Η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Μολδαβίας προειδοποιεί για κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Μέσα στο 2024, περισσότερες από 70 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, θα οδηγηθούν στις κάλπες.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας (SIS) Alexandru Musteata προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να πραγματοποιήσει υβριδικές επιθέσεις εναντίον της Μολδαβίας με σκοπό την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Τέτοιου είδους επιθέσεις μπορούν να πυροδοτήσουν κοινωνικές συγκρούσεις στη Μολδαβία, στην Υπερδνειστερία και στην αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας.

Δείτε επίσης: Hackers της Ουκρανίας λένε ότι στόχευσαν το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας

Αυτό τον Φεβρουάριο, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mircea Geoană, δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι “πολύ επιθετική, όχι μόνο στρατιωτικά” αλλά και “σε ό,τι σημαίνει το φάσμα του υβριδικού πολέμου“.

Σύμφωνα με τον Geoană, οι συζητήσεις για ένα πιθανό αίτημα της Υπερδνειστερίας να ενταχθεί στη Ρωσία είναι “μια μορφή ψυχολογικής και πολιτικής πίεσης” στο πλαίσιο της προεδρικής εκστρατείας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας“.

Σύμφωνα με τον Musteata, η Μόσχα θα επιχειρήσει να παρέμβει στο δημοψήφισμα για ένταξη στην ΕΕ που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο. Πιστεύεται ότι η Ρωσία θα “υβρίζει και θα δυσφημεί” τους φιλοευρωπαίους υποψηφίους κατά τις προεδρικές εκλογές.

Μολδαβία vs Ρωσία

Η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι κρίσιμη. Η Μολδαβία έχει υποστηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία και έχει ευθυγραμμιστεί με κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου. Τον Ιανουάριο του 2023, πολλά κυβερνητικά ιδρύματα της Μολδαβίας επλήγησαν από επιθέσεις phishing. Τα μηνύματα προσπαθούσαν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες να κάνουν κλικ σε έναν ενσωματωμένο σύνδεσμο. Ο σύνδεσμος οδηγούσε σε μια ψεύτικη σελίδα πληρωμής. Τα μηνύματα υποτίθεται ότι προέρχονταν από τον τοπικό πάροχο φιλοξενίας Alexhost.

Δείτε επίσης: Biden: Απαγορεύει μαζική πώληση δεδομένων Αμερικανών σε Ρωσία και Κίνα

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι φιλορωσικές hacking

ομάδες έπληξαν τη Μολδαβία λόγω της υποστήριξής της στην Ουκρανία.

Ο Musteata πιστεύει ότι οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις θα προσπαθήσουν να παρέμβουν στην ψηφοφορία και να επηρεάσουν τον πληθυσμό της Μολδαβίας. Η ρωσική προπαγάνδα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει εκτενώς τα κοινωνικά δίκτυα και τις πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων για να διαδώσει ψεύτικες πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα. Ο στόχος είναι να τροφοδοτήσει τη δυσαρέσκεια ενάντια στην κυβέρνηση της Μολδαβίας και να προωθήσει τις διαδηλώσεις κατά των πολιτικών της.

Η Μολδαβία θα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα για να προετοιμαστεί για τις πιθανές ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις. Είναι σημαντικό να επενδύσει στην ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού της σχετικά με τις πιθανές απειλές και την προστασία από αυτές.

Δείτε επίσης: Οι Ρώσοι hackers APT28 παραβιάζουν Ubiquiti EdgeRouters για επιθέσεις

Μια από τις πιο κοινές ανησυχίες των χωρών σχετικά με τις εκλογές και τις κυβερνοεπιθέσεις, είναι η χρήση AI και deepfake τεχνολογιών. Τα AI Deepfakes μπορούν να δημιουργήσουν παραπλανητικά βίντεο και ηχητικά κλιπ που παρουσιάζουν πολιτικούς να λένε ή να κάνουν πράγματα που δεν έχουν ποτέ πει ή κάνει. Αυτό μπορεί να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους και να επηρεάσει τις αποφάσεις τους στις κάλπες.

Τα AI Deepfakes μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών, διαταράσσοντας την εκλογική διαδικασία και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο δημοκρατικό σύστημα.

Πηγή: securityaffairs.com