Το Tor Project επίσημα παρουσίασε το WebTunnel, έναν νέο τύπο γέφυρας σχεδιασμένο ειδικά για να βοηθήσει στην παράκαμψη της λογοκρισίας που στοχεύει το δίκτυο Tor, κρύβοντας τις συνδέσεις από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Δείτε επίσης: Google Chrome: Αυτόματη αναβάθμιση για ασφαλή σύνδεση

Οι γέφυρες Tor είναι ρελέ που δεν αναφέρονται στο δημόσιο κατάλογο Tor και κρατούν τις συνδέσεις των χρηστών στο δίκτυο κρυμμένες από καταπιεστικά καθεστώτα. Αν και ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα και το Ιράν, έχουν βρει τρόπους για να ανιχνεύουν και να αποκλείουν τέτοιες συνδέσεις, το Tor παρέχει επίσης γέφυρες obfsproxy, οι οποίες προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο απόκρυψης για να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες λογοκρισίας.

Το Tor WebTunnel, προσφέρει προστατευμένη από λογοκρισία μεταφορά δεδομένων εμπνευσμένη από το HTTPS. To WebTunnel κάνει πιο δύσκολη την αποκλειστικότητα των συνδέσεων Tor εξασφαλίζοντας ότι η κίνηση ενσωματώνεται με την κρυπτογραφημένη με HTTPS κίνηση στον ιστό.

Αφού ο αποκλεισμός του HTTPS θα αποκλείσει επίσης τη συντριπτική πλειονότητα των συνδέσεων σε διακομιστές ιστού, οι συνδέσεις WebTunnel θα επιτραπούν επίσης, παρακάμπτοντας αποτελεσματικά τον αποκλεισμό στο περιβάλλον δικτύου με λίστες πρωτοκόλλων και πολιτικές απόρριψης με προεπιλογή.

Δείτε ακόμα: Cloudflare Tunnels: Καταχρώνται όλο και περισσότερο από hackers

Για να χρησιμοποιήσετε ένα Tor WebTunnel, πρέπει πρώτα να λάβετε τις διευθύνσεις της γέφυρας από εδώ και να τις προσθέσετε χειροκίνητα στον περιηγητή Tor για desktop μέσω της ακόλουθης διαδικασίας:

  1. Ανοίξτε τον περιηγητή Tor και πηγαίνετε στο παράθυρο προτιμήσεων σύνδεσης (ή κάντε κλικ στο “Ρύθμιση Σύνδεσης“).
  2. Κάντε κλικ στο “Προσθήκη γέφυρας χειροκίνητα
    ” και προσθέστε τις διευθύνσεις της γέφυρας.
  3. Κλείστε το παράθυρο γέφυρας και κάντε κλικ στο “Σύνδεση.”
  4. Σημειώστε οποιαδήποτε προβλήματα ή απρόσμενη συμπεριφορά κατά τη χρήση του WebTunnel.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το WebTunnel με τον περιηγητή Tor για Android, ρυθμίζοντας μία νέα γέφυρα και εισάγοντας τις διευθύνσεις γέφυρας μετά το κλικ στο “Provide a Bridge I know“.

Δείτε επίσης: Tor Project: Αφαιρεί τις αναμεταδόσεις λόγω επικίνδυνων δραστηριοτήτων

Το HTTPS, που αναφέρεται στο Hyper Text Transfer Protocol Secure, είναι ένα πρωτόκολλο που παρέχει ασφαλή επικοινωνία στο Διαδίκτυο μέσω της κρυπτογράφησης των δεδομένων που ανταλλάσσονται μεταξύ του χρήστη και του διακομιστή. Το HTTPS χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο SSL/TLS για να κρυπτογραφεί τα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν κάποιος καταφέρει να ‘ακούσει’ την επικοινωνία, δεν θα μπορεί να καταλάβει τι λένε τα δεδομένα λόγω της κρυπτογράφησης. Επιπλέον, το HTTPS επιβεβαιώνει την ταυτότητα των ιστοσελίδων. Τέλος, το HTTPS προστατεύει από τις επιθέσεις ‘man-in-the-middle’, όπου οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να εισάγουν τον εαυτό τους στην επικοινωνία μεταξύ του χρήστη και του διακομιστή. Με την κρυπτογράφηση SSL/TLS, αυτό γίνεται πολύ δύσκολο.

Πηγή: bleepingcomputer