Το τμήμα cloud computing της Amazon (Amazon Web Services- AWS) ανακοίνωσε απολύσεις που θα επηρεάσουν εκατοντάδες υπαλλήλους.

Εντοπίσαμε μερικούς τομείς του οργανισμού που πρέπει να εξορθολογίσουμε για να συνεχίσουμε να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στους βασικούς στρατηγικούς τομείς, που πιστεύουμε ότι θα έχουν τον μέγιστο αντίκτυπο“, δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon Web Services. “Δεν λάβαμε αυτές τις αποφάσεις επιπόλαια και δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της μετάβασής τους σε νέους ρόλους εντός και εκτός της Amazon“.

Δείτε επίσης: Dell απολύσεις: 13.000 υπάλληλοι απομακρύνθηκαν σε ένα χρόνο

Τα τελευταία τρίμηνα, η Amazon παρατήρησε ότι οι πωλήσεις στο τμήμα AWS έχουν επιβραδυνθεί, καθώς οι εταιρείες έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους στο cloud εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων. Τα στελέχη της Amazon είχαν δείξει κάποια αισιοδοξία τον Φεβρουάριο, όταν δήλωσαν ότι η αγορά αρχίζει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Οι απολύσεις στο cloud computing της Amazon έρχονται λίγο μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για κατάργηση των συστημάτων cashierless checkout στα καταστήματα Fresh στις ΗΠΑ. Η μονάδα AWS περιλαμβάνει ομάδες που επιβλέπουν την τεχνολογία cashierless, που ονομάζεται Just Walk Out. Επίσης, οι εργαζόμενοι ασχολούνται με τα έξυπνα καρότσια Dash και την τεχνολογία πληρωμής Amazon One. Η ομάδα τεχνολογίας των καταστημάτων απομακρύνθηκε από τον όμιλο λιανικής της Amazon και ενσωματώθηκε στο cloud computing τμήμα το 2022.

Δείτε επίσης: Insomniac για απολύσεις της PlayStation: ‘Χωρίς προηγούμενο’

Ο εκπρόσωπος της Amazon Web Services είπε ότι η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει σε απολύσεις στο τμήμα τεχνολογίας των καταστημάτων “ως αποτέλεσμα μιας ευρύτερης στρατηγικής αλλαγής στη χρήση ορισμένων εφαρμογών σε καταστήματα που ανήκουν στην Amazon καθώς και σε καταστήματα τρίτων“.

Ξεκινώντας από τα τέλη του 2022, η Amazon έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων της. Το 2023, η εταιρεία προχώρησε σε μαζικές απολύσεις, με περισσότερους από 27.000 εργαζομένους να επηρεάζονται. Μέχρι στιγμής φέτος, η Amazon έχει απολύσει υπαλλήλους

στις μονάδες της Twitch, Audible, Buy with Prime και Prime Video και MGM Studios.

Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, που επηρεάζονται από τις νέες απολύσεις της Amazon, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις αποδοχές και τα επιδόματά τους για τουλάχιστον 60 ημέρες και θα δικαιούνται πακέτο αποχώρησης.

Δείτε επίσης: Forvia: Ο προμηθευτής των Tesla και Ford προχωρά σε απολύσεις

Επιπτώσεις απολύσεων

Η πρώτη και πιο άμεση επίπτωση τέτοιων απολύσεων είναι η αλλαγή στην εσωτερική δομή της Amazon. Οι απολύσεις στις τεχνολογικές υπηρεσίες και στα τμήματα πωλήσεων και μάρκετινγκ της Amazon Web Services θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναδιάρθρωση των τμημάτων αυτών.

Έπειτα, οι απολύσεις μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα της Amazon να ανταγωνίζεται στην αγορά. Η απώλεια εξειδικευμένου προσωπικού μπορεί να μειώσει την ικανότητα της εταιρείας να καινοτομεί και να προσαρμόζεται σε αλλαγές στην αγορά.

Επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν και στην εταιρική κουλτούρα της εταιρείας. Οι απολύσεις μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία και αβεβαιότητα στο εργατικό δυναμικό, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα και την αφοσίωση των εργαζομένων.

Τέλος, οι απολύσεις μπορεί να επηρεάσουν την εικόνα της Amazon στο κοινό. Η είδηση των απολύσεων μπορεί να προκαλέσει αρνητική δημόσια συζήτηση και να επηρεάσει την αντίληψη των καταναλωτών για την εταιρεία.

Πηγή: www.cnbc.com