Στο συνέδριο προγραμματιστών Build 2024, η Microsoft ανακοίνωσε αρκετές αναβαθμίσεις στο Fabric, τη σουίτα εργαλείων της εταιρείας για ανάλυση δεδομένων που βασίζεται στο cloud.

Οι νέες δυνατότητες περιλαμβάνουν μια μονάδα πραγματικού χρόνου Intelligence, ένα κιτ εργαλείων για την προσαρμογή των workflows στο Fabric και τη γενική διαθεσιμότητα του Copilot για το Power BI.

Άλλα Copilots για το Fabric παραμένουν σε προεπισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα: Microsoft: Οι απαιτήσεις της στο «Copilot+» για υπολογιστές ενοχλούν την Intel και την AMD

Το Fabric, που κυκλοφόρησε τον Μάιο του περασμένου έτους, ενσωματώνει τα υπάρχοντα προϊόντα αποθήκευσης δεδομένων, επιχειρηματικής ευφυΐας και ανάλυσης δεδομένων της εταιρείας σε μία ενιαία λύση. Αυτό βοηθά τις επιχειρήσεις να συνδυάζουν φόρτους εργασίας, μειώνοντας παράλληλα τα γενικά έξοδα, την πολυπλοκότητα και το κόστος ενοποίησης της πληροφορικής.

Η cloud-based προσφορά, η οποία παρέχει μια εμπειρία λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS) στους προγραμματιστές, βοηθά στην εξαγωγή πληροφοριών από ακατέργαστα δεδομένα και στην παρουσίασή τους σε επιχειρησιακούς χρήστες. Αποτελείται από επτά βασικές μονάδες και σύνολα εργαλείων, περιλαμβάνοντας συνδέσεις δεδομένων, εργαλεία μηχανικής δεδομένων, workflows για την επιστήμη δεδομένων και εργαλεία ανάλυσης.

Οι ενότητες του Fabric περιλαμβάνουν το Data Factory, το Synapse Data Engineering, το Synapse Data Science, το Synapse Data Warehouse, το Synapse Real-Time Analytics, το Power BI και το Data Activator—όλα βασισμένα στην lake προσφορά δεδομένων της εταιρείας, το OneLake.

Synapse Real-Time Analytics σε συνδυασμό με το Data Activator

Στο πλαίσιο των ενημερώσεων του Fabric, η Microsoft έχει συνδυάσει δύο ενότητες της —το Synapse Real-Time Analytics και το Data Activator— για να παρουσιάσει μια νέα λειτουργική μονάδα, με την ονομασία Real-Time Intelligence, η οποία είναι διαθέσιμη σε προεπισκόπηση.

Το Real-Time Intelligence συνδυάζει τον φόρτο εργασίας των αναλυτικών στοιχείων και του ενεργοποιητή, προσφέροντας επιπλέον δυνατότητες, όπως μια διεπαφή χαμηλού κώδικα. Αυτή η λύση βοηθά τις επιχειρήσεις να αντλούν πληροφορίες από δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με τη Microsoft.

Σύμφωνα με την εταιρεία «Με το Real-Time Intelligence, οι επιχειρησιακοί χρήστες μπορούν να απορροφούν δεδομένα ροής με υψηλή ακρίβεια, να μετασχηματίζουν δυναμικά τα δεδομένα, να αναζητούν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και να ενεργοποιούν δράσεις, όπως η ειδοποίηση ενός διευθυντή παραγωγής όταν ο εξοπλισμός υπερθερμαίνεται ή η επανεκτέλεση εργασιών όταν οι αγωγοί δεδομένων αποτυγχάνουν».

Η νέα ενότητα υποστηρίζεται από το Real-Time Hub—ένα παράθυρο για την ανακάλυψη, διαχείριση και αξιοποίηση δεδομένων ροής συμβάντων από το Fabric και άλλες πηγές δεδομένων.

«Μέσω του Real-Time Hub, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν πληροφορίες από το προφίλ δεδομένων, να διαμορφώνουν το κατάλληλο επίπεδο έγκρισης, να ορίζουν ειδοποιήσεις για τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και πολλά άλλα—όλα χωρίς να απομακρυνθούν από τον κόμβο,» ανέφερε η εταιρεία.

Το Fabric Workload Development Kit κάνει το ντεμπούτο του

Η Microsoft παρουσίασε επίσης το Fabric Workload Development Kit, ένα σύνολο εργαλείων σχεδιασμένο να βοηθά τους προγραμματιστές στη δημιουργία διαλειτουργικών εφαρμογών στο Fabric.

