Επιστήμονες δημιούργησαν το ανθρωποειδές ρομπότ, Emo, που μπορεί να προβλέψει το χαμόγελο ενός ατόμου, ένα δευτερόλεπτο πριν το άτομο χαμογελάσει. Στη συνέχεια, μιμείται το χαμόγελο.

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των ρομπότ είναι ραγδαία, με τις εταιρείες να εμφανίζουν όλο και πιο εντυπωσιακά προϊόντα. Τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα επιτεύγματα και πολλές εταιρείες ρομποτικής επενδύουν σε αυτά. Μέχρι τώρα, έχουμε δει εντυπωσιακά πράγματα, με τα ρομπότ να μιμούνται κινήσεις και την ανθρώπινη γλώσσα. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν είναι τόσο ρεαλιστική η αναπαραγωγή των πιο περίπλοκων, μη λεκτικών στοιχείων που απαιτούνται στην ανθρώπινη επικοινωνία.

Δείτε επίσης: Το Ντουμπάι δοκιμάζει AI ρομπότ για εντοπισμό κυκλοφοριακών παραβάσεων

Ο Hod Lipson και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη δημιούργησαν ένα ρομπότ με το όνομα Emo, το οποίο χρησιμοποιεί μοντέλα AI και κάμερες υψηλής ανάλυσης για να προβλέψει και να αναπαράγει τις εκφράσεις του προσώπου των ανθρώπων. Το ρομπότ μπορεί να προβλέψει το χαμόγελο περίπου 0,9 δευτερόλεπτα πριν γίνει και θα χαμογελάσει και εκείνο την ίδια στιγμή.

Το πρόσωπο του ανθρωποειδούς ρομπότ Emo διαθέτει κάμερες στα μάτια και εύκαμπτο πλαστικό δέρμα, που τροφοδοτείται από 24 ξεχωριστούς κινητήρες που συνδέονται με μαγνήτες. Χρησιμοποιεί δύο νευρωνικά δίκτυα: ένα για να βλέπει ανθρώπινα πρόσωπα και να προβλέψει τις αντιδράσεις τους και ένα δεύτερο για να καθορίσει πώς να παράγει τις εκφράσεις στο πρόσωπό του.

Δείτε επίσης: Unitree H1: Είναι το πιο γρήγορο ανθρωποειδές ρομπότ;

Για το πρώτο νευρωνικό δίκτυο έγινε εκπαίδευση μέσω βίντεο του YouTube με άτομα που κάνουν γκριμάτσες. Για το δεύτερο, έγινε εκπαίδευση βάζοντας το ίδιο το ρομπότ να κάνει γκριμάτσες σε live camera feed.

Είναι σαν ένα άτομο μπροστά σε έναν καθρέφτη“, είπε ο Lipson.

Ο Lipson και η ομάδα ερευνητών ελπίζουν ότι η τεχνολογία του Emo θα βελτιώσει τις αλληλεπιδράσεις ανθρώπων-ρομπότ. Μάλιστα, σκοπεύουν να αυξήσουν το εύρος των εκφράσεων που μπορεί να κάνει το ανθρωποειδές ρομπότ (πέρα από το χαμόγελο) και να το εκπαιδεύσουν ώστε να κάνει εκφράσεις ως απάντηση σε αυτά που λένε οι άνθρωποι, αντί να μιμείται απλώς ένα άτομο.

Τέτοιες ικανότητες θα ενισχύσουν αλληλεπίδραση AI με τον άνθρωπο, καθώς οι ρομποτικές μορφές θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανθρώπινες συναισθηματικές εκφράσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο φυσικές και άνετες αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους.

Δείτε επίσης: Το ρομπότ Figure One θα κάνει τις δουλειές του σπιτιού για εσάς

Η ικανότητα πρόβλεψης και αντιγραφής των ανθρώπινων χαμόγελων μπορεί να βοηθήσει τα AI ρομπότ να κατανοήσουν καλύτερα την ανθρώπινη συμπεριφορά και τα συναισθήματα.

Επιπλέον, αυτή η ικανότητα μπορεί να επεκτείνει τις εφαρμογές του AI σε τομείς όπου η ανθρώπινη συναισθηματική αλληλεπίδραση είναι κρίσιμη, όπως η ψυχοθεραπεία, η φροντίδα υγείας και η εκπαίδευση.

Τέλος, μπορεί να βελτιωθεί η αντίληψη του κοινού για το AI, καθώς η ικανότητα των ρομπότ να αντικατοπτρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα μπορεί να τα κάνει να φαίνονται πιο φιλικά και προσβάσιμα.

Πηγή: www.tomorrowsworldtoday.com