Ένα νέο animation αποκαλύπτει μια τεράστια λίμνη λάβας στην επιφάνεια του φεγγαριού του Δία, Ιώ.

Δείτε επίσης: NASA: Πήγε πολύ κοντά στην Ιώ, το ιδιαίτερο φεγγάρι του Δία – Εντυπωσιακές εικόνες

Η λήψη προέρχεται από το διαστημόπλοιο Juno της NASA, το οποίο πέρασε σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από την ηφαιστειακή επιφάνεια της ιούς τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024. Αυτές οι πτήσεις παρείχαν την πιο κοντινή ματιά που έγινε ποτέ στο πιο ηφαιστειογενές φεγγάρι του Δία. Η Ιώ φιλοξενεί εκατοντάδες ενεργά ηφαίστεια. Σύμφωνα με τη NASA, οι εκρήξεις τους είναι μερικές φορές τόσο ισχυρές που μπορούν να φανούν με τηλεσκόπια από τη Γη.

Οι νέες εικόνες δείχνουν το Loki Patera, μια λίμνη λάβας μήκους 200 km στην Ιώ. Οι επιστήμονες παρατηρούν αυτή τη λίμνη λάβας εδώ και δεκαετίες. Βρίσκεται πάνω από τις δεξαμενές μάγματος κάτω από την επιφάνεια της Ιούς. Η ψυχρή λάβα στο κέντρο της λίμνης περιβάλλεται από πιθανό λιωμένο μάγμα γύρω από τις άκρες, είπε ο Scott Bolton, κύριος ερευνητής της αποστολής Juno, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη (16 Απριλίου) στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης στη Βιέννη.

Δείτε ακόμα: Δίας – φεγγάρι Ιώ: Τα ηφαίστεια είναι ενεργά εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια

«Η κατοπτρική αντανάκλαση που κατέγραψαν τα όργανά μας για τη λίμνη υποδηλώνει ότι τμήματα της επιφάνειας της Ιούς είναι τόσο λεία όσο το γυαλί, θυμίζοντας ηφαιστειακά δημιουργημένο γυαλί

», είπε ο Bolton.

Τραχιά νησάκια από βράχο συνωστίζονται στο εσωτερικό της λίμνης λάβας στην Ιώ. «Υπάρχει εκπληκτική λεπτομέρεια που δείχνει αυτά τα τρελά νησιά ενσωματωμένα στη μέση μιας λίμνης μάγματος που περιβάλλεται από καυτή λάβα», είπε ο Bolton.

Τα όργανα του Juno έχουν καθορίσει ότι η επιφάνεια της Ιούς είναι πιο λεία από τις επιφάνειες των τριών άλλων φεγγαριών του του Δία (Ευρώπη, Γανυμήδης και Καλλιστώ). Η ιώ είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από το φεγγάρι της Γης και οι επιφάνειες που δεν είναι λιωμένες καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό με κίτρινο θείο και διοξείδιο του θείου.

Δείτε επίσης: NASA: Δείτε τις εκπληκτικές φωτογραφίες του φεγγαριού του Δία, Ιώ

Το Juno ανακάλυψε την λίμνη λάβας στην Ιώ, ενώ συνεχίζει να πετά πάνω από τον Δία, συλλέγοντας δεδομένα για τους δραματικούς πολικούς κυκλώνες του, καθένας από τους οποίους είναι το πλάτος των ηπειρωτικών Η.Π.Α. Η αποστολή μετράει επίσης τα επίπεδα οξυγόνου και υδρογόνου στην ατμόσφαιρα του Δία. Το διαστημόπλοιο θα ολοκληρώσει την 61η πτήση του δίπλα στον Δία στις 12 Μαΐου.

Πηγή: livescience