“Οι εφαρμογές που δημιουργούνται με αυτό το κιτ θα εμφανίζονται ως εγγενής φόρτος εργασίας στο Fabric, προσφέροντας μια συνεπή εμπειρία στους χρήστες απευθείας στο Fabric περιβάλλον τους χωρίς καμία παρέμβαση,” ανέφερε η Microsoft. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι προγραμματιστές μπορούν να δημοσιεύουν και να δημιουργούν έσοδα από αυτές τις φορτίσεις εργασίας μέσω του Azure Marketplace.

Δείτε επίσης: Η Microsoft κοινοποιεί προσωρινή επιδιόρθωση για ζητήματα στο Outlook

Επιπλέον, η Microsoft ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μια εμπειρία κέντρου φόρτου εργασίας στο Fabric. Αυτό θα επιτρέψει στους εταιρικούς χρήστες να ανακαλύπτουν, να προσθέτουν και να διαχειρίζονται τον φόρτο εργασίας τους, χωρίς να χρειάζεται να αποχωρούν από το Fabric.

Το Neo4j έχει ήδη χρησιμοποιήσει το Fabric Workload Development Kit για να κάνει την προσφορά του διαθέσιμη στο Fabric.

Η Microsoft προσθέτει δύο νέες δυνατότητες για προγραμματιστές σε προεπισκόπηση: το API για το GraphQL και τις λειτουργίες δεδομένων χρήστη.

«Το API για το GraphQL είναι ένα ευέλικτο και ισχυρό RESTful API που επιτρέπει στους επαγγελματίες δεδομένων να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα από πολλές πηγές στο Fabric με ένα μόνο ερώτημα API», ανέφερε η εταιρεία. Πρόσθεσε ότι το API μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τα έξοδα δικτύου και να επιταχύνουν τους χρόνους απόκρισης.

Οι συναρτήσεις δεδομένων χρήστη, όπως αναφέρει η Microsoft, είναι λειτουργίες καθορισμένες από τον χρήστη που έχουν σχεδιαστεί για εμπειρίες Microsoft Fabric σε όλες τις υπηρεσίες δεδομένων, όπως σημειωματάρια, αγωγούς και ροές συμβάντων. Αυτές οι λειτουργίες επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές με ευκολία, χρησιμοποιώντας ποικιλία πηγών δεδομένων, όπως lakehouses, αποθήκες δεδομένων και αντικατοπτρισμένες βάσεις δεδομένων, αξιοποιώντας την ικανότητα εγγενούς κώδικα και προσαρμοσμένης λογικής.

Επιπλέον, η Microsoft έχει ενημερώσει τη λειτουργική μονάδα Data Factory στο Fabric με μια νέα δυνατότητα που ονομάζεται ροές εργασιών δεδομένων. Η νέα αυτή δυνατότητα, τώρα σε προεπισκόπηση, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ορίζουν κατευθυνόμενα μη υκλικά γραφήματα (DAG) για σύνθετη ενορχήστρωση ροής εργασιών δεδομένων εντός του Fabric.

«Οι ροές εργασιών δεδομένων υποστηρίζονται από το Apache Airflow και έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τις επιχειρήσεις να συντάσσουν, να προγραμματίζουν και να παρακολουθούν ροές εργασιών ή αγωγούς δεδομένων χρησιμοποιώντας Python», δήλωσε η Microsoft.

Το Copilot για το Power BI γίνεται GA

Η Microsoft ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το πρώτο Copilot για το Fabric είναι πλέον γενικά διαθέσιμο. Παρόλο που το Fabric κυκλοφόρησε πέρυσι, η εταιρεία ανέφερε ότι θα ενσωματώσει το AI-powered Copilot στην ενοποιημένη πλατφόρμα ανάλυσης.

Το Copilot είναι πλέον προσβάσιμο μέσω της μονάδας Power BI στο Fabric, ενώ οι εκδόσεις του Copilot στις μονάδες Data Factory, Synapse Data Engineering, Synapse Data Science και Synapse Data Warehouse παραμένουν σε προεπισκόπηση.

Το Copilot στην εμπειρία του Power BI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και σύνοψη αναφορών. Επιπλέον, τα Copilot στις άλλες εμπειρίες του Fabric μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ροών δεδομένων, κώδικα και μοντέλων μηχανικής μάθησης χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα.

