Ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk, ιδιοκτήτης των Tesla, X και SpaceX, προέβλεψε την επικείμενη άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του, και προειδοποίησε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει AI σύστημα που θα είναι πιο έξυπνο από οποιονδήποτε άνθρωπο.

Υποθέτω ότι θα έχουμε τεχνητή νοημοσύνη πιο έξυπνη από οποιονδήποτε άνθρωπο, πιθανότατα γύρω στο τέλος του επόμενου έτους“, είπε ο Musk στη συνομιλία του με τον hedge fund manager, Nicolai Tangen.

Πριν από αυτή την ενδιαφέρουσα δήλωση, ο Elon Musk κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση: “Ποια είναι η γνώμη σου για το πού βρισκόμαστε τώρα όσον αφορά στο AI“. Ο Musk είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι η ταχύτερα εξελιγμένη τεχνολογία που έχει δει ως τώρα. Περιέγραψε ότι οι υπολογιστές που είναι αφιερωμένοι στην τεχνητή νοημοσύνη αποκτούν νέες ικανότητες πολύ γρήγορα.

Δείτε επίσης: Google Cloud και Bayer φτιάχνουν AI πλατφόρμα για ακτινολόγους

Ωστόσο, σχετικά με την πρόβλεψη για το AI που θα είναι πιο έξυπνο από τον άνθρωπο, ο Elon Musk έσπευσε να βάλει έναν αστερίσκο. Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις, όπως οι ελλείψεις σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και οι υψηλές απαιτήσεις ισχύος. Αυτά θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης, τουλάχιστον μέχρι να επιλυθούν τα ζητήματα.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να πιστεύουν όλοι τις προβλέψεις του Musk. Ο Grady Booch, ένας επικριτής της διαφημιστικής εκστρατείας της τεχνητής νοημοσύνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε σχετικά με τις δηλώσεις του Musk: “Λάβετε υπόψη ότι ο κ. Musk έχει ένα πολύ κακό ιστορικό στο να προβλέπει οτιδήποτε σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη. Το 2016, υποσχέθηκε ότι τα αυτοκίνητά του θα έχουν επίπεδο ασφάλειας FSD 5, και είμαστε εδώ, μια δεκαετία αργότερα, και περιμένουμε ακόμα“.

Η δημιουργία AI συστήματος που θα είναι τουλάχιστον τόσο έξυπνο όσο ένας άνθρωπος θεωρείται αναπόφευκτη μεταξύ των υποστηρικτών της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πότε θα φτάσουμε σε αυτό το ορόσημο. Ο Elon Musk πιστεύει ότι το AI που είναι πιο έξυπνο από τον πιο έξυπνο άνθρωπο, θα μπορούσε να είναι υπαρκτό τον επόμενο χρόνο ή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Δείτε επίσης: Οι καλλιτέχνες φοβούνται ότι το AI απειλεί το επάγγελμά τους

Πάντως πολλές εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο σύστημα. Ο δημιουργός του ChatGPT, η OpenAI, αναφέρει ότι η ανάπτυξη ενός τόσο έξυπνου συστήματος αποτελεί κύριο στόχο. Ο Elon Musk έχει, επίσης, δημιουργήσει μια νέα εταιρεία, αφιερωμένη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), που ονομάζεται xAI

. Το κύριο προϊόν της, το Grok, λειτουργεί παρόμοια με το ChatGPT και είναι ενσωματωμένο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο Booch αποδίδει εύσημα στις επιχειρηματικές επιτυχίες του Musk, αλλά αμφισβητεί την ικανότητα πρόβλεψής του. “Αν και ένας λαμπρός επιχειρηματίας, ο κ. Musk υπερεκτιμά πολύ τόσο την ιστορία όσο και το παρόν της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την εξαιρετική μοναδικότητα της ανθρώπινης νοημοσύνης“, λέει ο Booch. “Επομένως, η πρόβλεψή του είναι —για να το θέσω με επιστημονικούς όρους— τρελή“.

Η ερευνήτρια της Hugging Face AI, Dr. Margaret Mitchell, σχολίασε τις δηλώσεις του Elon Musk λέγοντας ότι η ευφυΐα δεν είναι μια ενιαία αξία ώστε να γίνονται άμεσες συγκρίσεις και να σημαίνουν κάτι.

Ωστόσο, είπε: “Συμφωνώ ότι τα μοντέλα νευρωνικών δικτύων θα φτάσουν σε ένα σημείο όπου οι άνδρες σε θέσεις ισχύος και επιρροής, ιδιαίτερα εκείνοι με επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, θα δηλώσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σίγουρα. Αυτό δεν μου ακούγεται μακρινό“.

Δείτε επίσης: OpenAI: Το AI εργαλείο Voice Engine μιμείται ανθρώπινες φωνές

Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες αυτής της υπεροχής του AI;

Μία από τις πιθανές συνέπειες της υπεροχής του AI είναι η αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας. Οι υπολογιστές και οι ρομποτικές συσκευές μπορούν να εκτελέσουν πολλές εργασίες πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ανθρώπους, οδηγώντας σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Μια άλλη συνέπεια μπορεί να είναι η αύξηση της ανισότητας. Οι άνθρωποι με πρόσβαση σε προηγμένo AI μπορεί να έχουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανθρώπων που δεν έχουν, δημιουργώντας μια νέα μορφή ψηφιακού χάσματος.

Επιπλέον, η υπεροχή του AI μπορεί να οδηγήσει σε ηθικά και φιλοσοφικά ζητήματα. Αν το AI γίνει πιο έξυπνο από τους ανθρώπους, ποιος θα έχει τον έλεγχο; Ποιος θα είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το AI; Υπάρχουν πολλά τέτοια ερωτήματα.

Πηγή: arstechnica.com