Η Google άνοιξε επίσημα την Πέμπτη ένα νέο κέντρο κυβερνοασφάλειας στην Ιαπωνία, με στόχο την ενίσχυσή της στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Η περιοχή αντιμετωπίζει αυξανόμενες κυβερνοαπειλές στον κυβερνοχώρο από διάφορους παράγοντες. Ανάμεσά τους είναι εγκληματικές συμμορίες που αναζητούν μεγάλα χρηματικά ποσά για λύτρα, καθώς και παράγοντες που υποστηρίζονται από το κράτος και αποσπούν πληροφορίες ή πραγματοποιούν διεισδύσεις σε συστήματα, σύμφωνα με αναφορές από κυβερνήσεις και εταιρείες κυβερνοασφάλειας.

Διαβάστε περισσότερα: Google & BSSN συνεργάζονται για την αύξηση κυβερνοασφάλειας στην Ινδονησία

Οι επιθέσεις αυτές στοχεύουν όχι μόνο σε κυβερνήσεις και στρατούς, αλλά και σε κρίσιμες υποδομές, όπως λιμάνια και επιχειρήσεις όλων των ειδών.

«Ξεκινάμε επίσημα το Cybersecurity Center of Excellence της Ιαπωνίας, με στόχο τη σύνδεση κορυφαίων ειδικών στην ασφάλεια, ερευνητών και συνεργατών», ανέφερε η Google σε δήλωσή της.

Το κέντρο θα πραγματοποιήσει έρευνα για την κυβερνοασφάλεια σε συνεργασία με πανεπιστήμια και κυβερνήσεις στην Ιαπωνία και σε άλλες περιοχές.

Ο τεχνολογικός γίγαντας θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας σε 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και άλλες κοινωνικές οργανώσεις στην περιοχή, όπως δήλωσε ο Kazuya Okubo της Google.

Τον Οκτώβριο, η Google είχε προειδοποιήσει ότι η περιοχή είχε δεχτεί κυβερνοεπιθέσεις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλο μέρος.

Πέρα από την μεγάλης κλίμακας απάτη και τις επιθέσεις ransomware από χάκινγκ συμμορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, έχουν κατηγορήσει την Κίνα και συμμορίες που συνδέονται με το Πεκίνο για κυβερνοεπιθέσεις.

Τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, η Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία της Ιαπωνίας συνεργάστηκε με τους αμερικανικούς εταίρους της, συμπεριλαμβανομένου του FBI, προειδοποιώντας για ευρείες επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού από φορείς του κυβερνοχώρου που συνδέονται με την Κίνα, γνωστούς ως BlackTech.

Η BlackTech έχει επικεντρωθεί σε τομείς όπως η κυβέρνηση, η βιομηχανία, η τεχνολογία, τα μέσα ενημέρωσης, η ηλεκτρονική και οι τηλεπικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων οντοτήτων που υποστηρίζουν τον στρατό των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, όπως ανέφερε η NPA σε μια κοινή δήλωση.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δηλώσει ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει «την ευρύτερη, πιο δραστήρια και πιο επίμονη απειλή κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο».

Δείτε επίσης: Οι μετοχές της CrowdStrike αυξήθηκαν, λόγω αυξημένης ζήτησης για κυβερνοασφάλεια

Από την πλευρά του, το Πεκίνο χαρακτηρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την «μεγαλύτερη αυτοκρατορία hacking στον κόσμο», αναφέροντας τις ευρέως τεκμηριωμένες ενέργειές τους σε κυβερνοεπιθέσεις, online παρακολούθηση και hacking.

Πηγή: france24