Η Mentee Robotics παρουσίασε πρόσφατα το Menteebot, ένα ανθρωποειδές ρομπότ που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μπορείτε να το εκπαιδεύσετε (σε φυσική γλώσσα), ώστε να σας βοηθά σε διάφορες δουλειές.

Διαφημίζεται ως “εξατομικευμένο ρομπότ βασισμένο σε τεχνητή νοημοσύνη που μπορείτε να το καθοδηγήσετε“. Μπορεί να τρέξει, να περπατήσει και να στρίψει, έχοντας παρόμοια ισορροπία και έλεγχο με τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τη Mentee Robotics, το ανθρωποειδές ρομπότ μπορεί να προσαρμόσει το βάδισμά του όταν σηκώνει βαριά αντικείμενα. Μπορεί να σηκώνει τα βαριά αντικείμενα με ευκολία λόγω του μεγέθους και του σχεδιασμού του. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα μοντέλα δεν έχουν κεφάλι.

Δείτε επίσης: Mercedes-Benz: Το ανθρωποειδές ρομπότ Apollo εντάσσεται στη γραμμή συναρμολόγησης

Η αλήθεια είναι ότι, το τελευταίο διάστημα, έχουν ανακοινωθεί πολλά ανθρωποειδή ρομπότ από διάφορες εταιρείες ρομποτικής. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά, όμως, με το Menteebot. Το Menteebot είναι γεμάτο με αλγόριθμους AI, μοντέλα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και λογισμικό που ξεκλειδώνει “προηγμένες τεχνικές εκπαίδευσης”. Αυτό είναι πολύ θετικό στοιχείο γιατί δεν περιορίζεται σε ένα περιορισμένο σύνολο εντολών και μπορεί να μάθει καινούρια πράγματα μέσω φυσικής γλώσσας και να συνομιλεί με ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, οι χρήστες δίνουν εντολές στο ρομπότ μέσω φυσικής γλώσσας.

Λόγω του σχεδιασμού του, μπορεί να κάνει πολλά από τα πράγματα που κάνουν και οι άνθρωποι. Ο κατασκευαστής λέει ότι μπορούμε να το εκπαιδεύσουμε για να κάνει αυτά τα πράγματα. Για να μάθει το Menteebot μια νέα εργασία, εκτελείται μια προσομοιωμένη έκδοση του bot μέσω μιας ψηφιακής έκδοσης της εργασίας. Το λογισμικό ολοκληρώνει την εργασία ξανά και ξανά μέχρι να το καταλάβει. Τότε το ανθρωποειδές ρομπότ Menteebot θα να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την εργασία στον πραγματικό κόσμο. Αυτό ακούγεται πολύ καλό, αλλά θα περιμένουμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα.

Δείτε επίσης: Ανθρωποειδές ρομπότ Emo: Προβλέπει το χαμόγελο ενός ατόμου

Το Menteebot φαίνεται αρκετά ευέλικτο. Υπάρχουν πάρα πολλά βίντεο με το ρομπότ να δείχνει τις ικανότητές του.

Ανθρωποειδή ρομπότ

Τα ανθρωποειδή ρομπότ στο μέλλον θα εξελιχθούν με τρόπους που θα ενισχύουν την αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ. Θα είναι σε θέση να κατανοούν και να ανταποκρίνονται στις ανθρώπινες συναισθηματικές καταστάσεις, καθιστώντας την επικοινωνία πιο φυσική και άμεση.

Επιπλέον, η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέψει στα ρομπότ να εκτελούν πιο σύνθετες και εξειδικευμένες εργασίες. Θα μπορούν να μάθουν και να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις, ενισχύοντας την αυτονομία τους και την ικανότητά τους να υποστηρίξουν τους ανθρώπους σε διάφορους τομείς, όπως η ιατρική, η εκπαίδευση και η φροντίδα των ηλικιωμένων.

Δείτε επίσης: Unitree H1: Είναι το πιο γρήγορο ανθρωποειδές ρομπότ;

Η τεχνολογία των αισθητήρων και των επεξεργαστών θα συνεχίσει να εξελίσσεται, επιτρέποντας στα ανθρωποειδή ρομπότ να αντιλαμβάνονται τον κόσμο με πιο πολύπλοκους και εξελιγμένους τρόπους. Αυτό θα τα καταστήσει πιο αποτελεσματικά στην προσαρμογή στο περιβάλλον τους και στην εκτέλεση εργασιών που απαιτούν λεπτομερή παρατήρηση και ακρίβεια.

Τέλος, η εξέλιξη της ρομποτικής θα οδηγήσει σε μια αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ρομπότ και άλλων τεχνολογικών συστημάτων. Αυτό θα επιτρέψει στα ρομπότ να ενσωματώνονται πιο ομαλά στην καθημερινή ζωή, επιτρέποντας τους να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με άλλες συσκευές και συστήματα.

Πηγή: www.engadget.com