Ο κομήτης 12P/Pons-Brooks, που είναι μεγαλύτερος από το Έβερεστ, θα μπορούσε να γίνει ορατός με γυμνό μάτι τις επόμενες εβδομάδες. Ο κομήτης πλησιάζει προς το εσωτερικό ηλιακό σύστημα, σύμφωνα με τους αστρονόμους.

Πρόκειται για ένα παγωμένο ουράνιο σώμα και είναι ένας κομήτης τύπου Halley, το οποίο σημαίνει ότι θα εμφανιστεί μία φορά, ή πιθανώς δύο φορές, σε μια ζωή. Ο κομήτης ολοκληρώνει την τροχιά του μία φορά κάθε 71,3 χρόνια και πρόκειται να κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στον ήλιο στις 21 Απριλίου.

Δείτε επίσης: Bernardinelli-Berstein Hubble: Ο μεγαλύτερος κομήτης που έχουμε δει ποτέ

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο κομήτης 12P/Pons-Brooks εντοπίστηκε ήδη από τον 14ο αιώνα, πήρε το όνομά του από τον Γάλλο αστρονόμο Jean-Louis Pons που το ανακάλυψε το 1812 και τον Βρετανο-Αμερικανό αστρονόμο William Robert Brooks που το παρατήρησε αργότερα, το 1883.

Πιστεύεται ότι ο πυρήνας του έχει διάμετρο περίπου 30 χιλιόμετρα και ταξινομείται ως κρυοηφαιστειακός κομήτης. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης, εκτοξεύει σκόνη, αέρια και πάγο. Μια τέτοια έκρηξη, πέρυσι, τον έκανε να λάμψει πολύ πιο έντονα και του έφερε το παρατσούκλι “κομήτης του διαβόλου” αφού η ομίχλη που τον περιέβαλλε σχημάτισε ένα κερασφόρο σχέδιο.

Ήδη ο κομήτης 12P/Pons-Brooks έχει εντοπιστεί στον νυχτερινό ουρανό, αλλά οι ειδικοί λένε ότι αναμένεται να γίνει ακόμα πιο φωτεινός τις επόμενες εβδομάδες. Ένας αστροφυσικός πρότεινε ότι ο κομήτης θα μπορούσε να είναι ορατός από μια σκοτεινή τοποθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δείτε επίσης: Το DART probe της NASA άλλαξε το σχήμα του αστεροειδούς Dimorphos

Ο τεράστιος κομήτης μετακινείται από τον αστερισμό της Ανδρομέδας στους Ιχθείς. Καθώς το κάνει, περνά από φωτεινά αστέρια που θα κάνουν πιο εύκολο τον εντοπισμό του σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Ωστόσο, ο Δρ Robert Massey

, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Royal Astronomical Society, πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο να δούμε με γυμνό μάτι τον κομήτη, όσο φωτεινός και αν είναι. Συμβουλεύει όσους θέλουν να τον δουν, να χρησιμοποιήσουν μικρά τηλεσκόπια ή έστω ένα καλό ζευγάρι κιάλια. Επίσης, οι εφαρμογές που χαρτογραφούν τον ουρανό μπορούν να φανούν χρήσιμες.

Αυτή τη στιγμή, καλύτερη ορατότητα έχουν όσοι βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο. Ο Massey είπε ότι όσοι θέλουν να ρίξουν μια ματιά στον κομήτη 12P/Pons-Brooks θα πρέπει να βγουν έξω ένα καθαρό απόγευμα και να κοιτάξουν χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά καθώς το λυκόφως φτάνει στο τέλος του. Αυτές οι συνθήκες είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί η ομίχλη, το φως του φεγγαριού και η φωτορύπανση.

Δείτε επίσης: Ανακαλύφθηκαν μόρια νερού σε αστεροειδή για πρώτη φορά

Η εμφάνιση ενός τόσο μεγάλου κομήτη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Γενικά, οι κομήτες αποτελούν σημαντικό αντικείμενο μελέτης στην αστρονομία, καθώς μπορούν να παράσχουν πληροφορίες για την πρώιμη ιστορία του ηλιακού μας συστήματος. Αποτελούνται από υλικό που διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητο από την εποχή της δημιουργίας, προσφέροντας έτσι μια ‘απευθείας’ ματιά στο παρελθόν.

Επιπλέον, η μελέτη των κομητών μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την προέλευση και την εξέλιξη της ζωής στη Γη. Πιστεύεται ότι οι κομήτες μπορεί να έχουν μεταφέρει στη Γη νερό και άλλα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εμφάνιση της ζωής.

Πηγή: www.theguardian.com