Τα Windows αποτελούνται από πολλά διαφορετικά τμήματα και είναι λογικό να μην έχετε εξερευνήσει κάθε μενού σε αυτό το εκτεταμένο λειτουργικό σύστημα της Microsoft.

Εντούτοις, είναι σημαντικό να είστε εξοικειωμένοι με τις διαθέσιμες επιλογές που σας προσφέρουν, ιδίως όταν πρόκειται για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια.

Από τον έλεγχο των προγραμμάτων που επιτρέπεται να εκτελούνται στο σύστημά σας, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι κανένας άλλος δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας στα Windows, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να διασφαλίσετε ότι ο υπολογιστής σας είναι προστατευμένος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Διαβάστε σχετικά: Τα preview updates στα Windows 11 22H2 Home και Pro λήγουν στις 26 Ιουνίου

Βεβαιωθείτε ότι οι εφαρμογές λειτουργούν σωστά

Μεταβείτε στην ενότητα “Απόρρητο και Ασφάλεια” από τις Ρυθμίσεις και θα βρείτε μια ολόκληρη λίστα με τα δικαιώματα των εφαρμογών που ελέγχουν τι έχουν το δικαίωμα να κάνουν και τί όχι στο σύστημά σας. Τα βασικά περιλαμβάνουν την πρόσβαση στην κάμερα, το μικρόφωνο και την τρέχουσα τοποθεσία του υπολογιστή σας, αλλά υπάρχουν επίσης πολλά άλλα που πρέπει να γνωρίζετε.

Ελέγξτε αυτές τις άδειες για να βεβαιωθείτε ότι οι εφαρμογές έχουν πρόσβαση μόνο στα απαραίτητα δεδομένα. Γιατί πρέπει να επιτραπεί σε μια εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών να έχει πρόσβαση στις επαφές σας; Μπορείτε να ελέγξετε την πρόσβαση που έχουν οι εφαρμογές χρησιμοποιώντας τους διακόπτες εναλλαγής που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά της οθόνης.

Υπάρχουν επίσης διακόπτες εναλλαγής που επιτρέπουν την πλήρη απενεργοποίηση της πρόσβασης σε συγκεκριμένα δικαιώματα — για παράδειγμα, μπορείτε να αποκλείσετε την πρόσβαση στο σύστημα αρχείων για κάθε third-party εφαρμογή στα Windows. Η αξιολόγηση των παραπάνω εξαρτάται από τη δική σας κρίση και από το επίπεδο εμπιστοσύνης προς τους προγραμματιστές των εγκατεστημένων προγραμμάτων λογισμικού.

Περιορίστε τη συλλογή δεδομένων των Windows

Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και επιλέξτε “Απόρρητο και Ασφάλεια” για να εντοπίσετε τις επιλογές που σχετίζονται με τα δεδομένα που συλλέγονται από τα Windows. Στην ενότητα “Γενικά“, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την προσωποποιημένη διαφήμιση, την παρακολούθηση των εκκινήσεων εφαρμογών (χρήσιμη λειτουργία για την ταξινόμηση των συχνά χρησιμοποιούμενων εφαρμογών στο μενού “Έναρξη“.”) και πολλά άλλα. Συπεριλαμβάνεται επίσης ένας χρήσιμος σύνδεσμος για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία αυτών των επιλογών.

Στην ενότητα “Diagnostics & feedback”, μπορείτε να ελέγξετε τα δεδομένα που συλλέγει η Microsoft σχετικά με την απόδοση των Windows. Επίσης, μπορείτε να διαχειριστείτε κάποιες από τις εξατομικευμένες ρυθμίσεις που προσφέρονται στο λειτουργικό σύστημα—συμβουλές σχετικά με τη χρήση των Windows βάσει των προηγούμενων δραστηριοτήτων σας. Ακόμη, μπορείτε να διαγράψετε όλα τα δεδομένα που έχει συλλέξει η Microsoft μέχρι σήμερα για διαγνωστικούς λόγους.

Δείτε περισσότερα: Kasperksy Lab: νέα δωρεάν λύση Kaspersky Virus Scanner for Mac

Στο “Ιστορικό“, μπορείτε να ρυθμίσετε εάν επιτρέπετε στα Windows να παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας. Αν έχετε απορίες σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγονται και τον τρόπο που τα χρησιμοποιεί η Microsoft, υπάρχει ένας σύνδεσμος για περισσότερες πληροφορίες. Ένας από τους λόγους που συλλέγονται τα δεδομένα είναι να διευκολύνουν την επιστροφή σε προηγούμενες ενέργειες. Κάντε κλικ στην “Εκκαθάριση ιστορικού” για να διαγράψετε όλα τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Διατηρήστε το σύστημά σας ασφαλές

Εάν επιλέξετε “Απόρρητο και Ασφάλεια και στη συνέχεια “Ασφάλεια των Windows” από τις Ρυθμίσεις, μπορείτε να ελέγξετε το ενσωματωμένο εργαλείο ασφαλείας των Windows και τυχόν third-party πακέτα ασφαλείας που έχετε εγκαταστήσει.

Δείτε επίσης: Windows 11: Πώς να δημιουργείτε, να χρησιμοποιείτε και να διαγράφετε passkeys;

Η “Ασφάλεια των Windows” προστατεύει από πολλά, συμπεριλαμβανομένων των ιών και των ευπαθειών σε προγράμματα περιήγησης. Όταν όλα λειτουργούν ομαλά, θα δείτε πράσινα σημάδια επιλογής. Αν κάτι δεν πηγαίνει καλά, θα σας καθοδηγήσουμε στα απαραίτητα βήματα για τη διόρθωσή τους.

Επιλέξτε το “Open Windows Security ” για πρόσβαση στον κύριο πίνακα εργαλείων. Εκεί, μπορείτε να εκτελέσετε σάρωση για ιούς, να διαχειριστείτε τις επιλογές εισόδου, να διαμορφώσετε το τείχος προστασίας (firewall) του συστήματος και να έχετε πρόσβαση σε λεπτομέρειες σχετικά με ορισμένες από τις βασικές τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες στα Windows για να αποτρέψετε πιθανές επιθέσεις.

Πηγή: gizmodo