Διαβάστε ακόμη: Microsoft: Η νέα εφαρμογή Copilot του Edge δεν συλλέγει δεδομένα

Επιπλέον, η Microsoft ανακοίνωσε ένα νέο Copilot για την ενότητα Real-Time Intelligence σε προεπισκόπηση, το οποίο επιτρέπει στους εταιρικούς χρήστες να αναζητούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Νέες πηγές δεδομένων και ενσωματώσεις Snowflake, Databricks

Μερικές από τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις στο Fabric περιλαμβάνουν την προσθήκη συντομεύσεων OneLake για σύνδεση με πηγές δεδομένων πέρα από το Azure Data Lake Service Gen2. Αυτές οι συντομεύσεις βρίσκονται σε φάση προεπισκόπησης.

«Με μια εσωτερική πύλη δεδομένων, μπορείτε τώρα να δημιουργήσετε συντομεύσεις για συστήματα αποθήκευσης συμβατά με το Google Cloud Storage, το Amazon S3 και το S3, είτε αυτά βρίσκονται εντός εγκατάστασης είτε έχουν άλλους περιορισμούς δικτύου», δήλωσε η Microsoft.

Επιπλέον, η Microsoft συνεργάζεται με το Snowflake για να επιτύχει πλήρη διαλειτουργικότητα μεταξύ Snowflake και OneLake. «Είμαστε ενθουσιασμένοι να ανακοινώσουμε μελλοντική υποστήριξη για το Apache Iceberg στο Fabric OneLake και αμφίδρομη πρόσβαση δεδομένων μεταξύ Snowflake και Fabric», ανέφερε η Microsoft. Αυτή η ενσωμάτωση θα επιτρέψει στους χρήστες να αναλύουν δεδομένα του Fabric και του Snowflake σε οποιαδήποτε μηχανή σε κάθε πλατφόρμα και να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα μέσω εφαρμογών όπως το Microsoft 365, το Power Platform και το Azure AI Studio.

Οι συντομεύσεις για το Iceberg στο OneLake θα είναι διαθέσιμες σύντομα, δήλωσε ο Arun Ulagaratchagan, αντιπρόεδρος της Azure Data. Επιπλέον, οι εταιρικοί χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στους πίνακες του Azure Databricks Unity Catalog απευθείας μέσω του Microsoft Fabric τους επόμενους μήνες.

«Μέσα από την πύλη Fabric, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν και να διαμορφώσουν ένα νέο στοιχείο Azure Databricks Unity Catalog στο Fabric με λίγα μόνο κλικ. Μπορούν να προσθέσουν έναν πλήρη κατάλογο, ένα σχήμα ή ακόμα και μεμονωμένους πίνακες», ανέφερε η εταιρεία. Όταν τα δεδομένα τροποποιηθούν ή οι πίνακες προστεθούν, αφαιρεθούν ή μετονομαστούν στο Azure Databricks, τα δεδομένα στο Fabric θα παραμείνουν συγχρονισμένα, πρόσθεσε ο Ulagaratchagan.

Επιπρόσθετα, οι εταιρικοί χρήστες θα μπορούν σύντομα να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία δεδομένων Fabric, όπως lakehouses, ως κατάλογο στο Azure Databricks. «Ενώ τα δεδομένα παραμένουν στο OneLake, μπορείτε να έχετε πρόσβαση και να προβάλετε τη σειρά δεδομένων και άλλα μεταδεδομένα στο Azure Databricks και να αξιοποιήσετε την πλήρη ισχύ του Unity Catalog», δήλωσε ο Ulagaratchagan. Αυτή η δυνατότητα θα περιλαμβάνει την επέκταση της ενοποιημένης διακυβέρνησης του Unity Catalog σε δεδομένα και AI στο Azure Databricks Mosaic AI.

Δείτε περισσότερα: Η Microsoft κοινοποιεί προσωρινή επιδιόρθωση για ζητήματα στο Outlook

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρικοί χρήστες θα μπορούν να συνδυάζουν αυτά τα δεδομένα με άλλα εγγενή και ομοσπονδιακά δεδομένα στο Azure Databricks, να εκτελούν αναλύσεις και να δημοσιεύουν τα συγκεντρωτικά δεδομένα σε έναν χώρο εργασίας του Power BI.

Πηγή: infoworld