Το Internet Crime Complaint Center (IC3) του FBI δημοσίευσε μια νέα έκθεση σχετικά με τα Διαδικτυακά Εγκλήματα για το 2023 και έδειξε ότι τα θύματα έχασαν 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση 22% σε σύγκριση με το 2022).

Ο αριθμός των σχετικών καταγγελιών που υποβλήθηκαν στο FBI το 2023 έφτασε τις 880.000, με τα άτομα άνω των 60 ετών να είναι τα βασικά θύματα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρχε αύξηση τόσο στις καταγγελίες για διαδικτυακά εγκλήματα όσο και στις απώλειες χρημάτων.

Κατά τη διάρκεια του 2023, αυξήθηκαν κυρίως οι απάτες που σχετίζονται με τεχνική υποστήριξη και οι εκβιασμοί, ενώ το phishing, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων και οι απάτες non-payment/non-delivery μειώθηκαν ελαφρώς.

Δείτε επίσης: Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Επόπτης ο Βασίλης Φλωρίδης

FBI: Απώλειες ανά είδος επίθεσης

Η έκθεση επισημαίνει τέσσερα διαδικτυακά εγκλήματα που προκάλεσαν τις περισσότερες οικονομικές απώλειες στις Ηνωμένες Πολιτείες: BEC επιθέσεις, επενδυτικές απάτες, ransomware και tech/customer support.

Το 2023, οι απάτες BEC οδήγησαν σε ζημίες άνω των 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποβλήθηκαν 21.489 σχετικές καταγγελίες στο FBI.

Οι επενδυτικές απάτες αυξήθηκαν κατά 38% το 2023, προκαλώντας επιβεβαιωμένες ζημίες 4,57 δισεκατομμυρίων δολαρίων (οι περισσότερες απώλειες για το 2023).

Δείτε επίσης: Ποιός ο ρόλος της ηθικής στον τομέα των κυβερνοεγκλημάτων;

Όσον αφορά στο ransomware, το FBI κατέγραψε 2.825 καταγγελίες, που επηρέασαν κρίσιμους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της κυβέρνησης και της πληροφορικής. Οι συνολικές απώλειες ξεπέρασαν τα 59,6 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, το ποσό αυτό δείχνει τις αναφερόμενες πληρωμές και είναι πιθανότατα πολύ χαμηλότερο από το πραγματικό ποσό που κατέβαλαν οι εταιρείες το 2023.

Τέλος, οι tech/customer support

απάτες (και πλαστοπροσωπία κυβερνητικών υπηρεσιών), που στόχευσαν κυρίως ηλικιωμένους, οδήγησαν σε ζημίες άνω των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα στοιχεία σε αυτή την έκθεση του FBI βασίζονται σε περιπτώσεις διαδικτυακών εγκλημάτων του 2023, που αναφέρθηκαν από θύματα ή ανακαλύφθηκαν από τις αρχές. Σίγουρα, θα υπάρχουν και απάτες που δεν έχουν αναφερθεί. Επομένως, οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Δείτε επίσης: Dark Web: Οι κυβερνοεγκληματίες συζητούν για την παράνομη χρήση του ChatGPT

Δεδομένων των παραπάνω στοιχείων, προτείνεται η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκμάθηση των συνηθισμένων τακτικών που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες, όπως το phishing και άλλες μορφές απάτης.

Επιπλέον, είναι σημαντική η ανάπτυξη και η εφαρμογή πιο αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση πιο ισχυρών κρυπτογραφημένων συνδέσεων, την ενημέρωση του λογισμικού και των συστημάτων ασφαλείας και την εφαρμογή πολιτικών διαχείρισης πρόσβασης.

Τέλος, η έγκαιρη και ακριβής αναφορά των εγκλημάτων μπορεί να βοηθήσει τις αρχές να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους εγκληματίες, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com