Η NASA αναφέρει ότι ο αστεροειδής Bennu, μεγαλύτερος από το κτίριο Empire State, κατευθύνεται προς τη Γη. Αλλά μην ανησυχείτε καθώς δεν αναμένεται να φτάσει μέχρι το έτος 2182 και υπάρχει μόνο μια πιθανότητα 0,05% να χτυπήσει τον πλανήτη μας.

Δείτε επίσης: NASA OSIRIS-REx: Δείγμα από τον αστεροειδή Bennu εκτίθεται σε μουσείο

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αυτόν τον κίνδυνο γενικά, καθώς και το τι μπορεί να γίνει αν ένας αστεροειδής τελικά συγκρουστεί με τη Γη – καθώς αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στη γεωλογική ιστορία.

Η καλή είδηση είναι ότι οι επιστήμονες έχουν εργαστεί πάνω σε μία λύση για αυτό το πρόβλημα. Αυτή περιλαμβάνει την αποστολή ενός ειδικού διαστημικού σκάφους στο διάστημα, για να αποτρέψει τον αστεροειδή. Τον Οκτώβριο του 2022, η NASA χρησιμοποίησε με επιτυχία την αποστολή της με το όνομα “Dart” για να αλλάξει την τροχιά ενός αστεροειδούς με ένα διαστημόπλοιο.

Ο Bennu είναι ένας μικρός αστεροειδής κοντά στη Γη που περνά κοντά από τον πλανήτη μας περίπου κάθε έξι χρόνια. Ήταν ο στόχος της αποστολής OSIRIS-REx της NASA για τη συλλογή δείγματος και τη μεταφορά του στη Γη.

Ο Bennu είναι ένας αστεροειδής πλούσιος σε άνθρακα, περίπου μισό χιλιόμετρο σε πλάτος στον ισημερινό του.

Δείτε ακόμα: NASA: Ακόμα δεν έχει ανοίξει το κουτί με το δείγμα του αστεροειδή Bennu

Πρόκειται για ένα αρχαίο απομεινάρι από τις πρώιμες ημέρες του ηλιακού μας συστήματος, που μετράει περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια ιστορίας

. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εντός 10 εκατομμυρίων ετών από το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος, η σύνθεση του Bennu όπως την βλέπουμε σήμερα είχε ήδη καθιερωθεί.

Πιθανότατα ο αστεροειδής αποκόπηκε από ένα πολύ μεγαλύτερο αστεροειδή πλούσιο σε άνθρακα περίπου πριν από 700 εκατομμύρια έως 2 δισεκατομμύρια χρόνια. Πιθανώς ο αστεροειδής Bennu, δημιουργήθηκε στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία, και έχει παρασυρθεί πολύ κοντά στη Γη από τότε. Λόγω της παλαιότητάς του, ο Bennu μπορεί να περιέχει οργανικά μόρια παρόμοια με αυτά που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την έναρξη της ζωής στη Γη.

Η αρχική ονομασία του Bennu ήταν 1999 RQ36. Το όνομα “Bennu”, που αναφέρεται σε μια αρχαία Αιγυπτιακή θεότητα, επιλέχθηκε το 2013 από τον εννιάχρονο Michael Puzio από τη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος κέρδισε έναν διαγωνισμό ονοματοδοσίας.

Δείτε επίσης: Το DART probe της NASA άλλαξε το σχήμα του αστεροειδούς Dimorphos

Ο αστεροειδής Bennu, έχει πλησιάσει στη Γη μερικές φορές από τότε που ανακαλύφθηκε το 1999.

Πηγή: 6abc