H OpenAI δημοσιεύει email του Elon Musk, στα οποία φαίνεται να παροτρύνει την startup να συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η OpenAI ανταποκρίθηκε δημόσια την Τρίτη σε μήνυση που υπέβαλε ο συνιδρυτής Elon Musk, επισημαίνοντας την προφανή υποκρισία από το μέρος του δισεκατομμυριούχου που πλέον είναι πρώιμος υποστηρικτής της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: Elon Musk: Μηνύει την OpenAI και τον CEO Sam Altman

Ως απάντηση, η OpenAI έφερε στο φως ένα παλιό email του Elon Musk, όπου η Tesla και ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX ενθάρρυναν την ανερχόμενη startup να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια για μετοχικά κεφάλαια.

Τα email που διέρρευσαν, παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική άποψη από αυτή που εξέφρασε ο Elon Musk την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ενεπλάκη νομικά με την OpenAI, τον CEO Sam Altman και τον πρόεδρο Greg Brockman, κατηγορούμενοι για παραβίαση συμβάσεων και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Κατά τη δίκη, οι δικηγόροι του Elon Musk υποστηρίζουν ότι το GPT-4, το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI, αποτελεί “ένα πλήρες μυστικό εκτός από την OpenAI – και, κατά τις πληροφορίες και τις πεποιθήσεις τους, της Microsoft”, ενώ η εμπιστευτικότητα καθορίζεται από εμπορικούς σκοπούς και όχι από λόγους ασφαλείας. Η OpenAI δήλωσε: “Σκοπεύουμε να αντιδράσουμε απορρίπτοντας όλες τις κατηγορίες του Elon Musk”.

Τον Νοέμβριο, ο Elon Musk ανέφερε σε μια ακρόαση στο συνέδριο DealBook των New York Times ότι η OpenAI είχε αποκλίνει από την αρχική του αποστολή.

Ο Elon Musk φάνηκε να αποθαρρύνει τους συνιδρυτές της OpenAI από το να υιοθετήσουν μια πολύ απλουστευμένη προσέγγιση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, σύμφωνα με email που αναπαρήγαγε η εταιρεία από τον Δεκέμβριο του 2018. Υποστήριξε ότι η OpenAI είχε μηδενικές πιθανότητες να γίνει σχετικός ανταγωνιστής του DeepMind της Google, εκτός αν η εταιρεία έκανε μια «δραματική αλλαγή στην εκτέλεση και στους πόρους».

“Η εκτίμησή μου για τις πιθανότητες ότι το OpenAI σχετίζεται με το DeepMind/Google χωρίς σημαντική αλλαγή στην εκτέλεση και στους πόρους, είναι μηδαμινή. Ούτε 1%. Μακάρι να ήταν διαφορετικά”, ανέφερε ο Elon Musk σε email προς τους συνιδρυτές της OpenAI, Sutskever, Brockman και Altman. «Ακόμη και η συγκέντρωση πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δεν θα είναι αρκετή. Αυτό απαιτεί πάρα πολύ χρόνο».

Ο Elon Musk είναι πλέον ο Chief Executive Officer της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, ο ιδρυτής της διαστημικής εταιρείας SpaceX και ο ιδιοκτήτης της X Corp. Είναι επίσης ο ιδρυτής της Neuralink, μιας startup στον τομέα των υπολογιστών εγκεφάλου, και φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί την OpenAI με το xAI.

Δείτε περισσότερα: Sora OpenAI: Το ΑΙ video αλλάζει για πάντα!

Πριν αποχωρήσει από την OpenAI, η εταιρεία απάντησε στην αγωγή του δηλώνοντας ότι ο Elon ζητούσε πλειοψηφικό μετοχικό κεφάλαιο, αρχικό έλεγχο στο Διοικητικό Συμβούλιο και να αναλάβει το ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου στο έργο του AI. Σε ανάρτησή της στο blog της, η startup αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ο Musk προσπαθούσε να γίνει Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI από το 2017, ενώ πραγματοποιούσε αλλαγές στη δομή της εταιρείας.

Οι εταιρείες που ανήκουν στον Elon Musk έχουν, προσελκύσει άτομα από την OpenAI. Στην περίπτωση του xAI, ο Elon Musk παρουσιάζει το πρώτο προϊόν της εταιρείας, το Grok, το οποίο ανταγωνίζεται το λογισμικό ChatGPT της OpenAI.

Ο Elon Musk, σύμφωνα με ένα email από τον Ιανουάριο του 2018, συμφωνεί με έναν ανώνυμο αποστολέα που ενθαρρύνει τους συνιδρυτές της startup να χαρακτηρίσουν την Tesla ως “cash cow”. Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η Tesla ανακοίνωσε ταμειακό υπόλοιπο ύψους 3,4 δισ. δολαρίων, μετά από ζημιά 2,24 δισ. δολαρίων το 2017.

Το “συμβόλαιο” που βρίσκεται στο επίκεντρο της πρόσφατης μήνυσης του Elon Musk εναντίον της OpenAI δεν αποτελεί επίσημη γραπτή συμφωνία που να έχει υπογραφεί από όλα τα μέλη της εταιρείας.

Αντίθετα, ο Elon Musk μέσω των δικηγόρων του υποστηρίζει ότι η πρώιμη ομάδα της OpenAI είχε συνάψει συμφωνίες για την ανάπτυξη της τεχνητής γενικής νοημοσύνης ή AGI, προς όφελος της ανθρωπότητας» ως μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Ωστόσο, το έργο μετατράπηκε σε μια εταιρεία με σύνθετη εταιρική δομή, περιλαμβάνοντας μια κερδοσκοπική οντότητα που ο Musk υποστηρίζει ότι ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τη Microsoft.

Ο Elon Musk χρησιμοποίησε σημαντικό μέρος της μήνυσής του για να υπογραμμίσει τον κεντρικό ρόλο του στη δημιουργία της OpenAI, η οποία έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο προηγμένες εταιρείες στον κόσμο, κυρίως λόγω της επιτυχημένης διάδοσης του ChatGPT και της δημιουργίας εικόνων από το DALL-E.

Δείτε επίσης: Elon Musk: Το νέο Tesla Roadster θα παρουσιαστεί φέτος – Συνεργασία με SpaceX

Η αντίδραση της OpenAI την Τρίτη το βράδυ αντικατοπτρίζει τα σχόλια που στάλθηκαν στους υπαλλήλους της εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή: cnbc