Το Κέντρο Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών και Αναφορών του Καναδά (FINTRAC) ανακοίνωσε ότι κάποια από τα εταιρικά του συστήματα έμειναν εκτός σύνδεσης για προληπτικούς λόγους, λόγω κυβερνοεπίθεσης ή, όπως είπε, λόγω ενός “περιστατικού στον κυβερνοχώρο“.

Το FINTRAC είναι μια κυβερνητική υπηρεσία που ασχολείται με έρευνες για ξέπλυμα χρήματος, παρακολουθεί εκατομμύρια ύποπτες συναλλαγές και ενημερώνει την αστυνομία για χιλιάδες παράνομες ροές χρημάτων.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, το πρόσφατο περιστατικό στον κυβερνοχώρο δεν επηρέασε υπηρεσίες πληροφοριών ή απόρρητα συστήματα του Κέντρου, επομένως οι ευαίσθητες πληροφορίες και οι επιχειρησιακές δυνατότητες, που σχετίζονται με τη βασική αποστολή του οργανισμού, παραμένουν ασφαλείς. Το FINTRAC συνεχίζει να ασχολείται με τη διαχείριση της κυβερνοεπίθεσης.

Δείτε επίσης: PetSmart: Προειδοποιεί πελάτες για credential stuffing επίθεση

Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου, τέθηκαν εκτός σύνδεσης τα εταιρικά συστήματα, ως προληπτικό μέτρο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των δεδομένων του Κέντρου.

Η FINTRAC ερευνά την κυβερνοεπίθεση και συνεργάζεται με ομοσπονδιακούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Καναδικού Κέντρου για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, για την αποκατάσταση των λειτουργιών και τη βελτίωση της άμυνάς της.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ο οργανισμός δεν έχει δώσει άλλες λεπτομέρειες. Προς το παρόν καμιά hacking ή ransomware ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, επομένως οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις ενός τέτοιου περιστατικού είναι σοβαρές. Η πρώτη και πιο άμεση επίπτωση αυτού είναι η διακοπή των υπηρεσιών

του FINTRAC. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να εντοπίζουν άμεσα ύποπτες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.

Δείτε επίσης: Οι NoName057 hackers λένε ότι πραγματοποιούν επιθέσεις στη Σουηδία

Επίσης, αυτό το περιστατικό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη του κοινού στον καναδικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Η ανακοίνωση ενός σημαντικού ‘κυβερνοεπεισοδίου’ μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες και τις επιχειρήσεις για την ασφάλεια των χρηματοοικονομικών τους συναλλαγών.

FINTRAC: Έκτος σύνδεσης τα συστήματα λόγω κυβερνοεπίθεσης

Από την αρχή του έτους, ο Καναδάς έχει βρεθεί στο στόχαστρο των hackers. Στα τέλη Φεβρουαρίου, η εθνική αστυνομική δύναμη της χώρας ανακοίνωσε ότι υπέστη παραβίαση, με αποτέλεσμα ο ιστότοπός της να βγει εκτός σύνδεσης.

Νωρίτερα, η Trans-Northern Pipelines (TNPI) παραδέχτηκε ότι υπέστη παραβίαση δεδομένων. Το ransomware ALPHV/Blackcat ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Δείτε επίσης: Χάκερς καταχρώνται το QEMU ως δίαυλο για κυβερνοεπιθέσεις

Τον Ιανουάριο, μια ransomware ομάδα χτύπησε τον ζωολογικό κήπο του Τορόντο, τον μεγαλύτερο ζωολογικό κήπο στον Καναδά.

Τέλος, το Memorial University of Newfoundland (MUN) υπέστη επίσης κυβερνοεπίθεση τον Ιανουάριο, που προκάλεσε διάφορα προβλήματα.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com