Η πλατφόρμα Google Cloud και η γερμανική εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης Bayer ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας AI που θα βοηθήσει τους ακτινολόγους στις διαγνώσεις τους και στην αντιμετώπιση περιστατικών πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Το generative AI της νέας πλατφόρμας μπορεί να εντοπίζει “ανωμαλίες” μέσα στις εικόνες για να τις εξετάσουν οι ακτινολόγοι και μπορεί επίσης να αντλήσει σχετικές πληροφορίες από το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, σύμφωνα με τον Thomas Kurian, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Google Cloud. Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής προσέλθει για έναν ετήσιο έλεγχο καρκίνου του μαστού η πλατφόρμα μπορεί να εντοπίσει τρέχοντα προβλήματα, να συγκρίνει την εικόνα με προηγούμενες εξετάσεις και να συνοψίσει αυτές τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης: Cloudflare: Νέες ανακοινώσεις για Hugging Face, Workers AI και νέα προϊόντα

Οι ακτινολόγοι ελέγχουν αξονικές τομογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες και ακτινογραφίες, αλλά όπως και πολλές άλλες ιατρικές ειδικότητες στις ΗΠΑ, βρίσκονται “σε έλλειψη”, σύμφωνα με την Radiological Society of North America. Από τις αρχές Απριλίου, υπάρχουν περισσότερες από 1.800 κενές θέσεις εργασίας στον ιστότοπο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ακτινολογίας.

Η Google Cloud είπε ότι η νέα AI πλατφόρμα, σε συνεργασία με τη Bayer, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων του εργατικού δυναμικού.

Ολόκληρη αυτή η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους ακτινολόγους να φέρουν εις πέρας την εργασία τους πιο γρήγορα“, είπε ο Kurian σε μια συνέντευξη. “Τους καθιστά πιο αποτελεσματικούς, ώστε να μπορούν να βλέπουν περισσότερες εικόνες και να εξυπηρετούν περισσότερους ασθενείς“.

Δείτε επίσης: OpenAI: Το AI εργαλείο Voice Engine μιμείται ανθρώπινες φωνές

Ωστόσο, ο Kurian τόνισε ότι η πλατφόρμα δεν αντικαθιστά τους ακτινολόγους, καθώς ο γιατρός έχει τον “αποκλειστικό έλεγχο” της σύστασης που θα γίνει στον ασθενή. Η AI πλατφόρμα θα λειτουργεί ως ένα βοηθητικό εργαλείο

. Στόχος είναι να μπορούν οι ακτινολόγοι έχουν εύκολα τις πληροφορίες, ώστε να μην ξοδεύουν χρήματα για την αναζήτηση στα αρχεία ασθενών.

Η Google Cloud και η Bayer δεν είναι οι μόνες εταιρείες που εξερευνούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για ιατρική απεικόνιση. Το 2021, η ολλανδική Philips Healthcare και η Amazon Web Services εργάζονταν για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση δεδομένων ιατρικής απεικόνισης. Ομοίως, η GE HealthCare έχει ασχοληθεί με τέτοια εργαλεία για την ακτινολογία.

Δείτε επίσης: Το Ντουμπάι δοκιμάζει AI ρομπότ για εντοπισμό κυκλοφοριακών παραβάσεων

Η Google Cloud συνεργάζεται με την Bayer στην πλατφόρμα ακτινολογίας για περίπου πέντε χρόνια. Έχουν αξιοποιηθεί διάφορες τεχνολογίες της Google Cloud όπως το Vertex AI, το Healthcare API και το BigQuery και η τεχνογνωσία της Bayer στην ακτινολογία.

Η νέα πλατφόρμα AI αναμένεται να βελτιώσει την αποδοτικότητα των ακτινολόγων, επιτρέποντάς τους να επεξεργάζονται τα δεδομένα των ασθενών γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση και την ερμηνεία των εικόνων, αυξάνοντας την ακρίβεια των διαγνώσεων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένη ποιότητα φροντίδας για τους ασθενείς και να μειώσει τον κίνδυνο λανθασμένης διάγνωσης.

Τέλος, η εισαγωγή του AI στην ακτινολογία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές καινοτομίες στην ιατρική απεικόνιση, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να ανακαλύψει νέους τρόπους ανάλυσης και ερμηνείας των εικόνων.

Πηγή: www.cnbc.com