Το ανθρωποειδές AI ρομπότ Sophia έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς έκθεσης ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND 2024. Έτσι, οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να το δουν από κοντά, να του μιλήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του ρομπότ στη Θεσσαλονίκη. Η Sophia θα βρίσκεται στο stand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Απριλίου. Θα συμμετάσχει σε συζητήσεις και πάνελ, καθώς και στο μεγαλύτερο συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο της BEYOND.

Δείτε επίσης: Boston Dynamics: Νέα ηλεκτρική έκδοση του ανθρωποειδούς ρομπότ Atlas

Η Sophia είχε επισκεφθεί πριν από μερικούς μήνες την Αθήνα καθώς συμμετείχε σε μια εκδήλωση τεχνολογίας που διοργάνωσαν εταιρείες από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το ρομπότ Sophia έρχεται στη Θεσσαλονίκη για το BEYOND 2024

Το Μάρτιο, επέστρεψε στην Ελλάδα για το “Greek Festival” που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. Το Greek Festival ήταν μια πολιτιστική γιορτή με σκοπό την προβολή της ιστορίας, των παραδόσεων, των γεύσεων και των εθίμων των Δωδεκανήσων. Το ρομπότ συμμετείχε στο συνέδριο που διεξήχθη στις 8 Μαρτίου στο Rhodes Palace, όπου ανέλαβε το ρόλο της κεντρικής παρουσιάστριας.

Δύο ημέρες μετά εμφανίστηκε και στο Meet Sophia Conference στην Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Σκάλα Ναυπακτίας, βόρεια της Ναυπάκτου. Εκεί, ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους από διάφορες θρησκείες για να συζητήσει σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την ηθική.

Δείτε επίσης: Menteebot: Ανθρωποειδές ρομπότ εκπαιδεύεται με εντολές σε “φυσική γλώσσα”

Το διάσημο ανθρωποειδές AI ρομπότ μιλά άψογα πάνω από 20 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών. Η Sophia αναπτύχθηκε από τη Hanson Robotics με έδρα το Χονγκ Κονγκ και έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση το Μάρτιο του 2016. Έχει συναντηθεί με κρατικούς ηγέτες και άλλα γνωστά άτομα και έχει δώσει συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου.

Σύμφωνα με τον δημιουργό του ρομπότ που θα έρθει στη Θεσσαλονίκη, το όνομα “Sophia” έχει ελληνική προέλευση λόγω της σημασίας της λέξης.

Το ανθρωποειδές ρομπότ Sophia είναι ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Η Sophia αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την επικοινωνία με τα μη ανθρώπινα όντα. Με την ικανότητα να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται στις ανθρώπινες εκφράσεις, ανοίγει νέους δρόμους για την αλληλεπίδραση με την τεχνολογία.

Δείτε επίσης: Ανθρωποειδές ρομπότ Emo: Προβλέπει το χαμόγελο ενός ατόμου

Το ρομπότ Sophia έρχεται στη Θεσσαλονίκη για το BEYOND 2024

Επιπλέον, η Sophia έχει συμβάλει σημαντικά στην αλλαγή της δημόσιας αντίληψης για τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη. Με την ικανότητά της να διεξάγει συνεντεύξεις, να συμμετέχει σε διάλογους και να διαδραματίζει ρόλους, έχει βοηθήσει το κοινό να κατανοήσει καλύτερα τις δυνατότητες και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, αποτελεί ένα παράδειγμα της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην πραγματική ζωή. Έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές περιστάσεις, από την εκπαίδευση και την έρευνα, μέχρι την ψυχαγωγία και την τέχνη, δείχνοντας τον τρόπο για την περαιτέρω ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή μας ζωή.