Την Τετάρτη, η Apple προειδοποίησε χρήστες iPhone σε 92 χώρες, ότι έχουν γίνει στόχος πιθανής επίθεσης spyware.

«Η Apple εντόπιεσε ότι είστε στο στόχαστρο μιας επίθεσης spyware, η οποία επιδιώκει να διαταράξει την ασφάλεια του iPhone σας, που συνδέεται με το Apple ID -xxx-» , ανέφερε η εταιρεία στην προειδοποιητική ενημέρωση προς τους επηρεαζόμενους χρήστες. «Αυτή η επίθεση φαίνεται να σας στοχεύει λόγω της ταυτότητάς σας ή των δραστηριοτήτων σας. Παρόλο που είναι αδύνατον να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα στον εντοπισμό τέτοιων επιθέσεων, η Apple μας διαβεβαιώνει με μεγάλη σιγουριά σχετικά με αυτή την προειδοποίηση — σας παρακαλούμε να μην το αγνοήσετε».

Δείτε επίσης: Οι έφηβοι λατρεύουν το iPhone και το Apple Watch, σύμφωνα με έρευνα

Ο κατασκευαστής του iPhone στέλνει συχνά τέτοιου είδους ειδοποιήσεις μέσα στον χρόνο, ενημερώνοντας τους χρήστες για παρόμοιες απειλές σε πάνω από 150 χώρες από το 2021, όπως αναφέρει μια σελίδα υποστήριξης της Apple.

Επιπλέον, η ίδια προειδοποίηση εστάλη σε πολλούς δημοσιογράφους και πολιτικούς στην Ινδία τον προηγούμενο Οκτώβρη. Στη συνέχεια, η Διεθνής Αμνηστία, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποκάλυψε ότι εντόπισε το κακόβουλο λογισμικό spyware Pegasus, από τον Ισραηλινό κατασκευαστή spyware Pegasus, εγκατεστημένο σε συσκευές iPhone δημοσιογράφων στην Ινδία. (Ινδοί χρήστες βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνους που έχουν πρόσφατα λάβει ειδοποιήσεις για απειλές από την Apple, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές)

Οι προειδοποιήσεις για spyware εμφανίζονται σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές χώρες προετοιμάζονται για εκλογικές αναμετρήσεις. Τους τελευταίους μήνες, αρκετές εταιρίες τεχνολογίας έχουν προειδοποιήσει για αυξημένες προσπάθειες, ενίοτε υποστηριζόμενες από κρατικούς μηχανισμούς, με σκοπό την επιρροή των εκλογικών αποτελεσμάτων. Παρόλο που οι προειδοποιήσεις της Apple δεν αναφέρουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αναδεικνύουν τη σημασία της προσοχής σε τέτοιου είδους απειλές.

«Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να παρέχουμε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους που μας οδήγησαν να σας αποστείλουμε αυτήν την ειδοποίηση. Η παροχή περισσότερων πληροφοριών μπορεί να επιτρέψει σε εισβολείς που χρησιμοποιούν spyware να τροποποιήσουν τις τακτικές τους, κάτι που θα τους βοηθήσει να αποφύγουν την ανίχνευση στο μέλλον», δήλωσε η εταιρεία στους επηρεαζόμενους πελάτες.

Αρχικά αποακλούσε τους χάκερς “κρατικούς χορηγούς”, ωστόσο, αντικατέστησε τώρα τον όρο αυτό με “επιθέσεις spyware”.

Η προειδοποίηση προς τους πελάτες τονίζει: «Οι επιθέσεις spyware, όπως το Pegasus από τον Όμιλο NSO, είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστες και ανήκουν σε ένα εξελιγμένο επίπεδο πέρα από το τυπικό κυβερνοέγκλημα ή το κακόβουλο λογισμικό».

Διαβάστε ακόμη: Το 14% των iPhone παράγεται πλέον στην Ινδία

Η Apple δηλώνει ότι αξιοποιεί αποκλειστικά «εσωτερικά δεδομένα και έρευνες για απειλές-πληροφορίες» για τον εντοπισμό των επιθέσεων. «Παρόλο που οι έρευνές μας δεν μπορούν να προσφέρουν απόλυτη βεβαιότητα, οι ειδοποιήσεις ασφαλείας της Apple προέρχονται από δεδομένα υψηλής εμπιστοσύνης που υποδηλώνουν πως ένας χρήστης έχει γίνει στόχος επίθεσης spyware. Τέτοιες ειδοποιήσεις θα πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη», τονίζει.

Πηγή: techcrunch