Η Microsoft χρησιμοποιεί πλέον ένα Windows driver, για να αποτρέψει τους χρήστες από το να αλλάζουν τον προεπιλεγμένο browser στα Windows 10 και Windows 11 μέσω λογισμικού ή με τη χειροκίνητη τροποποίηση του Registry.

Δείτε επίσης: Safari: Γίνεται ξανά ο δεύτερος πιο δημοφιλής desktop browser

Οι χρήστες των Windows εξακολουθούν να μπορούν να αλλάξουν τον προεπιλεγμένο browser μέσω των ρυθμίσεων των Windows. Ωστόσο, εκείνοι που χρησιμοποίησαν λογισμικό για τις αλλαγές browser, τώρα εμποδίζονται από ένα Windows driver που εισήχθη σιωπηλά για τους χρήστες σε όλο τον κόσμο, ως μέρος των ενημερώσεων του Φεβρουαρίου για τα Windows 10 (KB5034763) και Windows 11 (KB5034765).

Ο σύμβουλος τεχνολογίας Christoph Kolbicz, ήταν ο πρώτος που παρατήρησε την αλλαγή όταν τα προγράμματά του, SetUserFTA και SetDefaultBrowser, σταμάτησαν ξαφνικά να λειτουργούν.

Το SetUserFTA είναι ένα πρόγραμμα γραμμής εντολών που επιτρέπει στους διαχειριστές των Windows να αλλάξουν τις συσχετίσεις αρχείων μέσω σεναρίων σύνδεσης και άλλων μεθόδων. Το SetDefaultBrowser λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο περιηγητή στα Windows.

Από την έκδοση των Windows 8 και μετά, η Microsoft εισήγαγε ένα νέο σύστημα για τη συσχέτιση των επεκτάσεων αρχείων και των πρωτοκόλλων URL με προεπιλεγμένα προγράμματα, προκειμένου να αποτραπεί η αλλοίωσή τους από κακόβουλο λογισμικό και κακόβουλες δέσμες εντολών. Αυτό το νέο σύστημα συσχετίζει μια επέκταση αρχείου ή ένα πρωτόκολλο URL με ένα ειδικά κατασκευασμένο hash που αποθηκεύεται στα κλειδιά μητρώου UserChoice. Αν δεν χρησιμοποιηθεί το σωστό hash, τα Windows θα αγνοήσουν τις τιμές του μητρώου και θα χρησιμοποιήσουν το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για αυτό το πρωτόκολλο URL, το οποίο είναι το Microsoft Edge.

Δείτε ακόμα: Το DuckDuckGo αποκτά νέο χαρακτηριστικό Sync & Backup με κρυπτογράφηση end-to-end

Ο Κolbicz διαφοροποιούσε αυτόν τον αλγόριθμο κατακερματισμού, για να δημιουργήσει τα προγράμματα SetUserFTA και SetDefaultBrowser, που αλλάζουν τους προεπιλεγμένους browser.

Ωστόσο, με τις ενημερώσεις του Φεβρουαρίου για τα Windows 10 και Windows 11 που εγκαταστάθηκαν, ο Kolbicz σημείωσε ότι αυτά τα κλειδιά Μητρώου έχουν τώρα κλειδωθεί, προκαλώντας σφάλματα όταν τροποποιούνται έξω από τις ρυθμίσεις των Windows και το νέο driver δεν επιτρέπει την αλλαγή του browser.

Μετά από περαιτέρω έρευνα, ο Kolbicz ανακάλυψε ότι η Microsoft εισήγαγε ένα νέο driver φίλτρων των Windows (c:\windows\system32\drivers\UCPD.sys) ως μέρος των ενημερώσεων του Φεβρουαρίου.

Αυτός ο οδηγός περιγράφεται ως “Οδηγός Προστασίας της Επιλογής του Χρήστη” και, όταν φορτώνεται, αποτρέπει την άμεση επεξεργασία των κλειδιών Μητρώου που σχετίζονται με τις συσχετίσεις διευθύνσεων URL HTTP και HTTPS και την συσχέτιση αρχείων .PDF.

Δείτε επίσης: Microsoft Defender: Δεν επισημαίνει πλέον το Tor Browser ως κακόβουλο λογισμικό

Ένας web browser, ή διαδικτυακός περιηγητής, είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν το διαδίκτυο. Η βασική λειτουργικότητά του είναι η ανάγνωση HTML, της γλώσσας σήμανσης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ιστοσελίδων. Ο περιηγητής αναλύει τον κώδικα HTML και τον μετατρέπει σε οπτικά ελκυστικές ιστοσελίδες με κείμενο, εικόνες και βίντεο. Επίσης, μπορεί να υποστηρίξει άλλες τεχνολογίες όπως CSS και JavaScript, που επιτρέπουν τη δημιουργία διαδραστικών στοιχείων και την προσαρμογή της εμφάνισης των ιστοσελίδων. Εκτός από την προβολή ιστοσελίδων, οι περιηγητές διαθέτουν επίσης λειτουργίες όπως η δυνατότητα αποθήκευσης σελιδοδεικτών, η διαχείριση λογαριασμών χρηστών, η παρακολούθηση ιστορικού περιήγησης και η προσφορά ασφαλούς περιήγησης μέσω της κρυπτογράφησης δεδομένων.

Πηγή: bleepingcomputer