Η FCC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών) ανακοίνωσε χθες, ότι εξετάζει εάν η χρήση ρώσικων και κινέζικων δορυφορικών συστημάτων από κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί απειλή για την ασφάλεια.

Η FCC εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την παράνομη λήψη και επεξεργασία σημάτων GNSS από φορητές συσκευές στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προέρχονται από δορυφόρους υπό τον έλεγχο ανταγωνιστικών χωρών, παραβιάζοντας τους κανόνες της επιτροπής.

Διαβάστε επίσης: Η SpaceX εκτοξεύει 23 δορυφόρους Starlink από τη Φλόριντα

Η FCC ζητά απαντήσεις από τους κατασκευαστές συσκευών Apple (AAPL.O), Google (GOOGL.O), Motorola (MSI.N), Nokia (NOKIA.HE), Samsung (005930.KS) και άλλους, οι οποίοι καλύπτουν συνολικά πάνω από το 90% της αγοράς smartphone στις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα αρχεία σχετικά με τις πιθανές απειλές ασφαλείας, την ύπαρξη των σήματών τους, και την ενέργεια των κατασκευαστών φορητών συσκευών σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων της Επιτροπής», δήλωσε εκπρόσωπος της FCC.

Ο Mike Gallagher, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής επιτροπής της Κίνας, εξέφρασε στην Πρόεδρο της FCC Jessica Rosenworcel αυτή την εβδομάδα, την ανησυχία του για αναφορές ότι τα κινητά τηλέφωνα των ΗΠΑ λάμβαναν και επεξεργάζονταν σήματα από κινέζικους και ρώσικους δορυφόρους.

Η FCC έχει εγκρίνει μόνο τηλέφωνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη λήψη και επεξεργασία σημάτων από το Αμερικανικό Σύστημα Παγκόσμιας Πλοήγησης (GPS) και μόνο το Ευρωπαϊκό GNSS Galileo έχει λάβει έγκριση. Ο Mike Gallagher ανέφερε ότι οι συσκευές από τις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σήματα από τα δίκτυα BeiDou της Κίνας και το ρωσικό GLONASS GNSS.

«Τα τρέχοντα γεγονότα στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών ρωσικών παρεμβολών και της πλαστογράφησης σημάτων GNSS, θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποδοχή αυτής της λύσης. Υποδηλώνουν ότι είναι σημαντικό η FCC να επιβάλει τους κανόνες της ενάντια στη χρήση μη εξουσιοδοτημένων σημάτων από ξένους δορυφόρους.», δήλωσε ο Mike Gallagher.

Δείτε ακόμα: NASA: Εκτοξεύτηκε ο κλιματικός δορυφόρος Pace για τη μελέτη ατμόσφαιρας και ωκεανών

Το 2018, η Jessica Rosenworcel εξέφρασε ανησυχίες για το γεγονός ότι τα τηλέφωνα στις ΗΠΑ φέρουν chip που επιτρέπει την λειτουργία τους μέσω δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης άλλων χωρών. Κατά τα λεγόμενά της, το 2018, πολλές συσκευές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη σε θέση να λειτουργούν με ξένα σήματα.

Η FCC θέλει να εξετάσει “εάν οι συσκευές συμμορφώνονται με τους κανόνες της FCC και ποιες ευπάθειες μπορεί να υφίστανται στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζονται τα σήματα GNSS”.

Πηγή: reuters.com