Η OpenAI ανακοίνωσε το λανσάρισμα ενός νέου βελτιωμένου μοντέλου AI με το όνομα GPT-4o. Πρόκειται για μια νέα έκδοση του μοντέλου GPT-4 που τροφοδοτεί το κορυφαίο AI chatbot, ChatGPT. Η CTO της OpenAI, Mira Murati είπε ότι το ενημερωμένο μοντέλο GPT-4o “είναι πολύ πιο γρήγορο” και βελτιώνει “τις δυνατότητες σε κείμενο, εικόνα και ήχο“. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα προσφέρεται  δωρεάν σε όλους τους χρήστες, με τους χρήστες επί πληρωμή να έχουν περισσότερο capacity. Με αυτή την κίνηση, η OpenAI καθιστά την προηγμένη τεχνολογία πιο προσιτή σε όλους.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε blog post, όταν χρησιμοποιούν το GPT-4o, οι χρήστες θα έχουν πλέον πρόσβαση σε λειτουργίες όπως:

  • Αξιοποίηση της νοημοσύνης επιπέδου GPT-4
  • Λήψη απαντήσεων τόσο από το μοντέλο όσο και από το διαδίκτυο
  • Ανάλυση δεδομένων και δημιουργία γραφημάτων
  • Συζήτηση σχετικά με τις φωτογραφίες που τραβούν
  • Μεταφόρτωση αρχείων για βοήθεια στη σύνοψη, τη σύνταξη ή την ανάλυση
  • Ανακάλυψη και χρήση GPT και του GPT Store
  • Δημιουργία μιας πιο χρήσιμης εμπειρίας με το Memory

Δείτε επίσης: OpenAI και ChatGPT κατηγορούνται για παραβίαση του GDPR

Η OpenAI λέει ότι οι δυνατότητες του GPT-4o θα κυκλοφορήσουν σταδιακά, αλλά οι δυνατότητες κειμένου και εικόνας διατίθενται ήδη στο ChatGPT.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Sam Altman, είπε ότι το μοντέλο είναι “εγγενώς πολυτροπικό“, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να παράγει περιεχόμενο ή να κατανοεί εντολές σε φωνή, κείμενο ή εικόνες. Οι προγραμματιστές που θέλουν να ασχοληθούν με το GPT-4o θα έχουν πρόσβαση στο API. Διατίθεται στη μισή τιμή και έχει τη διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με το GPT-4 Turbo.

Το βελτιωμένο AI μοντέλο φέρνει και νέα χαρακτηριστικά στο voice mode του ChatGPT. Η εφαρμογή θα μπορεί να λειτουργεί ως φωνητικός βοηθός, ανταποκρινόμενος σε πραγματικό χρόνο και παρατηρώντας τον κόσμο γύρω σας. Η τρέχουσα λειτουργία φωνής είναι πιο περιορισμένη, ανταποκρίνεται σε μία προτροπή τη φορά και λειτουργεί μόνο με ό,τι μπορεί να ακούσει.

Δείτε επίσης: ChatGPT: Το AI chatbot έρχεται στα ακουστικά της Nothing

Με αφορμή την κυκλοφορία του GPT-4o, ο Altman έκανε μια αναδρομή στην πορεία της OpenAI. Είπε ότι το αρχικό όραμα της εταιρείας ήταν να “δημιουργήσει κάθε είδους οφέλη για τον κόσμο

“, αλλά αναγνώρισε ότι το όραμα είχε αλλάξει. Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί επειδή τα προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι open-source και ο Altman είπε ότι τελικά η εστίαση της εταιρείας έχει αλλάξει και πλέον διαθέτει τα μοντέλα της σε προγραμματιστές μέσω API, και αφήνει αυτούς να φτιάξουν τα εργαλεία.

Συγκεκριμένα, είπε: “Αντίθετα, τώρα φαίνεται ότι θα δημιουργήσουμε AI και στη συνέχεια άλλοι άνθρωποι θα το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν όλα τα εκπληκτικά πράγματα από τα οποία όλοι θα ωφεληθούμε“.

Με την κυκλοφορία του GPT-4o, μπορούμε να περιμένουμε μια αύξηση στην ανάπτυξη και χρήση εφαρμογών και εργαλείων που υποστηρίζονται από AI. Αυτό το μοντέλο έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της εξυπηρέτησης πελατών, της μετάφρασης γλώσσας και της δημιουργίας περιεχομένου.

Δείτε επίσης: Η Covariant κατασκευάζει το ChatGPT για ρομπότ

Η κυκλοφορία του GPT-4o δείχνει τη δέσμευση της OpenAI για την προώθηση της τεχνολογίας AI, αλλά και την αφοσίωσή της να την κάνει πιο προσιτή και χωρίς αποκλεισμούς. Προσφέροντας το μοντέλο δωρεάν, καταρρίπτουν τα εμπόδια και επιτρέπουν σε άτομα από όλα τα υπόβαθρα να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία τους.

Αναμένεται ότι η κυκλοφορία του GPT-4o θα φέρει συναρπαστικές εξελίξεις στην τεχνολογία AI, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ανάγκη για υπεύθυνη χρήση. Καθώς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ας προσπαθήσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε για τη βελτίωση της κοινωνίας και να διασφαλίσουμε την ηθική χρήση της.

Πηγή: www.theverge.com