Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον πέντε ατόμων για τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες, που απέφεραν έσοδα για το πυρηνικό πρόγραμμα (όπλα) της Βόρειας Κορέας. Πρόκειται για μια Αμερικανίδα, έναν Ουκρανό και τρεις άλλους ξένους υπηκόους.

Οι πέντε δράστες φέρεται να συμμετείχαν σε μια εκστρατεία που συντόνισε η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Οκτωβρίου 2023, με σκοπό τη διείσδυση στις αγορές εργασίας των ΗΠΑ, μέσω απάτης, για να αυξηθούν τα έσοδα για το παράνομο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Δύο από αυτούς, η Christina Marie Chapman και ο Oleksandr Didenko, συνελήφθησαν στις 15 Μαΐου στο Litchfield Park της Αριζόνα και στην Πολωνία στις 7 Μαΐου 2024, αντίστοιχα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά τώρα την έκδοση του Didenko στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δείτε επίσης: Ιρανοί χάκερς επιτέθηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο της Dimona

Και οι δύο κατηγορήθηκαν για συνωμοσία για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, για απάτες κλοπής ταυτότητας και συνωμοσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, για ηλεκτρονική απάτη, απάτη ταυτότητας και τραπεζική απάτη. Τρεις άλλοι αλλοδαποί, γνωστοί μόνο με τα ψευδώνυμά τους (Jiho Han, Haoran Xu και Chunji Jin), κατηγορήθηκαν επίσης για συνωμοσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Εάν καταδικαστεί, η Chapman αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 97,5 ετών, και ο Didenko 67,5 χρόνων.

Η Chapman και οι συνεργάτες της διέπραξαν απάτη και έκλεψαν τις ταυτότητες Αμερικανών πολιτών για να επιτρέψουν σε άτομα που ζουν στο εξωτερικό να παρουσιαστούν ως Αμερικανοί, απομακρυσμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής“, δήλωσε η Nicole M. Argentieri, επικεφαλής του Ποινικού Τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ανταμοιβή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τους συνωμότες της Chapman, τους Βορειοκορεάτες υπαλλήλους IT και τον μάνατζέρ τους, γνωστό μόνο ως Zhonghua.

Δείτε επίσης: ΟΗΕ: Κυβερνοεπιθέσεις της Βόρειας Κορέας συγκέντρωσαν $ 3 δισ. για την ανάπτυξη πυρηνικών προγραμμάτων

Οι Βορειοκορεάτες εργάζονταν εξ αποστάσεως μέσω laptop farms

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ λέει ότι η Chapman φιλοξένησε τους υπολογιστές των Βορειοκορεατών εργαζομένων στο σπίτι της, δημιουργώντας ένα “laptop farm” για να φαίνεται ότι οι συσκευές των συνεργατών της βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Βορειοκορεάτες, που χρησιμοποιούσαν τις ταυτότητες

Αμερικανών, εργάζονταν ως προγραμματιστές λογισμικού και εφαρμογών, από απόσταση, σε πολλές μεγάλες εταιρείες του Fortune 500.

Πληρώνονταν εκατομμύρια για τη δουλειά τους και η Αμερικανίδα Chapman επεξεργαζόταν τους μισθούς τους, μέσω των οικονομικών της λογαριασμών.

ΗΠΑ: Κατηγορούνται πέντε άτομα για ενίσχυση εσόδων για το πυρηνικό πρόγραμμα Βόρειας Κορέας

Ο Didenko διηύθυνε επίσης μια διαδικτυακή πλατφόρμα γνωστή ως UpWorkSell, παρέχοντας υπηρεσίες που επιτρέπουν στους Βορειοκορεάτες να χρησιμοποιούν ψευδείς ταυτότητες ενώ αναζητούν θέσεις εργασίας στον κλάδο του IT (εργασία από απόσταση).

Σε συντονισμό με τους συν-συνωμότες, ο Didenko διευκόλυνε τη λειτουργία τουλάχιστον τριών “laptop farms” με έδρα τις ΗΠΑ, που φιλοξενούσαν περίπου 79 υπολογιστές. Ο Didenko έστειλε ή έλαβε πληρωμές 920.000 δολαρίων ΗΠΑ από τον Ιούλιο του 2018“.

Δείτε επίσης: Βόρεια Κορέα: Hackers έχουν κλέψει crypto για χρηματοδότηση προγραμμάτων πυρηνικών όπλων

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το σχέδιό τους έθεσε σε κίνδυνο περισσότερες από 60 αμερικανικές ταυτότητες και επηρέασε περισσότερες από 300 αμερικανικές εταιρείες.

Όλη η δραστηριότητά τους δημιούργησε έσοδα τουλάχιστον 6,8 εκατομμυρίων δολαρίων για τους ξένους εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής, τα οποία προορίζονταν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει ένα πολύπλοκο δίκτυο παράνομων δραστηριοτήτων για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις και να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της.

Τα έσοδα από αυτές τις δραστηριότητες χρησιμοποιούνται για την αγορά υλικών και τεχνολογίας που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η συνεργασία με ξένους υπηκόους (όπως με την Αμερικανίδα Christina Marie Chapman) και οργανισμούς επιτρέπει στη Βόρεια Κορέα να επεκτείνει το δίκτυο των παράνομων δραστηριοτήτων της και να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνολογία και κεφάλαια που δεν θα μπορούσε να αποκτήσει με άλλους τρόπους.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com