Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Κίνα θα επισκεφτούν αύριο τους τάφους των προγόνων τους για να αποτίσουν φόρο τιμής, στα πλαίσια της Ημέρας Καθαρισμού Τάφων. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο και είναι ένας τρόπος να θυμούνται τους αγαπημένους τους που δεν είναι πια στη ζωή. Ωστόσο, σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί να τους βοηθήσει τώρα η AI τεχνολογία, που επιτρέπει στους ανθρώπους να “αναστήσουν” τους νεκρούς τους.

Σύμφωνα με υπηρεσίες που διαφημίζονται στο διαδίκτυο, οι Κινέζοι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν ένα κινούμενο ψηφιακό avatar του αγαπημένου τους προσώπου, για μόλις 20 yuan (2,20 £). Έτσι, φέτος, οι πιο καινοτόμοι Κινέζοι που θα πάνε να θρηνήσουν τους αγαπημένους τους στο Φεστιβάλ, μπορούν να στραφούν στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς.

Ήδη η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε αντίστοιχες μακάβριες καταστάσεις. Πρόσφατα, ο Ταϊβανέζος τραγουδιστής Bao Xiaobai χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να “αναστήσει” την 22χρονη κόρη του, που πέθανε το 2022. Παρά το γεγονός ότι είχε μόνο μια ηχογράφηση όπου η κόρη του έλεγε τρεις προτάσεις στα αγγλικά, ο Bao πειραματίστηκε με την τεχνολογία AI και κατάφερε να δημιουργήσει ένα βίντεο με την κοπέλα να τραγουδά χρόνια πολλά στη μητέρα της.

Οι άνθρωποι γύρω μου πιστεύουν ότι έχασα το μυαλό μου“, είπε ο Bao σε συνέντευξή του σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Αλλά, πρόσθεσε: “Θέλω να ακούσω ξανά τη φωνή της“.

Δείτε επίσης: AI death calculator: Νέα τεχνολογία μπορεί να προβλέψει το θάνατο

Οι άνθρωποι θέλουν να “αναστήσουν” τους νεκρούς με AI

Το ενδιαφέρον για τους ψηφιακούς κλώνους των νεκρών έρχεται καθώς η βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας δίνει έμφαση στη δημιουργία avatars που μοιάζουν με ανθρώπους. Η ανάγκη για τη δημιουργία avatars σχετίζεται με τον τεράστιο αριθμό livestreamers της Κίνας, οι οποίοι στρέφονται όλο και περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν κλώνους του εαυτού τους για να προωθήσουν τα προϊόντα 24/7.

Τον περασμένο μήνα, η SenseTime, μια από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας, έδειξε τις δεξιότητές της σε αυτόν τον χώρο με μια ομιλία από τον ιδρυτή της εταιρείας, Tang Xiao’ou. “Γεια σε όλους, συναντιόμαστε ξανά“, είπε ο Tang στους υπαλλήλους. “Η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη για όλους, αλλά πιστεύω ότι τα δύσκολα θα περάσουν τελικά

“. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Tang πέθανε το Δεκέμβριο του 2023 σε ηλικία 55 ετών. Η ομιλία του προερχόταν από έναν ψηφιακό κλώνο, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί από τους μηχανικούς της SenseTime.

Δείτε επίσης: Οι καλλιτέχνες φοβούνται ότι το AI απειλεί το επάγγελμά τους

Το φεστιβάλ καθαρισμού τάφων στην Κίνα παρέχει μια ιδιαίτερη ευκαιρία για αυτό το είδος τεχνολογίας. Ένας προγραμματιστής λογισμικού είπε στο Weibo ότι είχε ήδη βοηθήσει περισσότερες από 600 οικογένειες “να επιτύχουν την επανένωση” με τα αγαπημένα τους πρόσωπα φέτος. Αυτές οι ψηφιακές αναπαραστάσεις μπορούν να δημιουργήσουν μια εικονική παρουσία που μπορεί να μιλήσει, να ανταποκριθεί και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο κοντά στους αγαπημένους τους και να διατηρήσουν την αίσθηση της σύνδεσης με αυτούς.

Πενθούντες στρέφονται στο ΑΙ για να “αναστήσουν” τους νεκρούς

Ωστόσο, προκύπτουν και κάποια ηθικά ζητήματα από τη χρήση της AI για την ‘ανάσταση’ των νεκρών. Η ψηφιακή επαναφορά των αποθανόντων μπορεί να δημιουργήσει ψευδείς προσδοκίες στους ζωντανούς και να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης και της θλίψης για τους πενθούντες.

Επιπλέον, υπάρχουν και τα ηθικά ζητήματα σχετικά με την αξιοπρέπεια και την αξία της ανθρώπινης ζωής. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη εμπειρία και την ανθρώπινη συνείδηση, και η προσπάθεια να το κάνει μπορεί να θεωρηθεί ασέβεια από κάποιους.

Δείτε επίσης: OpenAI: Το AI εργαλείο Voice Engine μιμείται ανθρώπινες φωνές

Για παράδειγμα, πρόσφατα, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποίησαν παλιά πλάνα του τραγουδιστή Qiao Renliang, ο οποίος πέθανε το 2016, για να δημιουργήσουν νέο περιεχόμενο με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Σε ένα βίντεο, ο κλώνος AI του Qiao λέει: “Στην πραγματικότητα, δεν έφυγα ποτέ πραγματικά“. Αλλά οι γονείς του Qiao είναι εξοργισμένοι και είπαν ότι το περιεχόμενο δημιουργήθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Πηγή: www.theguardian.com