Ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε την Τρίτη (9 Απριλίου), έκανε ένα εξαιρετικά κοντινό, αλλά ακίνδυνο, πέρασμα από τον πλανήτη Γη στις 11 Απριλίου.

Δείτε επίσης: NASA: Ένας αστεροειδής θα περάσει κοντά στη Γη την Τρίτη

Ο αστεροειδής 2024 GJ2 έχει περίπου το μέγεθος ενός αυτοκινήτου και, από την ανακάλυψή του αυτή την εβδομάδα, οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι ο διαστημικός βράχος θα περάσει δίπλα από τη Γη σε απόσταση μόλις 19,3 χιλιάδων χιλιομέτρων – αυτό είναι μόλις 3 τοις εκατό της απόστασης μεταξύ της Γης και της Σελήνης. Ο αστεροειδής έχει ύψος μεταξύ 2,5 και 5 μέτρων, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας αστεροειδής με κατηγορία βάρους που θα είχε καεί στην ατμόσφαιρα της Γης, εάν η τροχιά του τύχαινε να τέμνει τη δική μας πιο άμεσα.

Δείτε ακόμα: Τελικά, θα πέσει ο αστεροειδής 2007 FT3 στη Γη το 2024; Τι λέει η NASA;

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι η κοντινότερη απόσταση προσέγγισης του αστεροειδούς, θα ήταν στις 2:28:42 μ.μ. EDT την Πέμπτη, σε απόσταση 18.700 χιλιομέτρων. Αυτό είναι πιο κοντά από ορισμένους γεωστατικούς δορυφόρους σε τροχιές λίγο μεγαλύτερες από 35.785 km πάνω από τη Γη.

Η επόμενη πλησιέστερη πτήση του αστεροειδούς 2024 GJ2 δεν θα συμβεί μέχρι το 2093, σύμφωνα με το κέντρο συντονισμού αντικειμένων κοντά στη Γη, της ESA. Όταν συμβεί αυτό, ο αστεροειδής δεν θα περάσει τόσο κοντά όσο αυτή τη φορά. Η προσέγγιση του 2093 του αστεροειδούς, εκτιμάται ότι θα φτάσει μέχρι τα 205.947 χιλιόμετρα από εμάς — 10 φορές πιο μακριά από την πρόσφατη πτήση του και λίγο περισσότερο από τη μισή απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης.

Δείτε επίσης: Αστεροειδής Bennu: Υπάρχει περίπτωση να χτυπήσει τελικά τη Γη;

Η NASA έχει καταγράψει σχεδόν 35.000 αστεροειδείς κοντά στη Γη μέχρι σήμερα, αν και πολύ λίγοι από αυτούς αποτελούν απειλή για τον πλανήτη.

Πηγή: space.com