Η τεχνολογία που προστατεύεται από αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, όπως “admin” ή “12345” θα καταργηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νέα νομοθεσία.

Η νομοθεσία αυτή απαιτεί από όλες τις έξυπνες συσκευές να συμμορφώνονται με ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας.

Τη Δευτέρα τίθενται σε εφαρμογή αυξημένα μέτρα προστασίας των καταναλωτών από την πειρατεία και τις κυβερνοεπιθέσεις, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει πως πλέον, οι κατασκευαστές συσκευών όπως τηλεφώνων, τηλεοράσεων και έξυπνων κουδουνιών, μεταξύ άλλων, είναι νομικά υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν την προστασία των συνδεδεμένων στο διαδίκτυο συσκευών τους από παραβιάσεις του κυβερνοχώρου. Απαιτείται επίσης από τους χρήστες να αλλάζουν οποιονδήποτε προκαθορισμένο κωδικό πρόσβασης.

Διαβάστε περισσότερα: Find My: Μπορεί να καταχραστεί για να κλαπούν κωδικοί πρόσβασης

Οι εταιρείες οφείλουν να κοινοποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να είναι εφικτή η αναφορά προβλημάτων και σφαλμάτων. Επίσης, πρέπει να διατηρούν πλήρη διαφάνεια σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα των ενημερώσεων ασφαλείας.

Αναμένεται ότι οι νέες πολιτικές θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πελατών στην αγορά και τη χρήση προϊόντων, σε μια περίοδο όπου οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένες κυβερνοεπιθέσεις.

Ο Rocio Concha, διευθυντής πολιτικής και υπεράσπισης στην οργάνωση Who?, τόνισε: «Το Γραφείο για την Ασφάλεια και τα Πρότυπα Προϊόντων (OPSS) οφείλει να προσφέρει στη βιομηχανία συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και να είναι έτοιμο να υιοθετήσει αυστηρά μέτρα επιβολής για τους κατασκευαστές που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία. Παράλληλα, περιμένουμε από τις επωνυμίες έξυπνων συσκευών να ενεργούν με εντιμότητα απέναντι στους πελάτες τους από την αρχή, εξασφαλίζοντας ότι οι καταναλωτές μπορούν να αντλούν εύκολα πληροφορίες

σχετικά με τη διάρκεια υποστήριξης των συσκευών τους, καθιστώντας δυνατή την έγκυρη ενημέρωση πριν από την αγορά».

Ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Τζόναθαν Μπέρι, δήλωσε: «Καθώς η καθημερινή ζωή εξαρτάται όλο και περισσότερο από συνδεδεμένες συσκευές, οι απειλές που δημιουργεί το διαδίκτυο πολλαπλασιάζονται και γίνονται ακόμη μεγαλύτερες.

Από σήμερα, διασφαλίζουμε στους καταναλωτές μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των έξυπνων συσκευών τους απέναντι στις κυβερνοαπειλές, με την εισαγωγή νομοθεσίας που εγγυάται την προστασία του προσωπικού απορρήτου, των δεδομένων και της οικονομικής τους ευημερίας. Είμαστε αφοσιωμένοι στο να καταστήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο την πιο ασφαλή χώρα για διαδικτυακή πρόσβαση παγκοσμίως, και αυτοί οι νέοι κανονισμοί αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς έναν πιο ασφαλή ψηφιακό επίπεδο.

Δείτε επίσης: Κωδικοί πρόσβασης: Οι χρήστες συνεχίζουν να τους χρησιμοποιούν παρά τους κινδύνους

Οι νόμοι τίθενται σε ισχύ ως μέρος του καθεστώτος ασφάλειας προϊόντων και τηλεπικοινωνιακής υποδομής (PSTI), το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Πηγή: theguardian