Οι ρωσικές αρχές χρησιμοποίησαν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για την ταυτοποίηση και σύλληψη ορισμένων πολιτών που παρακολούθησαν την κηδεία του αρχηγού της αντιπολίτευσης Alexei Navalny. Το ρωσικό όργανο επιτήρησης OVD-Info αναφέρει ότι τουλάχιστον πέντε άτομα που παρευρέθηκαν στο συμβάν έχουν συλληφθεί στη Μόσχα.

Δείτε επίσης: Η Ρωσία απαγορεύει σε αξιωματούχους να χρησιμοποιούν iPhone

Η κηδεία του Navalny την 1η Μαρτίου γέμισε με υποστηρικτές που παραβίαζαν τους αυστηρούς νόμους της Ρωσίας κατά του λόγου υπέρ της Ουκρανίας. Μια γυναίκα καταγράφηκε σε ένα βίντεο να λέει “Δόξα στους ήρωες,” η παραδοσιακή απάντηση στον χαιρετισμό “Δόξα στην Ουκρανία.” Της απαγορεύτηκε να “εμφανίζει απαγορευμένα σύμβολα” και της επιβλήθηκε ένα μικρό πρόστιμο, αλλά της επετράπη να επιστρέψει στο σπίτι την επόμενη μέρα, αναφέρει η Semafor.

Το ρωσικό ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων Agenstvo αναφέρει ότι αρκετοί άλλοι παρευρισκόμενοι στην κηδεία συνελήφθησαν, αν και οι κατηγορίες εναντίον τους παραμένουν άγνωστες.

Ο εκπρόσωπος του OVD-Info, Dmitry Anisimov, δήλωσε στο Πρακτορείο ότι η ρωσική αστυνομία μπόρεσε να αναγνωρίσει και να εντοπίσει άτομα από την κηδεία του Navalny “μέχρι την πόρτα τους” χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Μερικές ημέρες πριν λάβει χώρα η κηδεία, οι αρχές εγκατέστησαν αρκετές νέες κάμερες παρακολούθησης γύρω από την εκκλησία και το νεκροταφείο.

Η Ρωσία αποτελεί ένα από τα πολλά καταπιεστικά καθεστώτα που βασίζονται στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για την ταυτοποίηση αντιφρονούντων. Έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς για τη σύλληψη εκατοντάδων διαδηλωτών από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία.

Δείτε ακόμα: Η Ρωσία μπλοκάρει Discord, Microsoft Teams, Snapchat, Telegram και άλλα app

Σύμφωνα με το Reuters, το 2017, η Μόσχα ανακοίνωσε την έναρξη ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα παρακολούθησης βίντεο με αναγνώριση προσώπου στον κόσμο, το οποίο την εποχή εκείνη αποτελούνταν από 160.000 κάμερες, περισσότερες από 3.000 από αυτές συνδεδεμένες με το σύστημα αναγνώρισης προσώπου. Αρχικά σχεδιασμένο για την αναγνώριση και τη σύλληψη εγκληματιών, το δίκτυο χρησιμοποιείται τώρα για την εντοπισμό διαδηλωτών και αντιφρονούντων όπως όσους παρακολούθησαν την κηδεία του Navalny.

Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον τρεις από τις εταιρείες (τρεις ρωσικές, μία από τη Λευκορωσία) που παρέχουν τους αλγόριθμους για τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου της Ρωσίας έχουν χρησιμοποιήσει επεξεργαστές από την Nvidia ή την Intel σε συνδυασμό με αυτούς τους αλγόριθμους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει υπόνοια ότι οι δυτικές εταιρείες παραβίασαν κυρώσεις.

Η Κίνα είναι μια ακόμη χώρα όπου οι αρχές επικεντρώνονται σημαντικά στην αναγνώριση προσώπου. Αναφέρθηκε το 2018 ότι μερικοί από τους αστυνομικούς της Κίνας χρησιμοποιούσαν γυαλιά με ενσωματωμένη την τεχνολογία, και κάποτε χρησιμοποιήθηκε για να αναγνωρίσει έναν ύποπτο από μια συγκέντρωση 50.000 ατόμων. Η Κίνα χρησιμοποιεί ακόμη και αναγνώριση βημάτων για να αναγνωρίσει ανθρώπους που προσπαθούν να κρύψουν τα πρόσωπά τους.

Δείτε επίσης: RuWiki: Η Ρωσία θα λανσάρει τον δικό της κλώνο του Wikipedia

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου λειτουργεί μέσω μιας σειράς σύνθετων διαδικασιών. Αρχικά, η κάμερα ή ο αισθητήρας της συσκευής καταγράφει μια εικόνα ή ένα βίντεο ενός προσώπου. Στη συνέχεια, το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να αναλύσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως η απόσταση μεταξύ των ματιών, το μήκος της μύτης, η θέση των ζυγωματικών και άλλα διακριτά σημεία. Αυτά τα χαρακτηριστικά μετατρέπονται σε έναν αριθμητικό κώδικα ή ένα ‘πρόσωπο προφίλ’, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να συγκριθεί με τα δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί σε μια βάση δεδομένων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ακρίβεια της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως η ποιότητα της εικόνας, η γωνία λήψης και η φωτεινότητα.

Πηγή: techspot