Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει διάφορες ταινίες που σχετίζονται με το hacking και τη ζωή των hackers. Αλλά είναι τα πράγματα όπως τα δείχνουν στις ταινίες ή μήπως υπάρχουν πολλά στερεότυπα;

Όταν το Χόλιγουντ παρουσιάζει το hacking και τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό, υπάρχουν αρκετά στερεότυπα. Οι hackers, στις ταινίες, έχουν σχεδόν πάντα κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτά ισχύουν για όλους τους πραγματικούς hackers:

Ας δούμε κάποια από αυτά τα στερεότυπα που υπάρχουν στις ταινίες για το hacking:

Οι hackers αγωνίζονται να σπάσουν ένα σύστημα πολύ γρήγορα

Στις περισσότερες ταινίες, οι hackers καλούνται να έχουν πρόσβαση σε σημαντικά αρχεία ή συστήματα και συχνά έχουν περιορισμένη προθεσμία για να το κάνουν. Στην πραγματικότητα, το hacking δεν μοιάζει με την εξουδετέρωση μιας βόμβας. Ακόμα και αν πρέπει να δράσουν γρήγορα, σίγουρα δεν υπάρχει όλο αυτό το δράμα που εμφανίζεται στις ταινίες.

Δείτε επίσης: WP Automatic WordPress plugin: Hackers χρησιμοποιούν κρίσιμη ευπάθεια

Συχνά η διαδικασία είναι πιο απλή από όσο φαίνεται

Όταν ένας χαρακτήρας χακάρει σε μια ταινία, συχνά ανοίγει πολλά παράθυρα, πατά πολλά κουμπιά στο πληκτρολόγιο και έχει πρόσβαση στα πιο περίπλοκα παράθυρα σε έναν υπολογιστή. Ωστόσο, η πραγματικότητα συχνά περιλαμβάνει περισσότερη σκέψη. Το hacking γενικά δεν είναι κάτι που απαιτεί πρόσβαση σε όλες τις πιο περίπλοκες οθόνες. Ο στόχος του hacking είναι να βρει τον απλούστερο και ευκολότερο τρόπο πρόσβασης σε αρχείο, υπολογιστή, ιστότοπο ή λογαριασμό.

Εξαιρετικά γρήγορη πληκτρολόγηση

Οι έμπειροι hackers ή ακόμα και οι απλοί χρήστες υπολογιστών μπορεί να είναι σε θέση να πληκτρολογήσουν πολύ γρήγορα. Όμως αυτό δεν ταιριάζει στο hacking. Το hacking είναι ακριβές και απαιτεί εύρεση και εκμετάλλευση των πιο αδύναμων σημείων. Το hacking απαιτεί πολλή σκέψη και προγραμματισμό. Η γρήγορη πληκτρολόγηση φαίνεται εντυπωσιακή, αλλά δεν είναι καθόλου έξυπνος τρόπος να προσεγγίσετε το hacking.

Το hacking μπορεί να γίνει μέσω οποιασδήποτε συσκευής

Σε αρκετές ταινίες, οι hackers εργάζονται σε ένα υπόγειο με έναν τεράστιο ειδικό υπολογιστή, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες ταινίες που δείχνουν τους hackers με ένα απλό λάπτοπ, ένα τηλέφωνο ή οτιδήποτε άλλο και απλά χακάρουν ένα σύστημα. Φαίνεται σαν να είναι σε θέση να χακάρουν οτιδήποτε, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερο εξοπλισμό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, χρειάζεται συγκεκριμένος εξοπλισμός για το hacking. Απαιτούνται υπολογιστές με επαρκείς προδιαγραφές για την εκτέλεση ορισμένων εργασιών κλπ.

Hacking μέσα σε λίγα λεπτά

Σε πολλές ταινίες, ο hacker θα εισαγάγει μερικές εντολές και θα έχει ξαφνικά πρόσβαση σε όλα. Αν και οι hackers όντως βελτιώνουν τις ικανότητές τους και μειώνουν το χρόνο διείσδυσης σε ένα σύστημα, χρειάζονται κάποιες διαδικασίες.

