Το Online Shopping, γνωστό και ως ηλεκτρονικό εμπόριο ή ηλεκτρονική αγορά, έχει ενσωματωθεί στην καθημερινότητα μας και όλο και περισσότεροι χρήστες στρέφονται σε αυτό τα τελευταία χρόνια. Το διαδίκτυο και οι ψηφιακές πλατφόρμες αγορών αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής και οικονομικής ζωής μας, που εξασφαλίζουν την ασφαλή και αποδοτική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Εντούτοις, το online shopping έρχεται με ιδιαίτερες προκλήσεις, απαιτώντας από τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί καθώς υπάρχουν και πολλά ψεύτικα καταστήματα που δημιουργούνται από απατεώνες.

Ποια είναι τα κυριότερα σημάδια ψεύτικων καταστημάτων;

Ένα από τα πιο σημαντικά σημάδια ενός ψεύτικου e-shop είναι η απουσία στοιχείων επικοινωνίας. Τα νόμιμα ηλεκτρονικά καταστήματα παρέχουν πάντα σαφείς πληροφορίες επικοινωνίας, όπως τηλέφωνο, διεύθυνση e-mail και φυσική διεύθυνση.

Ένα άλλο σημάδι είναι η ποιότητα του ιστοτόπου. Τα ψεύτικα καταστήματα συχνά έχουν πολλά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, κακή ποιότητα εικόνων και περιορισμένη λειτουργικότητα.

Δείτε επίσης: Online shopping: Οι καλύτερες εφαρμογές για σύγκριση τιμών

Επιπλέον, τις περισσότερες φορές προσφέρουν προϊόντα σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα δεν είναι. Να είστε προσεκτικοί, όταν βλέπετε τεράστιες εκπτώσεις σε προϊόντα των οποίων η αξία είναι μεγάλη.

Η έλλειψη ασφαλούς σύνδεσης είναι ένα άλλο red flad. Τα νόμιμα e-shops χρησιμοποιούν πάντα την τεχνολογία SSL για να προστατεύσουν τις πληροφορίες των πελατών τους.

Τέλος, η έλλειψη κριτικών ή η ύπαρξη αρνητικών κριτικών μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το e-shop δεν είναι νόμιμο. Οι πελάτες που έχουν έρθει σε επαφή με ψεύτικα καταστήματα συχνά αφήνουν αρνητικές κριτικές για να προειδοποιήσουν άλλους.

Πώς λειτουργούν τα ψεύτικα online καταστήματα;

Τα ψεύτικα online καταστήματα λειτουργούν εκμεταλλευόμενα την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Συνήθως, δημιουργούν επαγγελματικά σχεδιασμένες ιστοσελίδες που μοιάζουν με γνήσια online καταστήματα, προσφέροντας προϊόντα σε ελκυστικές τιμές.

Αυτά τα καταστήματα συχνά χρησιμοποιούν τεχνικές όπως το ‘phishing‘ για να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες από τους χρήστες. Μπορεί να σας ζητήσουν να εγγραφείτε για να έχετε πρόσβαση σε αποκλειστικές προσφορές ή να παραχωρήσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας για να ολοκληρώσετε μια αγορά.

Επίσης, τα ψεύτικα online καταστήματα μπορεί να χρησιμοποιούν τεχνικές SEO για να εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων αναζήτησης στο διαδίκτυο, προσπαθώντας να παρουσιάσουν την ιστοσελίδα τους ως γνήσια και αξιόπιστη.

Τέλος, τα ψεύτικα καταστήματα μπορεί να χρησιμοποιούν παραπλανητικές τακτικές, όπως η προβολή προϊόντων που δεν είναι πραγματικά διαθέσιμα ή η χρήση ψεύτικων κριτικών για να πείσουν τους καταναλωτές να αγοράσουν.

Δείτε επίσης: Online shopping: Πώς να κάνετε online αγορές με ασφάλεια;

Online shopping: Ποιες είναι οι συνέπειες της αγοράς από ψεύτικα καταστήματα;

Οι συνέπειες της αγοράς από ένα ψεύτικο e-shop μπορεί να είναι πολύπλοκες και επιβαρυντικές. Πρώτον, υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πληρώσετε για ένα προϊόν που δεν θα λάβετε ποτέ.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος κλοπής προσωπικών και χρηματοοικονομικών σας πληροφοριών. Τα ψεύτικα καταστήματα μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας για παράνομες συναλλαγές ή να πωλήσουν τα προσωπικά σας δεδομένα σε τρίτους.

Τέλος, η εμπειρία αγοράς από ψεύτικα καταστήματα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης στο online shopping γενικότερα, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά σας να απολαμβάνετε τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο.

Πώς μπορεί κάποιος να προστατευτεί από τα ψεύτικα e-shop;

Καταρχάς, είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση URL του ηλεκτρονικού καταστήματος. Ένα νόμιμο e-shop θα έχει συνήθως μια διεύθυνση URL που ξεκινά με ‘https’, το οποίο σημαίνει ότι η σύνδεση είναι ασφαλής.

Παρατηρείστε το site, τόσο τα λεκτικά στοιχεία όσο και τις εικόνες. Οι πλαστές ιστοσελίδες παρουσιάζουν συνήθως εικόνες που έχουν κλέψει από τον ιστότοπο ενός νόμιμου πωλητή ή από τη Google. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες από τις εικόνες που εμφανίζονται σε ψεύτικους ιστότοπους είναι χαμηλής ποιότητας και μερικές φορές εμφανίζονται με pixel.

Επίσης, αναζητήστε στοιχεία επικοινωνίας στην ιστοσελίδα. Ένα νόμιμο ηλεκτρονικό κατάστημα θα πρέπει να παρέχει σαφείς πληροφορίες επικοινωνίας, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Δείτε επίσης: Είσαι υπέρ ή κατά του online shopping;

Ελέγξτε τις αξιολογήσεις και τα σχόλια των πελατών. Αν ένα e-shop έχει πολλές αρνητικές κριτικές ή δεν έχει καθόλου κριτικές, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα red flag.

Τέλος, χρησιμοποιήστε μια πιστωτική κάρτα ή μια υπηρεσία πληρωμής όπως το PayPal για τις συναλλαγές σας. Αυτές οι μέθοδοι πληρωμής προσφέρουν επιπλέον επίπεδα προστασίας σε περίπτωση απάτης.

Γενικά, επιλέξτε γνωστά καταστήματα. Εάν γνωρίζετε ήδη το κατάστημα, οι αγορές σας θα είναι λογικά ασφαλείς. Εάν δεν γνωρίζετε το κατάστημα, λάβετε μερικές προφυλάξεις. Πραγματοποιήστε έναν έλεγχο στο διαδίκτυο για να δείτε αν υπάρχει παρουσία του καταστήματος και ελέγξτε κριτικές άλλων χρηστών.

Τέλος, αποφύγετε προσφορές που φαίνονται “πολύ καλές για να είναι αληθινές”. Κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα που υπόσχεται κάτι καλό σε πολύ χαμηλή τιμή είναι ύποπτο. Εάν η τιμή είναι πολύ χαμηλή, τότε πιθανότατα, το προϊόν δεν είναι γνήσιο ή μπορεί να μην λειτουργεί σωστά ή ακόμα χειρότερα μπορεί να είναι εντελώς απάτη και να μην το λάβετε ποτέ.