Λέγεται ότι η Tesla ετοιμάζει απολύσεις που θα επηρεάσουν περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, που ισοδυναμεί με τουλάχιστον 14.000 ρόλους.

Σύμφωνα με το Elektrek, ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Elon Musk, δήλωσε ότι έλαβε “τη δύσκολη απόφαση να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων“. Η Tesla απασχολεί 140.473 άτομα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της.

Δείτε επίσης: Amazon: Εκατοντάδες απολύσεις στο cloud computing τμήμα

Όπως εξήγησε ο δισεκατομμυριούχος, η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων είχε αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί ρόλοι που έκαναν τις ίδιες εργασίες σε ορισμένους τομείς. Υπήρχε μια “αλληλεπικάλυψη ρόλων“.

Αναφερόμενος στις απολύσεις της Tesla, έγραψε: “Δεν υπάρχει τίποτα που να μισώ περισσότερο, αλλά πρέπει να γίνει. Αυτό θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο προσηλωμένοι, καινοτόμοι και “πεινασμένοι” για την επόμενη φάση ανάπτυξης“.

Δείτε επίσης: Dell απολύσεις: 13.000 υπάλληλοι απομακρύνθηκαν σε ένα χρόνο

Το 2024 δεν είναι από τις καλύτερες χρονιές για την εταιρεία. Πριν τις απολύσεις, η Tesla ανέφερε μειωμένες πωλήσεις (σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς). Η Tesla είπε ότι είχε πραγματοποιήσει περίπου 387.000 παραδόσεις σε πελάτες το πρώτο τρίμηνο του 2024, χάνοντας τις προσδοκίες κατά περίπου 13%. Ήταν η πρώτη πτώση των παραδόσεων σε σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Η εταιρεία ανέφερε προβλήματα παραγωγής που προκλήθηκαν από απρόβλεπτους παράγοντες όπως οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και μια εμπρηστική επίθεση στο ευρωπαϊκό εργοστάσιό της. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και στοιχεία που δείχνουν γενικά μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.

Δείτε επίσης: Insomniac για απολύσεις της PlayStation: ‘Χωρίς προηγούμενο’

Πάντως με τις τωρινές απολύσεις, η Tesla ενδέχεται να επιδιώξει την αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας. Με την εξάλειψη των περιττών θέσεων εργασίας, η εταιρεία θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην αυτοματοποίηση και την ψηφιακή μετατροπή των διαδικασιών της. Θα μπορούσε να επενδύσει περισσότερο στην έρευνα και ανάπτυξη. Η εξοικονόμηση κόστους από τις απολύσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων.

Από την άλλη, η Tesla ίσως αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων. Οι απολύσεις μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εταιρική κουλτούρα και την εικόνα της εταιρείας. Οι υπάλληλοι που έχουν απομείνει μπορεί να αισθάνονται ανασφάλεια για πιθανές νέες περικοπές.

Πηγή: www.theguardian.com