Οι υπουργοί στο Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης της πώλησης smartphone σε παιδιά κάτω των 16 ετών. Μάλιστα, έχουν ήδη γίνει δημοσκοπήσεις σχετικά με το θέμα και πολλοί υποστηρίζουν μια τέτοια κίνηση.

Πριν από δύο μήνες, η κυβέρνηση εξέδωσε οδηγίες για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία της Αγγλίας. Ωστόσο, πιστεύεται ότι πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για την πιο αποτελεσματική προστασία των παιδιών και των εφήβων.

Η Esther Ghey, η μητέρα της 16χρονης Brianna, η οποία δολοφονήθηκε πέρυσι, έχει κάνει εκστρατεία για την επιβολή ενός ορίου ηλικίας στη χρήση smartphone. Επιπλέον, ζητά αυστηρότερους ελέγχους και περιορισμούς στην πρόσβαση των παιδιών στις εφαρμογές κοινωνικών μέσων.

Δείτε επίσης: Φλόριντα: Απαγορεύονται τα social media για παιδιά κάτω των 14 ετών

Η Ghey είχε πει στο BBC τον Φεβρουάριο: “Θα θέλαμε να εισαχθεί ένας νόμος ώστε να υπάρχουν κινητά τηλέφωνα που είναι κατάλληλα μόνο για άτομα κάτω των 16 ετών… Έτσι, εάν είστε άνω των 16 ετών, μπορείτε να έχετε ένα τηλέφωνο για ενήλικες, αλλά αν είστε κάτω από την ηλικία των 16, μπορείτε να έχετε ένα παιδικό τηλέφωνο, το οποίο δεν θα έχει όλες τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης που υπάρχουν τώρα“.

Μια έρευνα της Parentkind, τον περασμένο μήνα, έδειξε ότι το 58% των γονέων πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαγορεύσει τα smartphone για άτομα κάτω των 16 ετών. Στην έρευνα συμμετείχαν 2.496 γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας. Επιπλέον, οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι τα smartphone είναι «επιβλαβή» για τα παιδιά και τους νέους.

Μια άλλη έρευνα του More in Common αποκάλυψε, επίσης, ότι το 64% των ανθρώπων πίστευαν ότι η απαγόρευση πώλησης smartphone σε παιδιά κάτω των 16 ετών θα ήταν καλή ιδέα.

Έχει γίνει και στο παρελθόν συζήτηση για μια τέτοια απαγόρευση.

Δείτε επίσης: Παιδιά και social media: Πώς θα τα προστατεύσετε;

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με μια τέτοια κίνηση. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο ρόλος της κυβέρνησης δεν είναι να κάνει τον γονέα. Στόχος είναι να μάθουν οι γονείς τις δυνατότητες που έχουν, όπως την επιβολή περιορισμών σε ιστότοπους, εφαρμογές και τη χρήση εφαρμογών γονικού ελέγχου, ώστε να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν χρησιμοποιούν την τεχνολογία

.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: “Δεν σχολιάζουμε εικασίες. Η δέσμευσή μας να κάνουμε το Ηνωμένο Βασίλειο το ασφαλέστερο μέρος για να είσαι παιδί στο διαδίκτυο, είναι ακλόνητη, όπως αποδεικνύεται από το νόμο μας για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο“.

Πιθανές επιπτώσεις απαγόρευσης smartphone σε παιδιά κάτω των 16 ετών

Μια πιθανή επίπτωση αυτής της αλλαγής θα μπορούσε να είναι η ψηφιακή αποξένωση μεταξύ των νέων. Τα smartphone είναι σημαντικό εργαλείο για την πρόσβαση στην πληροφορία και την επικοινωνία και η απαγόρευση της πώλησης σε παιδιά κάτω των 16 ετών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά τους να συμμετέχουν πλήρως στην ψηφιακή κοινωνία.

Δείτε επίσης: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός για παιδιά και ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Επίσης, η αλλαγή αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στην οικογενειακή ζωή. Οι γονείς θα μπορούσαν να βρεθούν στη θέση να πρέπει να μοιράζονται τα δικά τους smartphones με τα παιδιά τους, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες πιέσεις και συγκρούσεις.

Ωστόσο, η αυξημένη χρήση των smarphone έχει προκαλέσει ανησυχία για την ψυχική υγεία των νέων. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των περιπτώσεων κατάθλιψης, αυτοκτονικών σκέψεων και ανασφάλειας στους εφήβους.

Επιπλέον, η απαγόρευση της πώλησης smartphone σε παιδιά κάτω των 16 ετών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της ιδιωτικότητάς τους. Οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι στην εκμετάλλευση των προσωπικών τους δεδομένων και την παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών.

Χωρίς τα τηλέφωνα μειώνεται και η πρόσβαση των νέων σε ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Τέλος, τα παιδιά κάτω των 16 ετών, θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, τον οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν σε άλλες δραστηριότητες.

Πηγή: www.theguardian.com