Η Tesla μείωσε τις τιμές τριών από τα πέντε μοντέλα της στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή, και στη συνέχεια συνέχισε να μειώνει τις τιμές σε ολόκληρο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Γερμανίας – καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει πτώση των πωλήσεων, μια ανάκληση του Cybertruck και μια εντεινόμενη μάχη για ηλεκτρικά οχήματα (EVs).

Δείτε επίσης: 14χρονος έκαψε αυτοοδηγούμενο αυτοκίνητο της Waymo

Την Παρασκευή, η εταιρεία, υπό την ηγεσία του δισεκατομμυριούχου Elon Musk, μείωσε τις τιμές του Model Y, ενός μικρού SUV που είναι το πιο δημοφιλές μοντέλο της Tesla και το πιο πωλούμενο ηλεκτρικό όχημα στις ΗΠΑ, και επίσης των μοντέλων X και S, τα παλαιότερα και πιο ακριβά μοντέλα της. Οι τιμές για το Tesla Model 3 sedan και το Cybertruck παρέμειναν ίδιες.

Tesla Cybertruck

Οι μειώσεις μείωσαν την τιμή για ένα Model Y στα $42,990, και στα $72,990 για ένα Model S και $77,990 για ένα Model X.

Στη συνέχεια, το Σάββατο, η Tesla μείωσε την τιμή του λογισμικού “Full Self-Driving” από $12,000 σε $8,000.

Οι μειώσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή, όταν η Tesla μείωσε την εκκίνηση της ανανεωμένης έκδοσης του Model 3 στην Κίνα κατά 14,000 γουάν ($1,930) στα 231,900 γουάν ($32,000), όπως έδειξε η επίσημη ιστοσελίδα της.

Tesla Model S

Στη Γερμανία, ο κατασκευαστής αυτοκινήτων περιέκοψε την τιμή του Model 3 με οδήγηση στον πίσω άξονα σε €40,990 ($43,670.75) από €42,990, όπου βρισκόταν η τιμή από τον Φεβρουάριο.

Υπήρξαν επίσης μειώσεις τιμών σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δήλωσε εκπρόσωπος της Tesla.

Η σειρά των μειώσεων τιμών έρχεται μετά την ανακοίνωση αυτού του μήνα ότι οι παγκόσμιες παραδόσεις οχημάτων της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο του 2024 είχαν πέσει για πρώτη φορά σε σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Tesla Model 3

Δείτε ακόμα: Το Ηλεκτρικό όχημα LAC 2 σε 1 διαθέτει 2θέσιο αεροσκάφος

Οι μετοχές της Tesla έπεσαν κάτω από τα $150 αυτή την εβδομάδα, καταργώντας όλα τα κέρδη που είχε κάνει η εταιρεία τον περασμένο χρόνο. Ο κατασκευαστής αυτοκινήτων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κόβει το 10% του προσωπικού της παγκοσμίως, περίπου 14,000 θέσεις εργασίας. Ο Musk έχει αντιμετωπίσει επίσης κριτικές από επενδυτές που λένε ότι είναι υπερβολικά απασχολημένος μετά την αγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Twitter, την οποία μετονόμασε σε X, το 2022. Ταυτόχρονα, η Tesla ζήτησε από τους μετόχους της να ψηφίσουν υπέρ του πακέτου αμοιβών των $56 δισεκατομμυρίων του Musk, το οποίο απορρίφθηκε φέτος από δικαστή που το αποκάλεσε “ακατανόητο ποσό”.

Οι μειώσεις τιμών έθεσαν τέλος σε μια χαοτική εβδομάδα για την Tesla που περιελάβανε την ανάκληση όλων των Cybertrucks την περασμένη Παρασκευή.

Οι ομοσπονδιακοί ρυθμιστές επικοινώνησαν με την εταιρεία αφού ενημερώθηκαν για δυσλειτουργίες με το πεντάλ επιτάχυνσης του οχήματος. Οι ιδιοκτήτες του Tesla Cybertruck ανέφεραν ότι τα οχήματά τους κινδυνεύουν να κολλήσουν στο να κινούνται με πλήρη ταχύτητα λόγω του χαλαρού πεντάλ. Βίντεο έδειξε το πεντάλ να πέφτει και το κομμάτι κάτω από αυτό να εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, κάτι που θα ανάγκαζε το όχημα σε μέγιστη επιτάχυνση. Ένας οδηγός κατάφερε να σώσει τον εαυτό του από μια σύγκρουση κρατώντας πατημένο το πεντάλ του φρένου.

“Αυτό είναι ένα ακόμα μαύρο μάτι για την Tesla, η οποία προσθέτει στο χάος που δημιουργείται για τον Musk,” δήλωσε ο Dan Ives, ανώτερος αναλυτής μετοχών στην Wedbush Securities. “Το Cybertruck είναι το σημείο αναφοράς και μια ανάκληση από την αρχή είναι ένα κακό σημάδι.”

Οι αναλυτές της βιομηχανίας περίμεναν να εισαγάγει η Tesla ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα κόστιζε περίπου $25,000, το Model 2. Οι δημοσιεύσεις στα μέσα ενημέρωσης αυτόν τον μήνα που ο Musk σχεδίαζε να ακυρώσει το έργο δημιούργησαν περισσότερη ανασφάλεια σχετικά με την κατεύθυνση της εταιρείας, αν και ο Musk τις χαρακτήρισε ψευδείς.

Δείτε επίσης: Huawei: Ενισχύει τον ανταγωνισμό της με την Apple με τη νέα σειρά που λανσάρει

Το Σάββατο, ο Musk επιβεβαίωσε ότι είχε αναβάλει ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην Ινδία για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Narendra Modi, αναφέροντας “πολύ βαριά καθήκοντα της Tesla“. Είπε στο X ότι ανυπομονεί να ξαναρχίσει την επίσκεψη για αργότερα μέσα στο έτος.

Η Tesla προγραμματίζεται να ανακοινώσει τα κέρδη της από το πρώτο τρίμηνο του 2024 την Τρίτη.

Η εταιρεία ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις της είχαν πέσει απότομα από Ιανουάριο έως Μάρτιο καθώς αυξήθηκε ο ανταγωνισμός παγκοσμίως, η ανάπτυξη των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων επιβραδύνθηκε και οι προηγούμενες μειώσεις τιμών απέτυχαν να προσελκύσουν περισσότερους αγοραστές.

Ήταν η πρώτη ετήσια μείωση των τριμηνιαίων πωλήσεων της Tesla σε σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Πηγή: theguardian