Το Android 15 θα φέρει μια σειρά από νέες δυνατότητες στα τηλέφωνα Android και μια από αυτές ίσως σχετίζεται με τις ρυθμίσεις χρονικού ορίου οθόνης (screen timeout).

Ο ειδικός σε θέματα Android, Mishaal Rahman, εντόπισε ορισμένες συμβολοσειρές που υπαινίσσονται μια νέα δυνατότητα προσαρμοστικού Screen Timeout στο δεύτερο Android 15 Developer Preview. Σύμφωνα με αυτές, η ρύθμιση απενεργοποιεί αυτόματα την οθόνη νωρίς εάν δεν χρησιμοποιείται η συσκευή“.

Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε πώς το Android θα καθορίσει πότε ένα τηλέφωνο δεν χρησιμοποιείται, αλλά πιθανότατα δεν έχει να κάνει απλώς με την απουσία αφής. Μπορεί να χρησιμοποιεί μια μέθοδο ανίχνευσης παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται στο τρέχον Screen attention setting, όπου χρησιμοποιείται η μπροστινή κάμερα της συσκευής για να δει αν κάποιος κοιτάζει την οθόνη.

Δείτε επίσης: Android 15: Δεν θα απενεργοποιείται εντελώς το Bluetooth

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι συμβολοσειρές αυτές βρίσκονται στο com.google.*, το οποίο, σύμφωνα με τον Rahman, υποδηλώνει ότι η δυνατότητα adaptive timeout πιθανότατα θα ξεκινήσει σε τηλέφωνα Pixel. Ωστόσο, η δυνατότητα μπορεί αργότερα να επεκταθεί και σε άλλες συσκευές, όπως συνέβη και με το Screen attention feature, που έκανε το ντεμπούτο του με το Pixel 4 και μετά διατέθηκε σε άλλα smartphone.

Η λειτουργία Adaptive Timeout προσφέρει μια επιπλέον στρώση προστασίας για την ιδιωτικότητα του χρήστη, καθώς αυξάνει την ασφάλεια των προσωπικών του δεδομένων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αυτόματης απενεργοποίησης της οθόνης της συσκευής όταν δεν χρησιμοποιείται, εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση από ανεπιθύμητους χρήστες.

Δείτε επίσης: Το Find My Device network εμφανίστηκε σε κάποιους χρήστες Android

Το λειτουργικό σύστημα θα απενεργοποιεί έξυπνα την οθόνη και θα την κλειδώνει αυτόματα, μόλις σταματάτε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή. Αυτό βοηθά και στην εξοικονόμηση μπαταρίας, καθώς η οθόνη δεν θα είναι ενεργοποιημένη για πολλή ώρα, εξαντλώντας άσκοπα την ισχύ.

Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με το timeout feature, αλλά ίσως μάθουμε περισσότερα, καθώς η Google συνεχίζει να κυκλοφορεί Android 15 preview builds.

Δείτε επίσης: Android 15: Μηνύματα με Δορυφορική Υποστήριξη και Flip Foldable

Η Google αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το Android 15 κατά τη διάρκεια της διάσκεψης I/O, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 14 Μαΐου.

Πηγή: www.phonearena.com