Μια κλινική δοκιμή αποκάλυψε ότι θεραπεία με βλαστοκύτταρα, που λαμβάνονται από το σωματικό λίπος μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της κίνησης σε ασθενείς που πάσχουν από παράλυση και μπορούν να βελτιώσουν την αίσθηση. Μια μικρή δοκιμή στην Mayo Clinic, ένα μη κερδοσκοπικό αμερικανικό ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο, έχει ρίξει φως στα πιθανά οφέλη των βλαστοκυττάρων και της αναγεννητικής ιατρικής. Χάρη στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα, ένας ασθενής που έμεινε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω μετά από ένα ατύχημα μπόρεσε να περπατήσει ξανά.

Δείτε επίσης: Χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά το ήμισυ

Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, ο Mohamad Bydon, MD, νευροχειρουργός της Mayo Clinic, δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου: «Αυτή η μελέτη τεκμηριώνει την ασφάλεια και τα πιθανά οφέλη των βλαστοκυττάρων και της αναγεννητικής ιατρικής». «Στον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, ακόμη και μια ήπια βελτίωση μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην ποιότητα ζωής του ασθενούς», είπε.

Στη μελέτη φάσης 1 συμμετείχαν 10 ασθενείς στους οποίους αφαιρέθηκαν βλαστοκύτταρα από την κοιλιά ή τον μηρό. Μετά από αυτό, εκατομμύρια νέα βλαστοκύτταρα (MSC) αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο τις επόμενες εβδομάδες. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια εγχύθηκαν στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης κάθε ασθενούς.

Παρατηρήθηκε ότι αυτά τα κύτταρα μετανάστευσαν στο τραυματισμένο μέρος της σπονδυλικής στήλης και βοήθησαν στην ανάρρωση. Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια για την ανταπόκρισή τους στην θεραπεία βλαστοκυττάρων.

Δείτε ακόμα: Αναισθητικό σκοτώνει καρκινικά κύτταρα μέσω ειδικών μηχανισμών

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications, έδειξαν ότι επτά από τους δέκα ασθενείς παρουσίασαν βελτιώσεις στην αίσθηση και την κίνηση. Οι ασθενείς εμφάνισαν ισχυρότερους μύες και καλύτερες αντιδράσεις στα ελαφρά αγγίγματα.

Τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε έναν ασθενή με το όνομα Chris Barr. Ο άνδρας από την Καλιφόρνια έμεινε παράλυτος το 2017 μετά από ένα ατύχημα. Δεκαοκτώ μήνες μετά την θεραπεία βλαστοκυττάρων, ο Barr ήταν σε θέση να περπατήσει ξανά.

«Ποτέ δεν ονειρευόμουν ότι θα είχα μια ανάκαμψη όπως αυτή», είπε ο Barr σύμφωνα με το ABC News. “Μπορώ να φάω μόνος μου. Μπορώ να περπατήσω. Μπορώ να κάνω καθημερινές δραστηριότητες“, πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Ξεχασμένο αντιβιοτικό μπορεί να είναι η λύση για τα ανθεκτικά βακτήρια

Οι επιστήμονες είπαν ότι η θεραπεία δεν έδειξε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πηγή: wionews