Δείτε επίσης: Οι hackers Lazarus χρησιμοποιούν το LinkedIn για κλοπή crypto

Οι hackers μπορεί να εργάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα για μια παραβίαση. Ανάλογα με το τι είναι αυτό που θέλουν να σπάσουν, μπορεί να χρειαστούν ώρες, μέρες ή και εβδομάδες. Ορισμένα βήματα της διαδικασίας είναι αυτοματοποιημένα και απλώς θα εκτελεστούν για μια καθορισμένη διάρκεια πριν προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Αλλά είναι σπάνιο να γίνεται μια παραβίαση μέσα σε δευτερόλεπτα.

Σύνταξη περίπλοκου κώδικα

Στις ταινίες, οι hackers κάθονται στους υπολογιστές τους και πληκτρολογούν μεγάλες γραμμές κώδικα και εντολές. Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του hacking γίνεται στην πραγματικότητα σε απλό κείμενο.

Η δημιουργία νέου κώδικα δεν είναι απαραίτητα μεγάλο μέρος του hacking. Πολλά προγράμματα υπάρχουν ήδη με προϋπάρχουσες μεθόδους hacking, επομένως είναι μια απλή διαδικασία αναζήτησης των σωστών οδηγιών.

Οι hackers είναι μοναχικοί σπασίκλες και εργάζονται μόνοι

Ένα άλλο στερεότυπο που εμφανίζεται συχνά στις ταινίες του Χόλιγουντ έχει να κάνει με τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα. Ο hacker είναι συνήθως ένας μοναχικός, έξυπνος νέος, που είναι κλεισμένος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και ασχολείται συνέχεια με τον υπολογιστή του. Κάποιες ταινίες τον παρουσιάζουν ως μια εσωστρεφή ιδιοφυΐα, αλλά αυτά μπορεί να μην ισχύουν πάντα.

Οι πραγματικοί hackers μπορούν να έχουν μια ζωή που μοιάζει με όλων των άλλων. Μπορεί να έχουν και άλλα ενδιαφέροντα πέρα από τους υπολογιστές.

Επιπλέον, στις ταινίες, οι hackers συχνά βασίζονται στη δική τους ευφυΐα και τεχνογνωσία για να παραβιάσουν ένα μηχάνημα. Στην πραγματικότητα, όμως, το hacking είναι συνήθως ένα ομαδικό άθλημα. Προκειμένου να σπάσουν κάθε είδους ασφάλεια και άμυνα, οι hackers συνεργάζονται και ανταλλάσσουν συμβουλές.

Οι hackers είναι ιδιοφυΐες στους υπολογιστές

Στο Χόλυγουντ, οι hackers έχουν σχεδόν πάντα εξαιρετικά υψηλό IQ και η ευελιξία τους με τους υπολογιστές είναι ένα χάρισμα που έχουν από παιδίά. Ενώ αυτό μπορεί να συμβαίνει στην πραγματικότητα, δεν είναι απαραίτητο. Κάποιος μπορεί να μάθει πώς να γίνει hacker. Η εκμάθηση του hacking απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά θεωρητικά μπορεί να γίνει αποτελεσματικά από οποιονδήποτε. Και φυσικά, δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό ή επικίνδυνο που γίνεται από εγκληματίες. Πολλοί το σπουδάζουν για να ενισχύσουν την ασφάλεια και να βελτιώσουν μια δεξιότητα.

Δείτε επίσης: ArcaneDoor: Hackers χρησιμοποιούν Cisco zero-day για παραβίαση δικτύων

Πώς επηρεάζουν οι ταινίες την κοινή γνώμη για τους hackers;

Ο τρόπος που παρουσιάζονται οι hackers στις ταινίες περνά μια στρεβλωμένη άποψη για το hacking στο κοινό. Φαίνεται ότι οι περισσότεροι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, κάτι που δεν ισχύει απαραίτητα. Επιπλέον, αυτή η απεικόνιση μπορεί να οδηγήσει το κοινό να πιστεύει ότι το hacking είναι συνήθως κάτι παράνομο, αγνοώντας το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες hackers που εργάζονται για την ενίσχυση της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων.

Τέλος, οι ταινίες συχνά εξυψώνουν τις τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται για το hacking, δημιουργώντας την εντύπωση ότι οι hackers μπορούν να παραβιάσουν οποιοδήποτε σύστημα ασφαλείας σε λίγα δευτερόλεπτα, πράγμα που είναι απλά ανέφικτο στην πραγματικότητα.

Πηγή: screenrant.com