Η πρόσφατη έκθεση της IBM αναδεικνύει την ανησυχητική τάση των κυβερνοεπιθέσεων προς τον κλάδο της κατασκευής στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, με τη μεταποιητική βιομηχανία να βρίσκεται το 2023 στο επίκεντρο, αντιπροσωπεύοντας το 46% των επιθέσεων.

Ακολούθησαν οι χρηματοοικονομικοί, ασφαλιστικοί και μεταφορικοί τομείς με 12% έκαστος. Η εκπαίδευση κατατάχθηκε τρίτη με 8%.

Διαβάστε ακόμη: Google: Δημιούργησε επίσημα κέντρο κυβερνοασφάλειας στην Ιαπωνία

Η έκθεση της IBM ανέδειξε την αύξηση της APAC ως την τρίτη περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση παγκοσμίως, καθώς αντιπροσωπεύει το 23% των περιστατικών το 2023.

«Αν και οι “AI επιθέσεις” προσελκύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω της αύξησης της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στο σημερινό περιβάλλον, η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού παραμένει τα γνωστά αδύναμα σημεία που δεν έχουν διορθωθεί.», Catherine Lian, γενική διευθύντρια και επικεφαλής τεχνολογίας, IBM Asean. , ανέφερε σε δελτίο Τύπου. «Πρέπει επίσης να δοθεί πρόσθετη εστίαση στις κρίσιμες υποδομές της περιοχής και στις βασικές βιομηχανίες, όπως η μεταποίηση, η χρηματοδότηση και οι ασφάλειες και οι μεταφορές, με δοκιμές αντοχής και καλά προετοιμασμένα σχέδια αντιμετώπισης συμβάντων».

Η IBM X-Force, ο τομέας της IBM Consulting για υπηρεσίες ασφαλείας, αναφέρει ότι το phishing παραμένει η κύρια μέθοδος εισβολής στην περιοχή, αποτελώντας το 36% των επεισοδίων το 2023, με τα exploits που επικεντρώνονται σε δημόσιες εφαρμογές να ακολουθούν στο 35%.

Το κακόβουλο λογισμικό εμφανίζεται πλέον ως ο πιο κοινός παράγοντας απειλής, αποτελώντας το 45% των επιθέσεων. Οι ransomware επιθέσεις

αντιστοιχούν στο 17%, ενώ οι infotealers ακολουθούν στο 10%.

Ο αντίκτυπος αυτών των επιθέσεων στην περιοχή ήταν σημαντικός, με την κλοπή δεδομένων κάθε φορά να αντιπροσωπεύει το 27% των περιστατικών. Ο εκβιασμός, η καταστροφή δεδομένων και οι διαρροές δεδομένων ακολούθησαν στενά, με καθένα από αυτά να αντιπροσωπεύει το 20% των περιστατικών.

«Η εκμετάλλευση της ταυτότητας του χρήστη αποτελεί προτιμώμενο εργαλείο για τους παράγοντες παγκόσμιας απειλής, αυξάνοντας την ανάγκη για πιο αποτελεσματικές στρατηγικές ελέγχου της πρόσβασης των χρηστών στην πληροφορία. Αυτό καθιστά αναγκαίο να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση για την ασφάλεια στην εποχή της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης», είπε η Catherine Lian.

Δείτε περισσότερα: IBM Consulting & Palo Alto Networks ενώνουν τις δυνάμεις τους για ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας

Με βάση τη μελλοντική προοπτική, το X-Force της IBM προβλέπει ότι μόλις η γενετική τεχνητή νοημοσύνη επικρατήσει, όπως συνέβη με προηγούμενες τεχνολογικές αλλαγές, θα αποτελέσει κύριο στόχο για τους κυβερνοεγκληματίες. Συνεπώς, η IBM συνιστά στις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας τους προκειμένου να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και τις υποδομές τους.

Πηγή: backendnews