Η RAM LPDDR6 αναμένεται να γίνει διαθέσιμη μέσα στο έτος και σύμφωνα με το Ajunews, το chip Snapdragon 8 Gen 4 (AP), το οποίο πιθανόν θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, μπορεί να είναι το πρώτο SoC που υποστηρίζει την πιο πρόσφατη έκδοση της RAM.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το chipset Apple A18 Pro φαίνεται ότι δεν θα έχει την ίδια υποστήριξη. Συνεπώς, το Galaxy S25 Ultra ενδέχεται να διαθέτει LPDDR6 RAM, ενώ τα iPhone 16 Pro και iPhone 16 Pro Max θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν LPDDR5 RAM.

Διαβάστε περισσότερα: Kυκλοφορία Snapdragon 8s Gen 3: Η Qualcomm Ανεβάζει τον Πήχη

Ίσως έχετε παρατηρήσει, ότι τα Android διαθέτουν μεγαλύτερη μνήμη RAM σε σύγκριση με τα iPhone. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική αρχιτεκτονική που χρησιμοποιούν το iOS και το Android. Το iOS της Apple είναι βελτιστοποιημένο για τα A-series chip, με αποτέλεσμα να απαιτεί μικρότερη μνήμη RAM σε σύγκριση με το Android. Για παράδειγμα, το Galaxy S24 Ultra διαθέτει 12 GB RAM, ενώ το iPhone 15 Pro Max μόνο 8 GB RAM.

Χωρίς τη LPDDR6 RAM, τα iPhone 16 Pro και iPhone 16 Pro Max ενδέχεται να μην μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικά τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) στη συσκευή, με αρνητικές επιπτώσεις και στη βελτίωση του Siri μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, η Apple εργάζεται πάνω σε μια λύση αποθήκευσης των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων μέσω μνήμης flash NAND που θα επιτρέψει σε αυτά τα μοντέλα iPhone να διατηρήσουν τη δυνατότητα εκτέλεσης της τεχνητής νοημοσύνης

στη συσκευή τους, ακόμα και με περιορισμένη μνήμη RAM.

Η υψηλότερη διαθέσιμη ταχύτητα RAM αυτή τη στιγμή είναι στα 9,6 Gbps, που προσφέρεται με την RAM LPDDR5T RAM από την κορεατική εταιρεία SK hynix. Η μνήμη RAM LPDDR6 αναμένεται να είναι ακόμα ταχύτερη, με την ακριβή ταχύτητα να παραμένει άγνωστη. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς δεν αναμένεται να εφαρμοστεί σε νέα smartphones πριν το 2025.

Δείτε επίσης: Ο Αγώνας των Chipsets: Snapdragon X Elite vs. Apple M3

Η RAM ή Random Access Memory (μνήμη τυχαίας πρόσβασης) λειτουργεί ως χώρος προσωρινής αποθήκευσης δεδομένων. Όσο μεγαλύτερη RAM διαθέτει το τηλέφωνό σας, τόσο πιο άνετα μπορείτε να μεταβαίνετε από μια εφαρμογή στην άλλη χωρίς προβλήματα ή καθυστερήσεις. Αυτή τη στιγμή, η υψηλότερη διαθέσιμη ποσότητα RAM σε ένα τηλέφωνο Android είναι 24 GB. Για παράδειγμα, το Nubia RedMagic 8S Pro+ είναι μια συσκευή παιχνιδιών Android που διαθέτει 24 GB RAM.

Πηγή: phonearena