Η εταιρεία νευροτεχνολογίας του Elon Musk, Neuralink, αποκάλυψε ότι μέρος του εγκεφαλικού εμφυτεύματος (τσιπ) που εισήχθη στον εγκέφαλο ασθενούς για πρώτη φορά, στα τέλη Ιανουαρίου, παρουσίασε δυσλειτουργία.

Πέρυσι, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε άδεια στην Neuralink να πραγματοποιήσει την πρώτη της δοκιμή για το εμφύτευμά της σε ανθρώπους. Σύμφωνα με την εταιρεία, στόχος αυτού του εγκεφαλικού τσιπ είναι να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν την παράλυση, καθώς και άλλες νευρολογικές παθήσεις. Ουσιαστικά, χάρη στο τσιπ, οι ασθενείς με παράλυση μπορούν να ελέγξουν την εξωτερική τεχνολογία χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό τους. Το σύστημα της εταιρείας, με το όνομα Link, καταγράφει νευρικά σήματα χρησιμοποιώντας 1.024 ηλεκτρόδια σε 64 “νήματα” που είναι πιο λεπτά από μια ανθρώπινη τρίχα.

Δείτε επίσης: Neuralink: Ασθενής με τσιπ εγκεφάλου παίζει σκάκι με τη σκέψη του

Ο πρώτος ασθενής που έλαβε το τσιπ της Neuralink ήταν ο 29χρονος Noland Arbaugh, στα πλαίσια μιας δοκιμής για τον έλεγχο της ασφάλειας του εμφυτεύματος. Δύο μήνες μετά, η εταιρεία μετέδωσε ένα βίντεο με τον Arbaugh να παίζει σκάκι με τη σκέψη του και τον Απρίλιο είπε ότι η επέμβαση πήγε “εξαιρετικά καλά”.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά φαίνεται πως υπήρξε μια δυσλειτουργία στο τσιπ της Neuralink, αφού μια σειρά από νήματα είχαν αποσυνδεθεί από τον εγκέφαλο του Arbaugh, το οποίο σημαίνει ότι υπήρχαν λιγότερα αποτελεσματικά ηλεκτρόδια και η εταιρεία δυσκολευόταν να μετρήσει την ταχύτητα και την ακρίβεια του Link. Η Neuralink δεν αποκάλυψε πόσα νήματα ανασύρθηκαν από τον ιστό.

Ως λύση, η Neuralink είπε ότι τροποποίησε τον αλγόριθμο εγγραφής, βελτίωσε τη διεπαφή χρήστη και εργάστηκε για να βελτιώσει τις τεχνικές για τη μετάφραση των σημάτων σε κινήσεις του κέρσορα. Η εταιρεία νευροτεχνολογίας σκέφτηκε να αφαιρέσει το εμφύτευμα από τον νεαρό ασθενή, αλλά το εν λόγω πρόβλημα δεν έθετε άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια

του Arbaugh.
Neuralink: Το τσιπ στον εγκέφαλο ασθενούς παρουσίασε δυσλειτουργία

Δείτε επίσης: Το Neuralink του Elon Musk θα είναι ευάλωτο από άποψη ασφάλειας

Αν και ορισμένα νήματα αποσύρθηκαν από τον εγκεφαλικό ιστό του Arbaugh, η Neuralink είπε ότι χρησιμοποιεί το σύστημα BCI (brain-computer interface) της εταιρείας για περίπου οκτώ ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και συχνά έως και 10 ώρες την ημέρα τα Σαββατοκύριακα.

Ο Arbaugh είπε ότι το Link τον βοήθησε να “επανασυνδεθεί με τον κόσμο“.

Η Neuralink δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατασκευάζει ένα σύστημα BCI. Εδώ και χρόνια γίνονται σχετικές έρευνες και έχουν αναπτυχθεί διάφορα τέτοια συστήματα που δοκιμάζονται.

Η εταιρεία του Elon Musk πρέπει να κάνει ακόμα πολλές δοκιμές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας προτού μπορέσει να λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας.

Neuralink: Το τσιπ στον εγκέφαλο ασθενούς παρουσίασε δυσλειτουργία

Ο δισεκατομμυριούχος πιστεύει πολύ στις δυνατότητες του τσιπ της Neuralink και ευελπιστεί ότι η τεχνολογία της εταιρείας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαφόρων νευρολογικών διαταραχών, όπως η άνοια, η κατάθλιψη και η επιληψία.

Δείτε επίσης: Ο Elon Musk θέλει να συγχωνεύσει Neuralink και Tesla

Η τεχνολογία της Neuralink θα μπορούσε, ακόμα, να επιτρέψει στους ανθρώπους να συγχρονίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της υπεροχής της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: www.cnbc.com