Τα κέρδη της εταιρείας LG Energy Solution Ltd. μειώθηκαν εξαιτίας της υποβαθμισμένης ανάπτυξης στα EV (ηλεκτρικά) οχήματα, που επηρεάζει τις πωλήσεις και την κερδοφορία της κατασκευάστριας εταιρείας μπαταριών.

Ο προμηθευτής της General Motors Co., της Volkswagen AG και της Tesla Inc., μαζί με άλλους κολοσσούς της αυτοκινητοβιομηχανίας, ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη ύψους 157,3 δισ. γουόν (116 εκατ. δολάρια) για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία από τη Νότια Κορέα αναφέρθηκε σε αυτό την Παρασκευή, αγνοώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Χωρίς τη φορολογική ελάφρυνση που προέκυψε από τον Νόμο Μείωσης του Πληθωρισμού (IRA) του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, η LG θα παρουσίαζε ζημιά 31,6 δισ. γουόν.

Δείτε περισσότερα: Η LG Electronics σχεδιάζει μεγάλες επενδύσεις

Η LG θα ανακοινώσει τα οριστικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο αυτό τον μήνα, πιθανότατα στις 25 Απριλίου. Οι μετοχές της LG Energy κατέγραψαν πτώση 0,9% στη Σεούλ, με την ανακοίνωση να πραγματοποιείται λίγα λεπτά πριν το κλείσιμο των συναλλαγών.

Η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) αναμένεται να αυξηθεί κατά 23% φέτος σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με αναφορές του BloombergNEF. Παρότι η αύξηση είναι πιο αργή από πέρυσι, αναμένεται να αποτελέσει μια προκλητική περίοδο για τους κατασκευαστές μπαταριών, το πιο δαπανηρό εξάρτημα ενός ηλεκτρικού οχήματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν τρόπους να μειώσουν τα κόστη τους, σύμφωνα με αναφορά της Cindy Park, αναλύτριας της Nomura Securities Co.

Αυτή την εβδομάδα, η Tesla ανακοίνωσε τις τελευταίες πωλήσεις της, οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν στις προβλέψεις των αναλυτών και προειδοποίησε ότι η ανάπτυξή της θα είναι “σημαντικά χαμηλότερη” φέτος, αποδίδοντας αυτό σε αύξηση των επιτοκίων και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την καταναλωτική ζήτηση. Τον Φεβρουάριο, ο CEO της Renault SA, Luca de Meo, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες, δηλώνοντας ότι η φετινή χρονιά μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τα ηλεκτρικά οχήματα. Υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις ίσως ανακάμψουν έως το 2025.

Χωρίς φορολογικές εκπτώσεις από τις ΗΠΑ, τα κέρδη της LG θα είχαν φτάσει σε ένα σημείο με αρνητικά θεμελιώδη μεγέθη, σύμφωνα με ένα σημείωμα του Rho Wooho, αναλυτή της Meritz Securities Co, στις 3 Απριλίου. Οι αποστολές μπαταριών σε κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων φαίνεται να μειώθηκαν από το τέλος του περασμένου έτους, ενώ η υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών θα ασκούσε καθοδικές πιέσεις στις τιμές πώλησης των μπαταριών, σύμφωνα με τον Rho.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, η LG Energy ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους 6,13 τρισεκατομμυρίων γουόν, με μείωση 30% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από τα προηγούμενα 6,9 τρισεκατομμύρια γουόν που είχε προβλέψει η αγορά.

Διαβάστε επίσης: Honda και LG Energy Solution θα φτιάξουν εργοστάσιο μπαταριών για EV στις ΗΠΑ

Ο δείκτης τιμής για το κινεζικό ανθρακικό λίθιο, που χρησιμοποιείται σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, μειώθηκε κατά 6% την προηγούμενη εβδομάδα. Υπολογίζεται πως οι τιμές του λιθίου θα καταγράψουν κάποια ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με αναφορά της Daol Investment & Securities Co.

Πηγή: bnnbloomberg