Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της, το 2023, η Google απέκλεισε την κυκλοφορία 2,28 εκατομμυρίων εφαρμογών Android στο Google Play, λόγω διαφόρων παραβιάσεων των πολιτικών, που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλεια των χρηστών.

Επιπλέον, η εταιρεία λέει ότι εντόπισε και απέκλεισε 333.000 λογαριασμούς Google Play που ανέβαζαν κακόβουλο λογισμικό και δόλιες εφαρμογές ή παραβίαζαν επανειλημμένως τις πολιτικές.

Το 2022, είχαν αποκλειστεί σχεδόν οι μισές εφαρμογές και λογαριασμοί.

Δείτε επίσης: Δείτε τη νέα εμφάνιση του Google Play Store!

Ο αυξημένος έλεγχος, το 2023, προκύπτει από τη συνεχή προσπάθεια της Google να προστατεύσει το επίσημο κατάστημα εφαρμογών Android, αφού δισεκατομμύρια άνθρωποι το εμπιστεύονται για να κατεβάζουν εφαρμογές στις συσκευές τους.

Ο εντοπισμός υποβολών κακόβουλων εφαρμογών και η αφαίρεση επικίνδυνου περιεχομένου που έχει καταφέρει να περάσει στο Google Play, ενισχύθηκε από πρωτοβουλίες ελέγχου και ασφάλειας που εισήχθησαν πρόσφατα. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν:

  • Πιο αυστηρή διαδικασία εγγραφής προγραμματιστών και επαλήθευσης ταυτότητας.
  • Παρουσίαση ανεξάρτητων κριτικών ασφαλείας και badges για εφαρμογές Android VPN.
  • Προσθήκη σάρωσης σε πραγματικό χρόνο για αποκλεισμό της εκτέλεσης κακόβουλου λογισμικού.
  • Επέκταση του SDK index για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να επιλέξουν ασφαλή SDK για τα έργα τους.

Χάρη στις ενισχυμένες αυτές προσπάθειες, η Google απέκλεισε 2,3 εκατομμύρια εφαρμογές και ανέστειλε 333.000 λογαριασμούς, ενώ παράλληλα απέρριψε 200.000 υποβολές εφαρμογών, που ζητούσαν πρόσβαση σε επικίνδυνες άδειες (π.χ. περιεχόμενο SMS και δεδομένα τοποθεσίας).

Δείτε επίσης: Google Play: VPN apps μετέτρεπαν συσκευές Android σε proxies

Τέλος, η Google ανέφερε ότι συνεργάστηκε με 31 παρόχους SDK για να διασφαλίσει ότι μόνο ένας ελάχιστος αριθμός ευαίσθητων και απαραίτητων πληροφοριών συλλέγεται και κοινοποιείται. Αυτό επηρεάζει άμεσα 790.000 εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο Google Play, που σημαίνει ότι ενισχύεται η ασφάλεια δυνητικά δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών

.

Ωστόσο, οι χρήστες πρέπει να έχουν στο νου τους ότι στο διαδίκτυο δεν είμαστε ποτέ απόλυτα ασφαλείς, όσα μέτρα ασφαλείας και να λάβουμε. Το ίδιο ισχύει και με το Google Play, γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Δεδομένου ότι κακόβουλες εφαρμογές περνούν και στα επίσημα καταστήματα εφαρμογών, οι χρήστες πρέπει να επιβεβαιώνουν πάντα την αυθεντικότητα μια εφαρμογής πριν την εγκατάσταση. Αυτό μπορεί να γίνει ελέγχοντας τον προγραμματιστή της εφαρμογής και τα σχόλια των χρηστών. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να επισκέπτονται τον επίσημο ιστότοπο μιας υπηρεσίας και να βρίσκουν εκεί το link για τη λήψη της εφαρμογής από το κατάστημα εφαρμογών.

Επίσης, είναι σημαντικό να γίνεται έλεγχος των αδειών που ζητούν οι εφαρμογές, ακόμα και αν βρίσκονται στο Google Play. Εάν μια εφαρμογή ζητά πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες που δεν φαίνεται να χρειάζονται για τη λειτουργία της, είναι καλύτερο να αποφύγετε την εγκατάστασή της.

Δείτε επίσης: Anatsa: Το Android banking trojan πέρασε στο Google Play και στοχεύει περισσότερες χώρες

Επιπλέον, απαραίτητη είναι η χρήση αξιόπιστων λογισμικών ασφαλείας και η τακτική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος και των εφαρμογών.

Τέλος, οι χρήστες πρέπει να αποφεύγουν την κοινοποίηση των προσωπικών τους πληροφοριών σε αναξιόπιστες πηγές.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com