Ένα ερευνητικό έγγραφο της Apple περιγράφει πώς η εταιρεία αναπτύσσει το Ferret-UI, ένα σύστημα παραγωγής AI που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να μπορεί να κατανοεί τις οθόνες εφαρμογών.

Δείτε επίσης: Apple ID: Θα μετονομαστεί σε «Apple Account»;

Το έγγραφο είναι κάπως ασαφές σχετικά με τις πιθανές εφαρμογές αυτού – πιθανότατα εσκεμμένα – αλλά η πιο συναρπαστική πιθανότητα θα ήταν να τροφοδοτήσει ένα πολύ πιο προηγμένο βοηθό Siri.

Οι προκλήσεις για την υπέρβαση του ChatGPT

Τα μοντέλα μεγάλων γλωσσών (LLM) είναι τα συστήματα ισχύος όπως το ChatGPT. Το εκπαιδευτικό υλικό για αυτά είναι κείμενο, κυρίως από ιστοσελίδες.

Τα MLLM – ή τα πολυτροπικά μοντέλα μεγάλων γλωσσών – στοχεύουν να επεκτείνουν την ικανότητα ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να κατανοεί και τις μη κειμενικές πληροφορίες επίσης: εικόνες, βίντεο και ήχο.

Τα MLLM, όπως το AI που σχεδιάζει η Apple δεν είναι επί του παρόντος πολύ καλά στην κατανόηση της παραγωγής των εφαρμογών για κινητά. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, ξεκινώντας από τον απλό λόγο ότι οι αναλογίες διαστάσεων οθόνης smartphone διαφέρουν από εκείνους που χρησιμοποιούνται από τις περισσότερες εικόνες που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευσή τους.

Δείτε ακόμα: Apple: Ενδέχεται να διαιρέσει το App Store της σε δύο μέρη

Πιο συγκεκριμένα, πολλές από τις εικόνες που πρέπει να αναγνωρίσουν, όπως εικονίδια και κουμπιά, είναι πολύ μικρές. Επιπλέον, αντί να κατανοούν πληροφορίες σε ένα χτύπημα, όπως θα έκαναν κατά την ερμηνεία μιας στατικής εικόνας, πρέπει να μπορούν να αλληλεπιδρούν με την εφαρμογή.

Το ερευνητικό έγγραφο, περιγράφει τι έχουν επιτύχει έως τώρα οι μηχανικοί της Apple με το AI στον τομέα των εφαρμογών και όχι πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Αυτό είναι χαρακτηριστικό πολλών ερευνητικών εργασιών, και μπορεί να υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό.

Πρώτον, οι ίδιοι οι ερευνητές μπορεί να μην γνωρίζουν πώς μπορεί να καταλήξει να χρησιμοποιηθεί η εργασία τους. Επικεντρώνονται στην επίλυση ενός τεχνικού προβλήματος, όχι στις πιθανές εφαρμογές.

Δεύτερον, ειδικά σε ό,τι αφορά την Apple, μπορεί να υπάρχουν οδηγίες να μην αποκαλύπτουν την προβλεπόμενη χρήση ή να είναι εσκεμμένα ασαφείς σχετικά με αυτήν.

Δείτε επίσης: Apple Sports: Νέο app για την παρακολούθηση αθλητικών σκορ

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το μέλλον με πολλούς τρόπους. Πρώτον, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε, αυτοματοποιώντας διάφορες διαδικασίες και καθήκοντα που επί του παρόντος απαιτούν ανθρώπινη εργασία. Δεύτερον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην υγεία και την ιατρική. Με την ικανότητα να αναλύει μεγάλα σύνολα δεδομένων, το AI μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη και την πρόληψη ασθενειών, ενώ μπορεί επίσης να βελτιώσει την ακρίβεια της διάγνωσης. Τρίτον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει την εκπαίδευση, προσφέροντας προσαρμοσμένες εκπαιδευτικές εμπειρίες και κάνοντας την εκπαίδευση πιο προσβάσιμη σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προωθήσει την αειφορία, βοηθώντας στην ανάπτυξη λύσεων για την κλιματική αλλαγή και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Πηγή: 9to5mac