Η Apple άρχισε να παράγει μέχρι και το 14% των iPhone στην Ινδία, κάτι που αποτελεί απόδειξη της αυξανόμενης δέσμευσης της εταιρείας να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα.

Η αξία που αντιπροσωπεύεται ανέρχεται σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναρμολογημένα iPhone στην Ινδία, ισοδυναμώντας περίπου με 1 στα 7 από τα κορυφαία μοντέλα της εταιρείας, καταγράφοντας διπλάσια παραγωγή σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Ανάμεσα στα συναρμολογούμενα μοντέλα στην Ινδία περιλαμβάνονται το iPhone 12 μέχρι και το νεότερο iPhone 15, εξαιρώντας τα premium μοντέλα Pro και Pro Max.

Δείτε ακόμη: Οι έφηβοι λατρεύουν το iPhone και το Apple Watch, σύμφωνα με έρευνα

Η Apple έχει δημιουργήσει κόμβους κατασκευής iPhone στην Ινδία από τότε που ο πρωθυπουργός Narendra Modi άρχισε να προωθεί την πρωτοβουλία του “Made in India”, η οποία απαιτεί το 30% των προϊόντων που πωλούνται από ξένες εταιρείες να κατασκευάζονται ή να παράγονται εντός της χώρας.

Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη στον τομέα της μεταποίησης έχει οδηγήσει στη δημιουργία 150.000 άμεσων θέσεων εργασίας στους προμηθευτές της Apple, επιτυγχάνοντας ένα σημαντικό επίτευγμα για την κυβέρνηση Modi. Η εν λόγω διοίκηση έχει επιτύχει να προσελκύσει ξένες επιχειρήσεις όπως η Apple, προσφέροντάς τους οικονομικά κίνητρα, με στόχο να μετατρέψει την Ινδία σε παγκόσμιο κέντρο παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που έκλεισε τον Μάρτιο του 2024, η Foxconn κατέλαβε το πρόσθετο ρόλο στη συναρμολόγηση των iPhone

στην Ινδία, αναλαμβάνοντας περίπου το 67% της παραγωγής, ενώ η Pegatron συνεισέφερε περίπου το 17%, σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg. Το υπόλοιπο ποσοστό της παραγωγής υλοποιήθηκε από την Wistron.

Ενώ η Κίνα αποτελεί τον κύριο κόμβο συναρμολόγησης των iPhones της Apple και την μεγαλύτερη διεθνή αγορά της, είναι επίσης η χώρα όπου η Apple βλέπει τα έσοδά της να μειώνονται δραστικά. Αυτό οφείλεται στην αστραπιαία άνοδο τοπικών ανταγωνιστών όπως η Huawei και στην κυβερνητική απαγόρευση χρήσης iPhones σε κρατικούς χώρους εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Πότε να περιμένετε την κυκλοφορία ενός νέου Apple TV

Η Apple αναγνωρίζει την αυξημένη ανάγκη για ευελιξία στην αλυσίδα εφοδιασμού της λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και στρέφεται προς την Ινδία για διαφοροποίηση από την Κίνα. Αυτός ο στρατηγικός προσανατολισμός ενισχύει την ανθεκτικότητα της εταιρείας και εκμεταλλεύεται ταυτόχρονα την αναπτυσσόμενη αγορά smartphone της Ινδίας, όπου η Apple άνοιξε πρόσφατα τα δύο πρώτα της καταστήματα στη Βομβάη και στο Νέο Δελχί.

Πηγή: macrumors