Η Tesco Plc ανέφερε ότι τα κέρδη λιανικής πιθανότατα θα αυξηθούν φέτος καθώς μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τα κόστη επιτρέπει στην αλυσίδα supermarket να μειώσει τις τιμές.

Το μεγαλύτερο παντοπωλείο της Βρετανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει να δημιουργήσει τουλάχιστον 2,8 δισεκατομμύρια £ (3,5 δισεκατομμύρια δολάρια) προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη λιανικής το τρέχον οικονομικό έτος. Αυτό είναι ακριβώς μπροστά από τα 2,76 δισεκατομμύρια £ που ανέφερε πέρυσι, τα οποία ήταν σύμφωνα με τις προηγούμενες οδηγίες.

Καθώς ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αρχίζει να μειώνεται, τα σούπερ μάρκετ προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές όσο το δυνατόν πιο χαμηλές για να κρατήσουν τους αγοραστές να αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις. Η Tesco ανταγωνίζεται τη γερμανική εταιρεία Aldi με την εφαρμογή αντίστοιχων τιμών σε πολλά βασικά προϊόντα.

Δείτε περισσότερα: LG Energy: Τα κέρδη μειώνονται, αφού η ανάπτυξη των EV οχημάτων προχωρά με αργούς ρυθμούς

Η αγορά παντοπωλείων στη Βρετανία είναι τόσο ανταγωνιστική ώστε η Tesco έχει αναπτύξει την ικανότητα να προβλέπει και να αντιμετωπίζει απειλές από οποιαδήποτε κατεύθυνση, όπως δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος Ken Murphy.

«Η ύπαρξη 11 εθνικών αλυσίδων παντοπωλείων που ανταγωνίζονται για μερίδια της αγοράς σημαίνει πως πάντα κάποιος ξεχωρίζει, ενώ οι δυνάμεις της αγοράς διαρκώς μεταβάλλονται», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου. «Πιστεύω πως το μυστικό για εμάς εντοπίζεται στη διατήρηση σταθερής ποιότητας και εξυπηρέτησης».

Στις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο, οι μετοχές της Tesco κατέγραψαν αύξηση άνω του 1%. Η αξία της μετοχής ενισχύθηκε περίπου κατά 8% το προηγούμενο έτος.

Η Tesco ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της να επενδύσει στην αγορά μετοχών αξίας 1 δισεκατομμυρίου λιρών κατά τους επόμενους 12 μήνες. Το ένα τέταρτο της επένδυσης αυτής θα χρηματοδοτηθεί με τα μερίσματα που έλαβε ο λιανοπωλητής από την Tesco Bank. Προηγουμένως, μέσα στο ίδιο έτος, η Tesco είχε συμφωνήσει να πουλήσει ένα σημαντικό μέρος των τραπεζικών της δραστηριοτήτων στην Barclays Plc, σε μια συναλλαγή που απέφερε στον λιανοπωλητή 1 δισ. λίρες σε μετρητά.

Η Tesco παρουσιάζει αισιόδοξες προοπτικές καθώς ο πληθωρισμός στις τιμές των προϊόντων στα βρετανικά παντοπωλεία καταγράφει πτώση, φτάνοντας στο 4,5% κατά τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 17 Μαρτίου – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, όπως ανακοίνωσε η Kantar τον προηγούμενο μήνα. Παρά τη μείωση αυτή, τα παντοπωλεία αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω αυξημένων εξόδων, συμπεριλαμβανομένης της σχεδόν 10% αύξησης στον κατώτατο μισθό, ο οποίος έφτασε τις 11,44 λίρες την ώρα, με την εφαρμογή

του να ξεκινά την προηγούμενη εβδομάδα.

«Παρά τον αμείωτο ανταγωνισμό, είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη θέση μας στο περιβάλλον αυτό», δήλωσε ο Murphy.

Ο James Grzinic, αναλυτής της Jefferies, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του περασμένου έτους σε συνδυασμό με την «τυπική συντηρητική προσέγγιση όσον αφορά την καθοδήγηση» της Tesco, επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη πρόοδο του ηγέτη της αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι αναφέρει το Bloomberg Intelligence:

Η πρόβλεψη της Tesco για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2025, στα 2,88 δισεκατομμύρια λίρες, εμφανίζεται περίπου 3% κάτω από τις αναμενόμενες από την αγορά τιμές — πιθανόν λόγω της συνεχιζόμενης μικρής υστέρησης του 2024 στις λειτουργικές μονάδες της Τράπεζας και της Κεντρικής Ευρώπης. Η πώληση ενός μέρους της τραπεζικής δραστηριότητας συμβάλλει στην χρηματοδότηση μιας αύξησης 33% στην επαναγορά μετοχών, φτάνοντας το 1 δισεκατομμύριο λίρες, προσφέροντας μια ισορροπία που ενδεχομένως να μετριάζει οποιαδήποτε απογοήτευση από τις εκτιμήσεις κερδών.

Δείτε επίσης: Samsung: Προβλέπει ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου θα αυξηθούν κατά 931%

Ο οικονομικός διευθυντής της Tesco, Imran Nawaz, δήλωσε ότι παρόλο που υπάρχουν αυτές οι προβλέψεις για τα κέρδη, ίσως είναι ακόμα πολύ νωρίς, καθώς το παντοπωλείο πιθανότατα θα αναβαθμιστεί καθώς προχωρά το έτος.

Πηγή: bnnbloomberg