Το Ντουμπάι αναπτύσσει μια ρομποτική υπηρεσία επιβολής του νόμου, με τη χρήση AI ρομπότ, για να παρακολουθεί και να αναφέρει κυκλοφοριακές παραβάσεις που αφορούν ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ στις δημόσιες παραλίες της πόλης. Το ειδικό ρομπότ είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να συνδέει τις παραβάσεις με άτομα μέσω του βιομετρικού συστήματος ταυτότητας των ΗΑΕ.

Αυτός ο ρομποτικός τροχονόμος στοχεύει στην ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς κυκλοφορίας. Εστιάζει στις παραβάσεις από ποδηλάτες και χρήστες ηλεκτρικών σκούτερ, με στόχο την προώθηση της υπεύθυνης συμπεριφοράς σε ποδηλατόδρομους και καθορισμένες ζώνες σκούτερ.

Οι παραβάσεις μπορεί να σχετίζονται με μη εξουσιοδοτημένη στάθμευση, συνωστισμό ποδηλάτων και κακή χρήση ποδηλατοδρόμων.

Δείτε επίσης: Ντουμπάι αστυνομία: Ρομποτικά σκυλιά για δύσκολες αποστολές;

Το AI ρομπότ χρησιμοποιείται δοκιμαστικά αυτή τη στιγμή και η Αρχή Δρόμων και Μεταφορών του Ντουμπάι (RTA) επικεντρώνεται στην επικύρωση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου του ρομπότ. Δεν ενδιαφέρεται τόσο για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

Το ρομπότ λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και εξετάζει βίντεο για να εντοπίσει παραβάσεις. Είναι φτιαγμένο ώστε να κινείται με ασφάλεια μεταξύ πεζών και οχημάτων, χάρη στους αισθητήρες κίνησης που διαθέτει.

Ένα από τα βασικά οφέλη αυτού του AI ρομπότ είναι η βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους και τις παραλίες του Ντουμπάι. Με την ικανότητα να παρακολουθεί συνεχώς τις παραβάσεις της κυκλοφορίας, το ρομπότ μπορεί να αναγνωρίσει και να ειδοποιήσει για κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα.

Επιπλέον, το ρομπότ αυτό μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότητα των αρχών επιβολής του νόμου. Με την ικανότητα να αναγνωρίζει και να καταγράφει παραβάσεις, το ρομπότ μπορεί να βοηθήσει τις αρχές να εντοπίσουν και να επιβάλουν ποινές σε παραβάτες.

Δείτε επίσης: Unitree H1: Είναι το πιο γρήγορο ανθρωποειδές ρομπότ;

Τέλος, με την αυτοματοποιημένη του λειτουργία, μπορεί να ελευθερώσει πόρους από τις αρχές, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν σε άλλες, πιο περίπλοκες εργασίες.

Το Ντουμπάι δοκιμάζει AI ρομπότ για εντοπισμό κυκλοφοριακών παραβάσεων

Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά από αρχές επιβολής του νόμου

Η εισαγωγή ρομπότ σε αποστολές επιβολής του νόμου γίνεται όλο και πιο συχνή. Δήμοι και κυβερνήσεις χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Τα ρομπότ σήμερα μπορούν να εκτελέσουν μια σειρά από εργασίες από την επιτήρηση έως την εξουδετέρωση βομβών. Ομοίως, η βιομετρική ταυτοποίηση γίνεται ουσιαστικό μέρος των πρωτοκόλλων ασφαλείας παγκοσμίως.

Οι κυβερνήσεις στρέφονται σε αυτές τις τεχνολογίες λόγω της δυνατότητάς τους να αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος και την ανάγκη για ανθρώπινους πόρους. Τα ρομπότ μπορούν να εργάζονται συνεχόμενα, παρέχοντας στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου ανεκτίμητα δεδομένα. Εν τω μεταξύ, τα βιομετρικά συστήματα καθιστούν πολύ πιο δύσκολο για τα άτομα να εμπλακούν σε κλοπή ταυτότητας ή να αποφύγουν τις αρχές επιβολής του νόμου.

Δείτε επίσης: Το ρομπότ Figure One θα κάνει τις δουλειές του σπιτιού για εσάς

Ωστόσο, η υιοθέτηση ρομπότ AI και βιομετρικών στοιχείων στην επιβολή του νόμου (στο Ντουμπάι και αλλού) έχει και κάποιες προκλήσεις. Γίνεται συζήτηση για το απόρρητο και τις πολιτικές ελευθερίες, καθώς η συνεχής παρακολούθηση και αναγνώριση προσώπων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιθανή κακή χρήση ή υπέρβαση των ορίων. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την πιθανή μεροληψία στις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου και τις επιπτώσεις τους σε ορισμένες ομάδες ατόμων. Η αξιοπιστία και η ασφάλεια αυτών των συστημάτων είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Πηγή: ytech.news