων βοήθησε επίσης στον εντοπισμό των στρατηγών, άλλων υψηλόβαθμων διευθυντών των δομικών τμημάτων του [υπουργείου], καθώς και αναπληρωτών, βοηθών, ειδικών – όλοι όσοι χρησιμοποιούσαν λογισμικό για ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων που ονομάζεται bureaucrat”.

Αυτό περιελάμβανε ορισμένα έγγραφα που ανήκαν στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Timur Vadimovich Ivanov.

Επιπλέον, οι hackers της Ουκρανίας κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομέρειες σχετικά με το λογισμικό κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούσε το Minoborony, ενώ είδε “και μια σειρά από έγγραφα μυστικών υπηρεσιών“.

Δείτε επίσης: Hackers υπέρ της Χαμάς στοχεύουν το Ισραήλ με το BiBi malware

Οι επιθέσεις δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί επίσημα, αλλά αν αληθεύουν θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τη Ρωσία και μια σημαντική κυβερνο-νίκη για την Ουκρανία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το GUR ισχυρίστηκε ότι είχε “χτυπήσει” το ομοσπονδιακό φορολογικό σύστημα της Ρωσίας.

Hackers της Ουκρανίας λένε ότι στόχευσαν το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μια επίθεση από “εθελοντές πατριώτες” έπληξε το Κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Διαστημικής Υδρομετεωρολογίας της Ρωσίας

(Planeta). Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η επίθεση κατέστρεψε 280 διακομιστές και δύο petabyte πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της “μοναδικής έρευνας”.

Τέτοιου είδους επιθέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε διαρροή σημαντικών πληροφοριών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ευαίσθητα δεδομένα, όπως στρατιωτικές στρατηγικές, πληροφορίες για όπλα και άλλες πληροφορίες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας.

Δείτε επίσης: Πώς επιλέγουν οι hackers τους στόχους τους και πώς να προστατευτείς;

Επιπλέον, η επίθεση από τους hackers της Ουκρανίας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υπονόμευση της εμπιστοσύνης του κοινού στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και στο σύστημα κυβερνοασφάλειας της χώρας γενικότερα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και την αναθεώρηση των πρωτοκόλλων.

Φυσικά, αυτό το περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη γεωπολιτική ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενδεχομένως επιδεινώνοντας την ήδη τεταμένη κατάσταση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Τέλος, η επίθεση μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια κοινότητα κυβερνοασφάλειας, καθώς η επιτυχής παραβίαση των ρωσικών συστημάτων ασφαλείας μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για περαιτέρω επιθέσεις και να αυξήσει την ανησυχία για την κυβερνοασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com