Η Google ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τους τύπους ερωτημάτων που μπορούν να κάνουν οι χρήστες στο chatbot Gemini και σχετίζονται με τις εκλογές. Ήδη έχουν εφαρμοστεί οι αλλαγές στην Ινδία, όπου οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για αυτή την άνοιξη.

Σε ένα blog post, η εταιρεία είπε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ευθύνη της για την παροχή πληροφοριών υψηλής ποιότητας για τέτοιου είδους ερωτήματα (που σχετίζονται με τις εκλογές) και εφαρμόζει μέτρα προστασίας.

Ένας εκπρόσωπος της Google είπε στο CNBC ότι οι αλλαγές ήταν σύμφωνες με την προγραμματισμένη προσέγγιση της εταιρείας για τις εκλογές. Οι περιορισμοί στο Gemini εισάγονται “στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις πολλές εκλογές που θα συμβούν σε όλο τον κόσμο το 2024“.

Δείτε επίσης: Μολδαβία: Προειδοποιεί για κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία ενόψει των εκλογών

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η Google απέσυρε το AI εργαλείο της για τη δημιουργία εικόνων τον περασμένο μήνα. Ο λόγος ήταν οι διαμάχες που είχαν προκύψει για ιστορικές ανακρίβειες και αμφιλεγόμενες απαντήσεις. Η εταιρεία είχε παρουσιάσει το εργαλείο νωρίτερα τον Φεβρουάριο μέσω του Gemini. Ωστόσο, η εταιρεία βρίσκεται τώρα σε διαδικασία διόρθωσης των προβλημάτων και ελπίζει ότι θα επαναφέρει το εργαλείο τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αλλαγές στο Gemini έρχονται τη στιγμή που και άλλες τεχνολογικές πλατφόρμες προετοιμάζονται για μια τεράστια χρονιά εκλογών στις οποίες θα συμμετάσχουν πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 40 χώρες. Η άνοδος του περιεχομένου που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη έχει οδηγήσει σε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τις εκλογές. Πολλές χώρες ανησυχούν για τα deepfakes και την τεχνητή νοημοσύνη.

Τα AI Deepfakes μπορούν να δημιουργήσουν παραπλανητικά βίντεο και ηχητικά κλιπ που παρουσιάζουν πολιτικούς να λένε ή να κάνουν πράγματα που δεν έχουν ποτέ πει ή κάνει. Αυτό μπορεί να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους και να επηρεάσει τις αποφάσεις τους στις κάλπες.

Δείτε επίσης: Ηνωμένο Βασίλειο: Τα deepfakes θα θέσουν σε κίνδυνο τις εκλογές

Τα AI Deepfakes μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών, διαταράσσοντας την εκλογική διαδικασία και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο δημοκρατικό σύστημα.

Google Gemini: Περιορισμοί στα ερωτήματα που σχετίζονται με τις εκλογές

Τέλος, τα AI Deepfakes μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση προσωπικών επιθέσεων κατά πολιτικών αντιπάλων, παραποιώντας την εικόνα τους και επηρεάζοντας την κοινή γνώμη με αρνητικό τρόπο.

Η παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τις εκλογές είναι ένα σημαντικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει λόγος σοβαρής ανησυχίας για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους σε εκστρατείες“, είπε τον περασμένο μήνα ο Josh Becker, ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής στην Καλιφόρνια.

Δείτε επίσης: Νότια Κορέα: Δημιουργεί εργαλείο ανίχνευσης deepfake βίντεο

Οι τεχνολογίες ανίχνευσης που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των deepfakes δεν είναι ακόμα αρκετά αποτελεσματικές, αν και γίνονται προσπάθειες για τη βελτίωσή τους. Η αστυνομία της Νότιας Κορέας αναπτύσσει ένα νέο εργαλείο ανίχνευσης deepfake βίντεο και εικόνων, το οποίο θα είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια ποινικών ερευνών και αναμένεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση σχετικών απατών που θα μπορούσαν να στοχεύσουν τις εκλογές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας της Κορέας (KNPA), το Εθνικό Γραφείο Ερευνών (NOI) θα αναπτύξει νέο λογισμικό που θα ανιχνεύει εάν τα βίντεο ή τα αρχεία εικόνας έχουν τροποποιηθεί χρησιμοποιώντας τεχνικές deepfake.

Πηγή: www.cnbc.com