Γνωστή για τα κρυπτογραφημένα μηνύματα και τις φωνητικές υπηρεσίες της, η Viber, που διαθέτει εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως οι οποίοι εμπιστεύονται την πλατφόρμα της για ασφαλή επικοινωνία, είναι πιθανό να αντιμετωπίζει μία διαρροή δεδομένων.

Δείτε επίσης: Viber Folders: Προσαρμόσιμοι Φάκελοι Συνομιλίας

Η διαρροή, αν επιβεβαιωθεί, αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες στην πρόσφατη ιστορία, ενδεχομένως εκθέτοντας μία τεράστια ποσότητα προσωπικών πληροφοριών.

Η απάντηση της Viber

Ανταποκρινόμενη στις κατηγορίες για διαρροή δεδομένων, η Viber εξέδωσε μια δήλωση αναγνωρίζοντας το πιθανό περιστατικό ασφάλειας και ξεκίνησε άμεση έρευνα.

Έχουμε ενημερωθεί για το συμβάν και ερευνούμε με μεγίστη επιτακτικότητα την εγκυρότητα της υποτιθέμενης παραβίασης. Η ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών μας είναι η κύρια προτεραιότητα μας,” δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Viber.

Ο ισχυρισμός της διαρροής δεδομένων από το Viber, δόθηκε μέσω ενός tweet από τον χρήστη @H4ckManac, συνοδευόμενo από μια εικόνα που υποτίθεται ότι δείχνει έναν κατάλογο με τα κλεμμένα δεδομένα.

Δείτε ακόμα: Join our Viber Community: Το SecNews αποκτά επίσημο κανάλι στο Viber!

Παρότι η αυθεντικότητα της εικόνας και η δήλωση δεν έχουν επαληθευτεί ακόμα, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σοβαρές τόσο για το Viber όσο και για τη βάση χρηστών του. Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια εξέφρασαν ανησυχία για τη διαρροή, επισημαίνοντας τους πιθανούς κινδύνους για την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Αν οι ισχυρισμοί των χάκερ είναι αληθινοί, αυτή μπορεί να είναι μια από τις πιο σημαντικές παραβιάσεις της χρονιάς, διακινδυνεύοντας όχι μόνο προσωπικές πληροφορίες, αλλά και ενδεχομένως ευαίσθητες επικοινωνίες“, δήλωσε η Jane Doe, αναλύτρια κυβερνοασφάλειας στη SecureNet.

Η υποτιθέμενη διαρροή δεδομένων του Viber υπογραμμίζει τον συνεχή κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων και τη σημασία των ανθεκτικών μέτρων ασφαλείας. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, θα είναι κρίσιμο να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να αξιολογούμε τον αντίκτυπό τους στην ψηφιακή επικοινωνία και στο απόρρητο των δεδομένων.

Δείτε επίσης: Η Ρωσία μπλοκάρει Discord, Microsoft Teams, Snapchat, Telegram και άλλα app

Προστασία από malware και διαρροή δεδομένων

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για την προστασία από κακόβουλα λογισμικά που μπορεί να οδηγήσουν σε διαρροή δεδομένων όπως στην περίπτωση του Viber, είναι η εγκατάσταση ενός αξιόπιστου λογισμικού ασφαλείας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να διατηρείτε το λογισμικό ασφαλείας σας ενημερωμένο. Νέα είδη malware δημιουργούνται συνεχώς και το λογισμικό θα πρέπει να ενημερώνεται τακτικά για να μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Είναι επίσης σημαντικό να ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές. Οι ενημερώσεις αυτές συχνά περιλαμβάνουν διορθώσεις ασφαλείας που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από malware. Τέλος, η δημιουργία και η χρήση δυνατών κωδικών πρόσβασης, καθώς και η χρήση της επαλήθευσης δύο παραγόντων, μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από την πρόσβαση malware στους λογαριασμούς σας.

Πηγή: gbhackers